-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tomas Hanksas, Robertas De Niro ir Michaelas Jordanas bus apdovanoti JAV Prezidento laisvės medaliais

JAV muzikos legenda Bruce'as Springsteenas, krepšinio žvaigždė Michaelas Jordanas, aktoriai Robertas De Niro ir Tomas Hanksas yra tarp 21 žmogaus, kurie bus apdovanoti Prezidento laisvės medaliais, trečiadienį paskelbė Baltieji rūmai.
Tomas Hanksas filme „Šnipų tiltas“, Michaelas Jordanas ir Robertas De Niro filme „Kelnėse dar ne senelis“
Tomas Hanksas filme „Šnipų tiltas“, Michaelas Jordanas ir Robertas De Niro filme „Kelnėse dar ne senelis“ / „Scanpix“ nuotr. ir kadrai iš filmų

Šie garbingiausi JAV civiliniai apdovanojimai yra „duoklė idėjai, kad visi mes, nesvarbu, iš kur atėjome, turime galimybę keisti šią šalį į gera“, paskelbdamas apdovanojamus asmenis sakė prezidentas Barackas Obama.

„Nuo mokslininkų, filantropų ir valstybės tarnautojų iki aktyvistų, sportininkų ir menininkų: šis 21 asmuo padėjo stumti Ameriką į priekį, tuo pačiu įkvėpdami milijonus žmonių visame pasaulyje“, – sakė Barackas Obama.

Sąraše yra daug pramogų pasaulio atstovų ir įžymybių, tarp jų – komikė ir pokalbių laidos vedėja Ellen DeGeneres, aktoriai Tomas Hanksas, Robertas Redfordas ir Cicely Tyson, taip pat Diana Ross, kurios karjera muzikos, kino, televizijos, teatro ir mados srityse tęsiasi jau ilgiau kaip pusę šimtmečio.

Taip pat apdovanojami scenaristas ir prodiuseris Lorne'as Michaelsas, labiausiai garsėjantis komišku šou „Saturday Night Live“, diktorius Vinas Scully, kuris 67 metus buvo beisbolo komandų „Brooklyn“ ir „Los Angeles Dodgers“ „balsas“, krepšinio grandas Kareemas Abdul-Jabbaras, taip pat uoliai kovojantis už socialinį teisingumą.

„Scanpix“ nuotr./Ellen Degeneres
„Scanpix“ nuotr./Ellen Degeneres

Filantropai Billas ir Melinda Gatesai apdovanojami už veiklą, susijusią su fondu „Gates Foundation“, didžiausią dėmesį skiriančiu kovai su skurdu ir visuomenės sveikatos visame pasaulyje gerinimui.

Tarp kitų apdovanojamųjų yra architektas Frankas Gehry, Vietnamo karo veteranų memorialą Vašingtone suprojektavusi menininkė Maya Lin, teisininkas ir buvęs Federalinės ryšių komisijos (FCC) vadovas Newtas Minowas, Majamio-Deido koledžo prezidentas, kovotojas už prieigą prie švietimo Eduardo Padronas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bruce'as Springsteenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bruce'as Springsteenas

Barackas Obama taip pat apdovanos fiziką Richardą Garwiną ir matematikę Margaret Hamilton, kuri vadovavo komandai, sukūrusiai programinę įrangą NASA misijoms „Apollo“.

Po mirties bus apdovanoti Juodakojų genčių bendruomenės lyderė ir Amerikos autochtonų apsisprendimo teisės bei finansinės nepriklausomybės propaguotoja Elouise Cobell ir „pirmoji programinės įrangos ponia“ Grace Hopper.

Medalių įteikimo ceremonija Baltuosiuose rūmuose įvyks lapkričio 22 dieną.

„Scanpix“ nuotr./Atlikėja Diana Ross
„Scanpix“ nuotr./Atlikėja Diana Ross

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius