Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tapusi vyresnė jaučiuosi neįdomi

Laba diena, Ramune. Jums rašo 47 metų moteris. Man jau prasidėjęs klimaksas, jaučiuosi pasenusi, nebeįdomi. Jums tikriausiai mano problema pasirodys banali, tačiau mane neramina ir kelia įtampą mano vyro elgesys. Vyras mano amžiaus. Pastebėjau, kad jo žvilgsnį smarkiai, tiesiog liguistai traukia jaunos moterys, jis mėgsta žiūrėti TV laidas su apsinuoginusiomis jaunomis moterimi, be to, leidžia sau garsiai komentuoti jų grožybes.
Ramunė Pajuodytė.
Ramunė Pajuodytė-Milašienė / G.Kropio nuotr.

Anksčiau tokių požymių nepastebėjau. Tiesiog nežinau, kaip elgtis. Mane toks vyro elgesys žeidžia, suprantu, kad turbūt jam pabodau. Tiesą sakant, nesu visiškai sukriošusi, manau, kad turiu dar šiek tiek patrauklumo, na ir intymus gyvenimas vis dar tebevyksta. Priekaištauti dėl žvilgsnių į jaunas moteris atrodo beprasmiška. Kaip manote, kaip man derėtų reaguoti į vyro elgesį? Genutė.

Laba diena, Genute. Jūs ko gero suprantate, jog tai, kad Jūsų vyras pradėjo intensyviai žvalgytis į jaunas moteris greičiausiai yra jo „klimakso“ (vyrai išgyvena vadinamąją andropauzę)  požymis. Tai toks metas, kai vyras pajunta savo amžių, neretai jį apima mintys apie praeinantį gyvenimą, mažėjančią energiją, o taip pat ir susilpnėjusį libido. Kartais tokio amžiaus vyras įninka į savo praeities prisiminimus ir pradeda desperatiškai kabintis į jaunystę: jis bando tarsi sugrįžti atgal į tą vėjavaikišką, žavų laiką. Kartais jaunesnė moteris jam iš tiesų gali pasirodyti geriausia išeitis, bet tai, deja, tėra bėgimas nuo realybės ir gilesnio savo gyvenimo prasmės įsisąmoninimo.

Jūs, o ne ta jauna apsinuoginusi moteris iš ekrano, esate savo vyro moteris, gyvenimo draugė.Iš tiesų neretai tenka girdėti įvairiausių menkinančių frazių bei negražių epitetų vidutinio amžiaus moterų atžvilgiu – „klimakterinė boba“, „senė“, ir pan. Klimakterinis laikotarpis, kuris prasideda maždaug apie 45 – 55 moters gyvenimo metus mūsų visuomenėje dažnai suvokiamas kaip  sutrikimas, liga, o ne natūralus moters vystymosi etapas. Vyresni žmonės apskritai mūsų visuomenėje yra nuvertinami kaip niekam tikę, nieko nesugebantys, bejėgiai ir pan. Tarkime, kokios jums kyla asociacijos su žodžiu „pensininkė“? Ne pačios geriausios ar ne? Dažnai jis tariamas su pajuoka, visai nepagalvojant, kad taip tarsi nubraukiamas, nuvertinamas ne mažiau svarbus, prasmingas ir turtingas įvykiais bei atradimais gyvenimo tarpsnis.

Jaunystė kaip galima ilgiau ištęsiama, kartais net iki komiškų apraiškų, moterys deda milžiniškas pastangas, kad atrodytų jaunesnės, be raukšlių, žvalesnės ir pan. Iš tiesų dėl fizinių, psichinių, o taip pat ir socialinių pokyčių moterys šiame laikotarpyje neretai išgyvena tam tikrą netikrumą, sutrikimo jausmą, abejones dėl partnerystės bei gyvenimo kelio, kartais žymiai krenta jų pasitikėjimas savimi. Visgi šiame laikotarpyje yra nemažai naujų galimybių atsiskleisti, galų gale pradėti gyvent sau: pilnavertiškai ir kokybiškai. Labai svarbu, kad pačios tokio amžiaus moterys nepasiduotų visoms šioms nuvertinimo tendencijoms, netapatintų savo vertės tik su jauna, erotiška, vaisinga moterimi. Juk dabar Jūs, Genute, turite patirties, išminties, kompetencijos, dabar galite perduoti žinias ir patirtį jaunajai kartai. Galų gale tai laikotarpis, kai nustoja veikti moters reprodukcinės funkcijos, o ne seksualinės, tuo labiau, moteris nenustoja būti kūrybinga asmenybe. Pozityviai ir su pagarba priimant šią gyvenimo fazę galima keisti savo ir visuomenės požiūrį į senėjimą.

Kad ir kaip ten būtų, Jūs, Genute, o ne ta jauna apsinuoginusi moteris iš ekrano, esate savo vyro moteris, gyvenimo draugė, jūs su vyru ko gero turite didžiulę bendrą patirtį, kartu patyrėte begales išgyvenimų. Turbūt ne vienerius ir ne penkerius metus esate kartu, daug ką jau esate kartu patyrę. Jūs teisi, tikrai nėra prasmės priekaištauti vyrui, kad šis dairosi į jaunesnes, bet nereiktų pulti į neviltį ir šitaip savęs nuvertinti, kad jūs jam nusibodot ar kad esate jam nebepatraukli. Juk jis tik žvilgčioja į tas jaunas, tegu ir „liguistai“ daug. Jei jaučiate, kad jį mylite, belieka apsiginkluoti kantrybe ir išlaukti kol vyrui praeis tas „šišas“. Galbūt jūs galite pabandyti šiek tiek įsijausti į psichoterapeutės, kuri supranta kad vyras taip bando „gydytis“ artėjančio 50-mečio proga. Ir neužmirškit, kad Jūsų amžius yra ne priešas, o draugas ir didelis turtas – tai jūsų patirtis ir išmintis. Sėkmės!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius