Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„TikTok'e“ – homofobijos drama: kikboksininkas gėjus siūlo gydyti, Muaythai federacija sportininko elgesį smerkia

Į 2021-uosius lietuviškoji „TikTok“ platforma įžengė kaip niekad neramiai. Visa tai – dėl kylančios kikbokso žvaigždės Dominyko Dirksčio necenzūrinių pasisakymų apie LGBT bendruomenės asmenis, suskirsčiusių „TikTok'o“ vartotojus į dvi aršiai kovojančias stovyklas. Į diskusiją apie kikboksininko žodžius įsiliejo ir Lietuvos muaythai federacija.
Dominykas Dirkstys
Dominykas Dirkstys / Asmeninio albumo ir soc. tinklų nuotr.

Kylanti kikbokso žvaigždė Dominykas Dirkstys dar neseniai platformos „TikTok“ vartotojams buvo žinomas, palyginti, nedaug. Tačiau dar prieš įžengiant į 2021-uosius po paskiausių jo pasisakymų apie LGBT bendruomenę vaikino žodžiai apskriejo visą platformą.

„Tikrai iš širdies sakau, kad [LGBT] nepalaikau, man yra šlykštu, tpfu, kaip sakoma, bet dėl to gali supykti daug žmonių ir visada, kai kažką pikčiau apie juos įkeliu, man iškart daug kas rašo“, – pirmajame vaizdo įraše kalbėjo vaikinas.

Netrukus, pasipylus tiek palaikantiems, tiek kritiškiems komentarams, D.Dirkstys sukūrė antrą vaizdo įrašą, kuriame išplėtojo savo mintį.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./King of kings classic part II
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./King of kings classic part II

„Žiūriu, kad dėl to pasisakymo sulaukiau labai daug heito. Yra toks labai geras posakis: kokia aplinka, toks ir tu. Nenoriu, kad aplinkoje būtų daug p*darų. Įsivaizduokite, kad mano vaikas po kažkiek metų eina į mokyklą, o klasėje Kęstas su Antanu laižosi. Kaip jam reaguoti? Kaip jam tai išaiškinti?

„Bet gal ant jų nepykstame: padarome kokį nors fondą, atidarome ligoninę ir juos gydome, jie serga, jiems yra blogai“, – ragino D.Dirkstys

Jis priims tai kaip normalų dalyką ir mūsų visuomenė išaugs į p*darų visuomenę. Aš to asmeniškai nenoriu. Kiekvienas turi skirtingą nuomonę – kitiems atrodys, kad čia viskas gerai, bet man tai neatrodo normalu. Gerai, užsidarykite kambarį ir taip darykite, bet lendate į viešumą ir gaunate apie tai nuomonę“, – toliau kalbėjo jis.

Kituose vaizdo įrašuose vaikinas užsiminė sulaukęs pastabų dėl to, jog neatsargiai parinktais žodžiais bus galimai susigadinęs karjerą. Tačiau angliškai toli pasiuntęs kritikus, jis teigė turintis teisę į savo nuomonę. Esą vyrai, o ne moterys yra stiprioji lytis, tad neva ir turi atitinkamai elgtis.

„Bet gal ant jų nepykstame: padarome kokį nors fondą, atidarome ligoninę ir juos gydome, jie serga, jiems yra blogai“, – jau seniai mokslininkų atmestų būdų griebtis ragino D.Dirkstys.

Kikboksininko žodžiai smarkiai įaudrino „TikTok'o“ bendruomenę. Vienas iš „TikTok'e“ populiarių, atvirai homoseksualių žmonių Arminas Vasiljevas, visų pirma viešai pasisakęs „TikTok'e“, su 15min pasidalijo savo vertinimu apie nuskambėjusias kikboksininko frazes..

„Jo pasisakymas buvo ne nuomonė, o LGBT žmonių diskriminacija. Arba tik gėjų diskriminacija, nes tik apie vyrus jis ir kalbėjo. Kitame vaizdo įraše jis šnekėjo apie tai, kaip žmonės turėtų gerbti vienas kitą. Tie du jo pasisakymai man tarpusavyje nesutapo. O šiaip jo pasisakymas man buvo labai nemalonus ir netikslus“, – 15min kalbėjo A.Vasiljevas.

Asmeninio albumo nuotr./Arminas Vasilijevas
Asmeninio albumo nuotr./Arminas Vasilijevas

Dėl talento daryti išskirtinius makiažus žinoma „TikTok“ žvaigždė sakė besitikinti, kad visuomenė supras, jog LGBT bendruomenės nereikia nekęsti. „Gal jam per daug metų tokios pažiūros buvo įdiegtos iš tėvų, iš aplinkinių“, – apie D.Dirkstį kalbėjo A.Vasiljevas.

Vizažistas, fotografas sakė į diskriminacinio pobūdžio komentarus dėmesio nekreipiantis, tačiau, nori ar nenori, į pasąmonę jie įsirėžia. „Gaila, kad taip yra. Bet situacija keičiasi, tik mums reikia dar daug metų. Situacija tikrai nėra tokia bloga, kaip Lenkijoje“, – komentavo A.Vasiljevas .

Muaythai federacija sako smerkianti diskriminaciją

15min susisiekė ir su Lietuvos muaythai federacija. D.Dirksčio žodžiai jos dar nebuvo pasiekę, tačiau federacijos valdybos narys Pavelas Bachanovas suskubo pabrėžti, jog sportininkus vienijanti bendruomenė vadovaujasi kitokiomis vertybėmis.

„Lietuvos muaythai federacija pasisako už lygias galimybes ir smerkia bet kokios formos diskriminaciją: amžiaus, rasės, lyties ar seksualinės orientacijos“, – situaciją komentavo federacijos atstovas

„Mes atsiribojame nuo tokių žodžių. Lietuvos muaythai federacija pasisako už lygias galimybes ir smerkia bet kokios formos diskriminaciją: amžiaus, rasės, lyties ar seksualinės orientacijos“, – buvo rašome atsakomajame federacijos laiške.

15min susisiekus su pagrindiniu istorijos herojumi D.Dirksčiu, šis teigė dėl tokios federacijos pozicijos nenustebęs. „Federacija ir mano nuomonė nieko nesusijusios, tai manau, kad jie viska padarė gerai“, – sakė jis.

Tiesa, homofobu vaikinas savęs nelaiko. „Tiesiog paklaustas, ką manau apie gėjus, pasakiau, kad jų nemėgstu. Taigi klausimas toks: kodėl aš negaliu išsakyti savo nuomonės? Kodėl aš turiu meluoti, kad juos mėgstu? Taigi fizinio kontakto aš jiems jokio nedarau. Savęs homofobu tikrai nelaikau“, – komentavo jis.

Po vaizdo įrašo paviešinimo D.Dirkstys teigė sulaukęs įvariopų reakcijų – ir palaikymo, ir kritikos. „To nesureikšminu, nes tiesiog išsakiau savo nuomonę. Šiais laikais labai daug žmonių bijo išsakyti tai, ką jie mano, nes bijo aplinkinių nuomonės ir neapykantos.

Esu tikras, kad jei dėl mano nuomonės manęs kažkas nemėgsta, viskas gerai, jei mėgsta, irgi gerai. Bet dėl bandos nuomonės aš nesikeisiu“, – pabrėžė pašnekovas.

„Esame permirkę diskriminacinės kultūros“

15min kikboksininko pasisakymą sutiko pakomentuoti ir „LGBT friendly Vilnius“ iniciatorius, žmogaus teisių aktyvistas, režisierius Romas Zabarauskas. Jis šią situaciją visų pirma siūlė pamatyti platesniame kontekste.

„Tokie komentarai yra Lietuvos kasdienybė. Seksizmas ir homofobija – įsišaknijusi mūsų realybės dalis. Įsisąmonindami ir pasitelkdami savo įrankius, savo galimybes, kiekvienas galime dėti pastangas šią realybę keisti.

Suvokime, kad esame permirkę seksistinės, homofobinės, diskriminacinės kultūros, tada klauskime, kaip patys prie to prisidedame ir kaip galime keistis. Vienas konkretus homofobas, kad ir koks jis žavus, charizmatiškas ir dažnai – pusnuogis, situacijos iš esmės tikrai nekeičia“, – teigė režisierius.

Kaip patikino R.Zabarauskas, jeigu šiuo ar panašiais vaizdo įrašais yra skatinama susidoroti su konkrečiais asmenimis ar jų grupe, tuomet reikėtų imtis teisinių veiksmų. Tačiau vyras taip pat pasiūlė atsigręžti ir į kitus viešesnius asmenis, kurie šia tema kalba vangiai arba nekalba, kas ir kuria homofobinę aplinką.

A.Femina nuotr./Romas Zabarauskas
A.Femina nuotr./Romas Zabarauskas

„Kiekvienas viešas asmuo Lietuvoje turėtų pagalvoti, kaip jis nori įsirašyti į mūsų šalies istoriją. Kaip asmuo, stabdęs neišvengiamus pokyčius? Kaip stebėtojas, kuris tenkinasi abejingumu bendrapiliečių kančiai? Ar kaip atsakingas žmogus, pavyzdys savo vaikams ir ateities kartoms, kuris prisideda prie bendrapiliečių lygybės.

Pasakysiu labai atvirai. Dabar yra 2021-ieji ir nebeužtenka pasakyti, kad nepritari gėjų žudymui ir žiauriausioms patyčioms. Toks išskaičiuotas palaikymas ima atrodyti apgailėtinai. Kiekvienas viešas asmuo turėtų aiškiai išreikšti paramą vienos lyties asmenų porų santuokoms, teisei įsivaikinti, trans asmenų sveikatos apsaugai ir nepilnamečių apsaugos cenzūros įstatymo ištaisymui.

„Nebeužtenka pasakyti, kad nepritari gėjų žudymui ir žiauriausioms patyčioms. Toks išskaičiuotas palaikymas ima atrodyti apgailėtinai“, – teigė R.Zabarauskas

Kiekvienas viešas asmuo turėtų naudoti savo platformą nuolat įtraukdamas LGBT+ bendrapiliečių lygybės siekius, bei suteikdamas balsą LGBT+ žmonėms. Kodėl Andrius Tapinas tyčiojasi iš Gražulio, bet pats nesugeba pasakyti, ar palaiko vienos lyties asmenų santuokų įteisinimą? Kodėl Dalia Grybauskaitė vis dar „net nuomonės nenori turėti“ apie bendrapiliečių lygybę?

Kodėl Mantas Stonkus, Rolandas Mackevičius ir Mantas Katleris – bei jų antros pusės – savo laidose randa daugiau laiko juokeliams apie gėjus, o ne tiesioginiam lygiateisiškumo palaikymui? Visi šitie juokeliai, paviršutiniški palaikymai ir nutylėjimai rodo padlaižiavimą homofobams ir seksistams.

Tai nuo to ir pradėkime, kad visų pirma atvirai ir tiesiai turi komunikuoti tie vieši žmonės, kurie laiko save šiuolaikiškais ir palaikančiais. Tai visų pirma yra jų atsakomybė, o ne tų viešų asmenų, kurie niekada ir nebuvo palaikantys“, – akmenėlį į viešų asmenų darželį mestelėjo LGBT teisių aktyvistas.

Apibendrindamas situaciją su sportininko žodžiais, R.Zabarauskas pripažino, jog ji jam sukėlusi vilties ir optimizmo.

„Kodėl? Nes „TikTok“ platformą įvaldę paaugliai atvirai, stipriai ir gausiai reagavo ir pasmerkė šį homofobijos atvejį. Auga nauja karta, kuri reiškia mintis drąsiai, atvirai ir be užuolankų. Man tik neramu, kad šiai kartai Lietuvoje nelabai yra į ką lygiuotis“, – užbaigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius