Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tuberkuliozė nesirenka aukų

Atvirąja tuberkuliozės forma susirgusi aštuoniolikmetė Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos gimnazistė sukėlė nerimą ir savo klasės draugams, ir jų tėvams. Ypač verčia nuogąstauti tai, kad pernai mirė taip pat atvirąja tuberkuliozės forma sirgęs merginos brolis. Ar nuo tvarkingoje šeimoje gyvenančios gimnazistės neužsikrėtė artimai su ja bendravę bendraamžiai, paaiškės tik detaliai ištyrus gimnazistų sveikatą.
Liga
Liga / „Photos.com“ nuotr.

Serga ne tik skurstantys

Tuberkuliozė – labiausia pasaulyje paplitusi lėtinė liga. Nuo seno yra žinoma, kad tuberkulioze sergama ten, kur prastos gyvenimo sąlygos ir skurdas. Tačiau tuberkuliozės rykštė kerta ne tik asocialiems žmonėms. Tikimybė užsikrėsti nuo atvirąja tuberkuliozės forma sergančio žmogaus egzistuoja bet kur, nes ligą sukeliančios mikrobakterijos plinta ligoniui kalbant, kosint, čiaudint.
„Didžiausia rizika užsikrėsti tuberkulioze tyko turinčių nusilpusį imunitetą žmonių, – primena Utenos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Alytė Žiliene. – Pavyzdžiui, sergantieji cukriniu diabetu, ŽIV ar onkologinėmis ligomis yra daug lengviau „pasiduoda“ šiai ligai nei sveiki žmonės.“

Svarbiausia – laiku pastebėti ir gydytis

Jei jus vargina bendras silpnumas, nuovargis, dusulys, krinta svoris, vakarais karščiuojate, o naktimis prakaituojate, būtina kreiptis į gydytojus, nes tai gali būti tuberkuliozės požymiai. Net ir minėtų negalavimų nejaučiant verta kartą per metus profilaktiškai kreiptis į medikus ir pasitikrinti.
Jei jus vargina bendras silpnumas, nuovargis, dusulys, krinta svoris, vakarais karščiuojate, o naktimis prakaituojate, būtina kreiptis į gydytojus, nes tai gali būti tuberkuliozės požymiai.Tuberkulioze užsikrėtęs, bet nesigydantis žmogus pradeda skrepliuoti su kraujo priemaišomis. Pradėjęs gydytis, jau po kelių savaičių tampa mažai pavojingas aplinkiniams. Tuberkuliozę sukelia lėtai augančios bakterijos, dažniausiai pažeidžiančios plaučius. Infekcija gali pažeisti ir kitus organus.

Tuberkuliozės bakterijos, skirtingai nei daugelis kitų mikrobų, gali tūnoti organizme ilgus dešimtmečius prieš pasireiškiant ligai. Tačiau tik kas dešimtam jų nešiotojui gresia kada nors susirgti šia liga.

Tuberkuliozė gydoma ne trumpiau nei 6 mėnesius. Ligonis vaistus turi gerti reguliariai ir gana ilgai pagal gydytojo nurodymus, net jei savijauta pagerėjo anksčiau. Per anksti nutraukus gydymą neretai išsivysto gydymui atsparios tuberkuliozės bakterijos. Ligos eigą lemia ne tik individualus atsparumas, bet ir sergančiojo amžius, gyvenimo sąlygos.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, su pertraukomis gydoma tuberkuliozė tampa lėtine, sunkiai pagydoma liga, atsparia vaistams. Vidutiniškai apie 55 proc. ligonių toliau platina ligos sukėlėją.

Šį susirgimą lemia visas kompleksas priežasčių. Tai – piktnaudžiavimas alkoholiu, narkomanija, Numatyta, kad 2000–2020 metais pasaulyje tuberkulioze gali užsikrėsti apie 1 milijardą žmonių, iš jų apie 200 milijonų gali tik susirgti, o 35 milijonai – mirti.AIDS, nevisavertė mityba, skurdas, nedarbas. Įtakos turi ir nuolatinis stresas, blogos higienos ir gyvenimo sąlygos.

A. Žilienės teigimu, apsisaugoti nuo tuberkuliozės galima nuolat stiprinant sveikatą – sveikai maitinantis, grūdinantis bei laikantis sveikos gyvensenos principų.

Kadangi tuberkuliozės paplitimas Lietuvoje yra didelis, žmonių grupės, keliančios didelį epidemiologinį pavojų (asmenys, dirbantys vaikų priežiūros, maisto gamybos, sveikatos apsaugos priežiūros įstaigose) aktyviai tikrinamos profilaktiškai.
 

Auka kas 15 sekundžių

Pernai mūsų šalyje naujai išaiškintas 1161 šios ligos atvejis. Lietuvoje atviroji plaučių tuberkuliozė išplitusi daug labiau nei kaimyninėje Estijoje ir Latvijoje. Tuberkuliozė pas mus kasmet pakerta vidutiniškai 400 žmonių gyvybę.

Pasaulyje žmonės nuo tuberkuliozės miršta kas 15 sekundžių, o per metus ši liga į kapus nuvaro apie 2 milijonus žmonių. Numatyta, kad 2000–2020 metais pasaulyje tuberkulioze gali užsikrėsti apie 1 milijardą žmonių, iš jų apie 200 milijonų gali tik susirgti, o 35 milijonai – mirti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius