-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismo pabaigoje – griežtas prokuroro žodis: Mios vyrą N.Antanavičių pakeis tik kalėjimas

Klaipėdos apylinkės teisme baigta nagrinėti sukčiavimo byla, kurioje kaip vienas nusikaltimo organizatorių figūruoja ir Nerijus Antanavičius – atlikėjos Vilijos Pilibaitės-Mios vyras. Prokuratūra siūlo teismui skirti šiam 35 metų kaltinamajam realią 3,5 metų laisvės atėmimo bausmę. Griežta valstybės kaltintojo pozicija grindžiama ne tik šioje byloje įrodinėjamais nusikaltimais, bet ir akis badančiu N.Antanavičiaus polinkiu nesilaikyti įstatymų.
Nerijus Antanavičius
Nerijus Antanavičius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Galiu aiškiai motyvuoti, kodėl Nerijui Antanavičiui siūloma reali laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymo neatidedant. Šis asmuo yra linkęs nuolat pažeisti teisės reikalavimus, nepaisyti jam skiriamų įpareigojimų. Nemanau, kad šiuo atveju paskyrus lygtinį laisvės atėmimą, bausmės tikslas būtų pasiektas“, – Klaipėdos apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Saulius Galminas 15min paaiškino, kodėl nepaisant tam tikros N.Antanavičiaus atgailos, šiuo atveju siūloma ilgam siųsti šį vyrą į pataisos namus.

Trečiadienį Klaipėdos apylinkės teisme išklausytos sukčiavimo bylos dalyvių baigiamosios kalbos, o teisėjas ėmėsi rašyti nuosprendžio.

Bylos duomenimis, grupuotė iš „Swedbank“ ir DnB banko norėjo pasisavinti per 200 tūkstančių eurų. Pasiskirstę vaidmenimis keturi kaltinamieji – Simonas Paulauskas, Darius Petrutis, Artūras Jonas Venslauskas ir N.Antanavičius įsigijo veikiančios įmonės akcijas, perėmė buhalterinius dokumentus ir elektroninį kortelių skaitytuvą, nors žinojo, kad jokios realios veiklos, susijusios su įmone, nevykdys.

Atvirkščiai, vyrai, pasinaudoję elektroninių kortelių skaitytuvu, siekė užvaldyti beveik 200 tūkstančių eurų, priklausančių DnB.

A.J.Venslauskas ir N.Antanavičius yra pripažinti šio nusikaltimo organizatoriais, o kiti du teisiamieji – tik vykdytojais.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Nerijus Antanavičius atvyko į Klaipėdos apylinkės teismą, kur pradedama nagrinėti sukčiavimo byla.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Nerijus Antanavičius atvyko į Klaipėdos apylinkės teismą, kur pradedama nagrinėti sukčiavimo byla.

Prokuroras S.Galminas teigė, kad visi kaltinamieji iš esmės pripažino savo nusikalstamas veikas. Vienintelis niuansas: Mios vyras pageidauja nebūti laikomas vienu iš šios aferos organizatorių, o irgi – tik vykdytoju.

Kaltės iš esmės neneigiantis N.Antanavičius pageidauja nebūti laikomas vienu iš šios aferos organizatorių, o tik vykdytoju.

Tačiau bylos duomenys byloja priešingai. Vien aplinkybė, kad būtent N.Antanavičiaus kišenėje liko 8 000 eurų, kuriuos grupuotei pasisekė užgrobti. Su vykdytojais S.Paulausku ir D.Petručiu vyras pasidalijo keliais šimtais eurų, o A.J.Venslauskui apskritai nieko nedavė.

Prokuroras 15min taip pat pabrėžė, kad N.Antanavičius padarė naujų įstatymo pažeidimų nepraėjus nė metams po to, kai Vilniaus miesto apylinkės teismas buvo atleidęs jį nuo baudžiamosios atsakomybės. Tuomet N.Antanavičiui grėsė teistumas dėl konflikto, kuomet esą gindamas savo žmoną, viešoje vietoje jis įsivėlė į konfliktą. Vyras išvengė nuosprendžio, susitaikęs su nukentėjusiuoju, tačiau neišpildė kitos privalomos sąlygos – artimiausiu metu nenusikalsti pakartotinai.

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Saulius Galminas
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Saulius Galminas

Maža to, prokurorui S.Galminui atrodo nepriimtina, kad kaltinamasis pastaruosius kelerius metus piktybiškai ir sistemingai pažeidinėja teisės normas. Pavyzdžiui, jis vairavo neblaivus, o po to dar ne sykį buvo įkliuvęs prie vairo, jau neturėdamas vairuotojo pažymėjimo.

N.Antanavičius dar nesumokėjo baudos, skirtos jam už vairavimą neblaiviam dar 2015-ųjų rudenį.

Maža to, nei už girtumą vairuojant, nei už pakartotinį piktnaudžiavimą kelyje bei smulkius KET pažeidimus N.Antanavičius nemoka jam paskirtų baudų, siekiančių nuo 11 iki kelių šimtų eurų. Prokuratūra iki šiol neturi duomenų, kad N.Antanavičius būtų sumokėjęs baudą, paskirtą jam už vairavimą neblaiviam dar 2015-ųjų rudenį.

Visa ši N.Antanavičiaus charakteristika Klaipėdos apygardos prokuratūrą verčia siekti, kad būsimu nuosprendžiu vyras būtų 3 metams ir 6 mėnesiams pasiųstas į pataisos namus.

Suprasti akimirksniu

  • Teisiama ketveriukė, sukūrusi nusikaltimo mechanizmą, bankui įtikinti, naudojo fiktyvias sutartis su išgalvotais užsakovais bei neteisėtai įgytus užsienio piliečiams išduotų mokėjimo kortelių duomenis, per savaitę siekė pralobti.
  • Suklaidinusi banką, grupuotė į įmonės sąskaitą gavo kiek daugiau nei 8 tūkstančius eurų, kuriuos įtariamieji išsigrynino dar tą pačią dieną.Jų nelaimei, banko darbuotojams kilus abejonių dėl operacijų teisėtumo, įmonės sąskaitos buvo užblokuotos ir planas tokiu veiklos mechanizmu įgyti dar beveik 190 tūkstančių eurų buvo sustabdytas.
  • Tokį pat planą, tik su kitu banku ketveriukė bandė įgyvendinti dar kartą, 2017 metų balandį. Suklaidinusi banką, grupuotė į įmonės sąskaitą gavo beveik 5 tūkstančius eurų, nors iš viso siekė įgyti beveik 38 tūkstančius eurų.

Tuo metu jo bendrininkui A.J.Venslauskui prokuroras pasiūlė skirti net 5 metus nelaisvės. Subendrinus bausmę su ankstesniu teistumu, laisvės atėmimas siektų net 6 metus.

S.Paulauskas ir D.Petrutis, valstybės kaltintojo vertinimu, sukčiavimo byloje irgi turi būti pripažinti kaltais ir nuteisti laisvės atėmimu dvejiems metams, tačiau jiems bausmių vykdymą būtų galima atidėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius