Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 13 /16:05

Teismo verdiktas E.Mildažytei: byla nutraukta, bet nusikaltimas kainuoja brangiai

Neblaivi vairavusi, aplinkinių dėmesį tuo patraukusi, policijai įkliuvusi, prokuratūros kaltinimų baudžiamojoje byloje sulaukusi ir prieš teisėją stojusi Edita Mildažytė gali būti atleista nuo atsakomybės pagal laidavimą. Tokį nuosprendį sostinės teismas paskelbė ketvirtadienio pavakarę. Tiesa, pirmosios instancijos teismo verdiktas, nepriklausomai nuo jo turinio, niekuomet iškart neįsiteisėja, nes paliekama laiko jį apskųsti.
Edita Mildažytė prieš nuotolinį teismo posėdį, gruodžio 22 d. surengtą „Zoom“ platformoje
Edita Mildažytė prieš nuotolinį teismo posėdį, gruodžio 22 d. surengtą „Zoom“ platformoje. / Atvaizdas iš „Zoom“ programėlės

Garsios žurnalistės teisminis baudžiamasis procesas nuo pat pradžių buvo nuoseklus ir sklandus. Posėdį pavyko surengti iš pirmo karto, vieno posėdžio pakako bylai visiškai išnagrinėti. Prie greito visų aplinkybių ištyrimo svariai prisidėjo ir pati teisiamoji, kuri pripažino kaltę, atgailavo, smulkiai papasakojo apie nusikaltimą, atvirai atsakė į papildomus klausimus.

Be to, atsirado žmogus, norintis ir galintis laiduoti už E.Mildažytę – visa tai tapo šiandienio Vilniaus miesto apylinkės teismo verdikto pagrindu.

Teisėja Aušra Dambrauskienė paskelbė, kad byla nutraukta, S.Pilinkus paskiriamas laiduoti už ją (laidavimo terminas – metai). Žurnalistei uždrausta vairuoti 1,5 metų, taip pat iš jos turėtų būti išieškota automobilio vertę atitinkanti suma.

Anot teismo, E.Mildažytės kaltė visiškai įrodyta. Teisėjos vertinimu, buvo visos sąlygos atleisti kaltinamąją nuo baudžiamosios atsakomybės, laiduotojas yra tinkamas. Teismas paskelbė, kad pats teismo procesas E.Mildažytei bus pakankamai griežta bausmė.

„Pats baudžiamasis procesas turėjo poveikį, leido įvertinti ir kritiškai spręsti dėl savo elgesio, laikytis įstatymų, nedaryti nusikalstamų veikų“, – sakė teisėja, motyvuodama, kodėl E.Mildažytę perdavė laiduotojo atsakomybei ir nutraukė jos bylą.

Nors vairuotoja padarė itin šiurkštų KET pažeidimą, teismas tikisi, kad ateityje E.Mildažytė nedarys naujų nusikaltimų, o už tai, kuo nusikalto, žalą atlyginti įstengs.

Spręsdamas dėl turto konfiskavimo, teismas nutarė, kad nėra pagrindo daryti E.Mildažytei nuolaidų. Todėl konfiskuojama ne dalis, o visa jos automobilio vertė. Byloje nėra objektyvių duomenų, kad kaltinamoji neturi galimybės sumokėti visą sumą (17 480 eurų).

Teismo nuosprendyje pažymima, kad žurnalistė nėra itin drausminga vairuotoja. Vien per pastaruosius dvejus metus už greičio viršijimą ji bausta 7 kartus.

Suprasti akimirksniu

  • E.Mildažytė (gim. 1966 m.), vairavusi automobilį „Honda Jazz“, buvo sulaikyta neblaivi lemtingą sekmadienį, rugsėjo 19-ąją, Vilniuje, Nemenčinės plente. Kaip skelbta anksčiau, jai nustatytas vidutinis (2,36 prom.) girtumas.
  • Teisme E.Mildažytei inkriminuojamas Baudžiamojo kodekso (BK) 281(1) straipsnis, numatantis bausmę už vairavimą, kuomet nustatytas 1,51 ir daugiau promilių neblaivumas – gali būti skirta bauda arba areštas, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.
  • Jei sutinkama bylą nutraukti pagal laidavimą – formaliai asmuo lieka neteistas. Tačiau neišvengia kitų poveikio priemonių: įmokos į specialų fondą, teisės vairuoti laikino atėmimo, taip pat automobilio ar jo vertės (arba dalies vertės) konfiskavimo.
  • Laiduoti už kaltinamąją teisme sutiko jos artimas draugas, menotyrininkas, ceremonmeisteris 59 metų Saulius Pilinkus. Laiduotojo misija yra daryti teigiamą įtaką nuo baudžiamosios atsakomybės atleistam asmeniui, kad pastarasis bent kurį laiką nedarytų naujų nusikaltimų.

Teisme garsi žurnalistė buvo patvirtinusi, kad lemtingą dieną apsvaigusi automobiliu iki sulaikymo nuvažiavo kelias dešimtis kilometrų. E.Mildažytė dėkoja Dievui, kad pakeliui nieko nepražudė, nesužeidė.

Legendinės laidos „Bėdų turgus“ buvusią vedėją policija sulaikė po to, kai pilietiški žmonės ne sykį pranešė BPC numeriu 112 apie įtartiną pavojingai vingiuojantį automobilį.

Po sulaikymo E.Mildažytė nakvojo areštinėje. Iš policijos pastato įtariamoji išleista per papildomas duris – tokiu būdu šioje situacijoje išvengė žiniasklaidos dėmesio. Vėliau ji ryžosi viešai prabilti ir atsiprašė už nuviliantį nusikalstamą poelgį. Teisme žurnalistė neslėpė, kad lemtingą sekmadienį vairavo išgėrusi butelį vyno, kodėl taip padarė, rišlaus paaiškinimo moteris neturi: „Man pačiai buvo netikėtas šitas mano fokusas.“

Bylą kuruojantis prokuroras Valdemaras Baranauskas teismui buvo siūlęs priimti sprendimą atleisti E.Mildažytę nuo baudžiamosios atsakomybės pagal S.Pilinkaus laidavimą, tačiau uždrausti jai dvejus metus vairuoti bei išieškoti iš teisiamosios 17,5 tūkst. eurų – likutinę E.Mildažytės vairuoto automobilio vertę.

Atvaizdas iš „Zoom“ programėlės/Laiduotoju sutikęs tapti S.Pilinkus ir E.Mildažytė prieš nuotolinį teismo posėdį, surengtą „Zoom“ platformoje
Atvaizdas iš „Zoom“ programėlės/Laiduotoju sutikęs tapti S.Pilinkus ir E.Mildažytė prieš nuotolinį teismo posėdį, surengtą „Zoom“ platformoje

Ketvirtadienį išklausyti sprendimo apie bylos nutraukimą bei kitus proceso padarinius asmeniškai į teismą neatvyko nei E.Mildažytė, nei jos atstovai.

Šiandienis teisėjos A.Dambrauskienės nuosprendis iškart neįsiteisėjo, jį gali skųsti visi proceso dalyviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius