Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 02 21 /2019 02 22

Ugnius Kiguolis parodė, kaip lengvai galima suklastoti rinkimų biuletenį, VRK su kritika nesutinka

Iki rinkimų liekant vis mažiau laiko, verslininkas Ugnius Kiguolis tikina atradęs būdą, kaip lengvai gali būti suklastoti rinkėjų balsai. Pasidalijęs tą įrodančiu vaizdo įrašu, einant balsuoti jis ragina neštis savo tušinuką. Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė su kritika nesutinka ir sako, kad toks balsų padirbinėjimas neįmanomas.
Ugnius Kiguolis parodė, kaip lengvai galima suklastoti rinkimų biuletenį
Ugnius Kiguolis parodė, kaip lengvai galima suklastoti rinkimų biuletenį / Stop kadras

Vaizdo įrašu, kaip įmanoma suklastoti rinkėjo biuletenį, U.Kiguolis pasidalijo socialiniame tinkle „Facebook“. Trumpame filmuke matyti, kaip vienu tušinuku lape iš pradžių pažymimas vienas kandidatas, o kitu tušinuku – kitas. Tuomet uždegamas degtukas ir juo iš apačios kaitinamas biuletenis. Rezultatas – kryžiukas prie vieno pažymėto kandidato pavardės išblunka.

„Rinkiminė pamokėlė nr 1. Į rinkimus būtinai atsineškite savo rašymo priemones. Turintys prieigą prie biuletenių pasirašytų kai kuriomis rašymo priemonėmis, kurios gali būti paliktos ir rinkiminėse apygardose, gali pakeisti jūsų balsus akimirksniu. See the test. Pasidalink ir edukuok savo draugą“, – prie vaizdo įrašo parašė U.Kiguolis.

15min kalbintas Ugnius sakė, kad mintis, jog taip gali būti klastojami rinkimų rezultatai, jam kilo pasižiūrėjus vaizdo įrašus iš užsienio. Jis taip pat pridūrė, kad norint ištrinti lape pažymėtą vietą net nebūtina ugnis.

„Variantų yra visokių – kad ir antgaliai, kuriais gali ištaisyti padarytas klaidas, ar net tušinukai, kurie išsitrina panaudojus ugnį, kaip kad šiuo atveju. Ir net nebūtinai ugnį – užtenka šilumos. Tad kadangi dabar yra rinkimų tema, pamąsčiau, kaip tai gali būti pritaikoma. Net visą dėžę su biuleteniais, sužymėtais tokiais tušinukais, netyčia patalpinus kažkur į šiltesnę vietą, jie nubluktų ir taptų negaliojančiais“, – komentavo U.Kiguolis.

Ir nors Ugnius nėra tikras, ar rinkiminėse apygardose bus naudojami būtent tokie tušinukai, jis vis dėlto pataria atsinešti savo.

„Tokių tušinukų, kurie lengvai išsitrina, yra pirkti visose raštinės reikmenų parduotuvėse. Tad galimybė tikrai yra, o kokie bus naudojami pas mus – matysim. Tiesiog reikia, kad visuomenė būtų pastabi ir pasižiūrėtų, o geriausia, jei savo tušinukus atsineštų“, – 15min sakė U.Kiguolis.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė atremia U.Kiguoliaus kritiką ir sako, kad balsų padirbinėjimas neįmanomas.

„Rinkimų komisijose dirba įvairių politinių partijų deleguoti atstovai. Jie vienas kitą stebi ir prižiūri, jie tikrai neleistų, kad balsavimo metu užsidarius rinkimų apylinkėms, kai skaičiuojami balsai, tokie dalykai vyktų – niekas balsų klastoti neleistų. Kitas dalykas, skaičiuojant balsus, procesą stebi daug stebėtojų, deleguotų skirtingų politinių partijų, taip pat iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ stebėtojai. Toks paprastas dokumentų klastojimas šiais laikais yra neįmanomas“, – 15min kalbėjo VRK pirmininkė L.Matjošaitytė.

Pirmininkė taip pat atkreipia dėmesį, kad balsavimo biuletenių negali paveikti ir klimatinės sąlygos – balsadėžės stovi balsavimo patalpos viduryje, jas nuolatos prižiūri stebėtojai. L.Matjošaitytė sako, kad rinkėjai turi teisę į balsavimo vietą atsinešti ir savo rašiklius.

„Rinkėjai biuletenius gali žymėti ne tik komisijų pateiktais rašikliais, kuriuos galima įsigyti, bet kokiame prekybos centre, bet ir savo atsineštais. Jokių specialių rašymo priemonių, kurios pakeistų spalvą ir po kelių valandų išnyktų – nėra“, – teigė L.Matjošaitytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius