Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už miegamojo durų: neištikimybės anatomija

Pamenate diskusijas apie „Oralinį“ kabinetą? Smalsuoliai, mėgstantys kišti nosį į svetimus reikalus, buvo pasidaliję į dvi stovyklas. Visai nemažai žmonių tikino, kad minetas, kurį JAV prezidentui Billui Clintonui darė Monica Lewinsky, – tai joks ne seksas ir Billas nesulaužė santuokos įžadų, nes nieko „nedavė“ stažuotojai, tik pats gavo iš jos malonumų. Taigi Clintonų šeimos garbė ar gerovė kaip ir nenukentėjo!
Neištikimybė – pavojus, gresiantis visoms šeimoms ir visiems santykiams.
Neištikimybė – pavojus, gresiantis visoms šeimoms ir visiems santykiams. / 123rf.com nuotr.

Žodžiai ir reiškiniai

Tokie svarstymai – anaiptol ne patvirkusio šimtmečio ženklas. Mūsų amžininkės, vaikystėje skaičiusios „Moksleivį“, o jaunystėje – „Jaunimo gretas“, turėtų prisiminti skaitytojų diskusijas, užvirusias išspausdinus vienos merginos laišką, kuriame ji dėstė, kad fizinė neištikimybė – nieko baisaus, jeigu esi ištikimas dvasiškai. Frazė apie tai, kad pasimylėti – tolygu išgerti stiklinę vandens, irgi pasakyta praėjusiame amžiuje. Nors vargšė Dezdemona neteko gyvybės tik dėl nosinaitės, o vieno cezario žmona sutuoktinės statusą prarado tik dėl įtarimo.

Kas dabar yra neištikimybė? Mintis, šmėstelėjusi pamačius gatvėje nuodėmės vertą vyruką? Erotinė fantazija, kurios herojai – jūs ir aktorius, vakar matytas istorinėje melodramoje? Aistringas bučinys, trunkantis ilgiau nei pusę minutės? Grynas seksas, tuo metu galvojant apie sutuoktinį (aš tik taip galiu suprasti idėją, kad įmanoma būti neištikimam kūniškai, išsaugant tvirtą dvasinį ryšį)? Dalyvavimas svingerių vakarėlyje? „Dabartinės lietuvių kalbos žodynas“ šiuo klausimu lakoniškas: „Ištikimybė – tai atsidavimas.“ Pateikiami pavyzdžiai: ištikimybė tėvynei, ištikimybės pažadas, ištikimybės liudijimas. Neištikimybei jame išvis neatsirado vietos. Išvada neguodžianti: arba žodyno autoriai neturi supratimo apie seksą, arba dorovingai mano, kad jei nėra žodžio, tai nėra ir reiškinio, kurį jis apibrėžia.

Viename iš interneto forumų ilgai buvo svarstoma istorija, ar moteris, seniai mieganti su savo vyro bičiuliu, yra neištikima sutuoktiniui. Mat anas savo ruožtu vos ne nuo vestuvių dienos turi draugę, apie kurią žmona puikiai žino.

Tiesa, gali būti, kad ištikimybę ir neištikimybę kiekvienas suvokiame savaip, – kaip ir laimę. Visai kaip Clintono atveju: ir garbiems politikams, ir smalsioms damoms nepavyko sutarti, ar tai, ką jis darė su stažuotoja, – neištikimybė, ar tik nekalti kūniški žaidimai. Viename iš interneto forumų ilgai buvo svarstoma istorija, ar moteris, seniai mieganti su savo vyro bičiuliu, yra neištikima sutuoktiniui. Mat anas savo ruožtu vos ne nuo vestuvių dienos turi draugę, apie kurią žmona puikiai žino. Tokia sudėtinga meilės (jeigu meilės) figūra. Žodis „ištikimybė“ svarstymuose irgi buvo minimas – juk dvasiškai ta moteris ir tas vyras vienas kitam artimi, susėdę prie vyno taurės visada randa apie ką pasišnekėti, o jei meilužių nėra po ranka, net ir į miegamąjį užsuka.

Beje, vyrai šią istoriją vertino daug atlaidžiau: girdi, jei visiems gerai, tai kokia bėda? Moterys kalbėjo apie kaltės jausmą, sąžinės graužimą, kuriuos turėtų išgyventi istorijos herojai. Nieko keisto: juk moralė, religija ir draudimai nuo seno labiau kontroliavo moterį, o į vyrų vėjavaikiškumą buvo žiūrima pro pirštus (net Otelas pasmaugė žmoną, o ne vožtelėjo Jagui). Šiais laikais taip pat dažnai tvirtinama, kad vyras – poligaminė būtybė, tetrokštanti palikti kuo daugiau įpėdinių. Paradoksas: seksualinė revoliucija ir kontracepcija, turėjusios išlaisvinti moteris, tik parūpino papildomo sąžinės graužimo. Teoriškai mes lyg ir turime teisę būti neištikimos, kaip ir vyrai, tačiau įstačiusios sutuoktiniui ragus jaučiamės kaltos.

Moterys meluoja geriau

Vis dėlto niekas neims neigti, kad statistika – tai mokslų mokslas. Įvairių tyrimų duomenimis, 20–60 proc. vyriškių prisipažįsta esantys arba buvę neištikimi žmonoms ar draugėms. Moterys kur kas kukliau giriasi savo žygdarbiais: nuolatos arba reguliariai sutuoktinius ar partnerius apgaudinėja 10–20 proc. damų. Galima būtų didžiuotis jų dorovingumu, jeigu nekiltų klausimo: su kuo tada vyrai mus apgaudinėja? Aišku, tam tikra jų dalis daro „tai“ vienas su kitu, bet kol kas mūsų visuomenėje vyrauja heteroseksualios tendencijos.

Atsakymas paprastas: moterys tiesiog geriau meluoja. Vyrai visada linkę padauginti savo intymių pergalių, o moterys – kukliai nuslėpti jų skaičių. Taip elgtis kiekviena turi asmeninių motyvų: pavyzdžiui, vėl užmegzti santykius su buvusiu mylimuoju nereiškia būti neištikimai – juk tai ne naujas vyras; atsitiktinis nuotykis po linksmo vakarėlio tėra nuotykis, o ne santuokos išdavystė; paflirtuoti vakarėlyje ar net pasibučiuoti su simpatišku vyriškiu – provokacija, bet ne neištikimybė; kartą ar du (kaip sunku suskaičiuoti) užklysti į kolegos, su kuriuo kartu išvykta į komandiruotę, viešbučio kambarį, – irgi anokia tragedija. Taigi dėl vieno galime būti ramios: mūsų vyrai neskuba būti gėjai. Tiesiog skiriasi požiūriai į neištikimybę. Ir standartai.

„Kai mano vaikinas žiūri vakarėlyje į kitą moterį, jaučiuosi jį prarandanti.“

„Nekenčiu, kai jis pietauja su kolegėmis, ypač tomis, kurios gražios ir protingos.“

„Jis taip dažnai susitinka su savo antros eilės pussesere, kad būgštauju, ar liks man ištikimas.“

„Negaliu atsikratyti minties, kad jis nuolat galvoja apie savo buvusias moteris.“

„Jaučiuosi, tarsi mylimasis būtų mane išdavęs: aptikau jį naršantį pornografinėse interneto svetainėse.“

Prisipažinkime: ne viena esame dėl to nerimavusios arba girdėjusios draugių skundų. Nelengva susitaikyti su mintimi, kad visiška ištikimybė įmanoma tik negyvenamoje saloje. Arba dėvint tradicinį musulmonių apdangalą – čadrą. Tačiau kad ir kaip ten būtų, žvilgsnis į kitą žmogų – dar ne neištikimybė. Sapnas ar naršymas interneto platybėse – ne išdavystė. Akimirką šmėstelėjusi fantazija, kad anas blondinas, kurį matai pirmą kartą, vertas nuodėmės, – tai dar ne paminti santuokos įžadai. Atvirkščiai, fantazijos leidžia pasijusti gyvai, trokštamai ir apskritai aktyviai seksualinių žaidimų dalyvei. Žinoma, jei mintis nevirsta veiksmu, o fantazija – realybe.

Tiesa, yra psichologų, manančių, kad neištikimybė gali teigiamai paveikti vyro ir moters tarpusavio santykius. Girdi, žmonės metams bėgant keičiasi, tobulėja. Jei gerbiame partnerio laisvę ir nepriklausomybę, vertiname jo brendimą, suprasime, kad neištikimybė irgi gali būti šio proceso dalis. Kas žino, ko verta pastaroji teorija (įstrigo vaikystėje skaitytas vieno japonų rašytojo apsakymas apie žmoną, kuri mirtinai sergantį vyrą ant rankų nunešė į viešnamį), juolab kad toks požiūris reikalauja tikrai neįtikėtinos meilės ir sielos didybės. Tačiau akivaizdu: jei romantiškos nuostatos mažiau veiktų mūsų požiūrį į santuoką ir jos klystkelius, skyrybų irgi būtų mažiau. Nes patirti išmėginimą neištikimybe ir neišsiskirti gali tik išties brandžios poros.

Užbėgti už akių išdavystei 

Patinka mums ar ne, šiais nestabiliais laikais viskas remiasi abipusiu poros dialogu, kuriame gali būti ir punktas, įteisinantis neištikimybę, – tarpusavio susitarimu. Bent jau tokią nuostatą ne pirmą šimtmetį perša kai kurie filosofai, įsitikinę, kad nėra prasmės saugoti kūnišką ištikimybę, juk svarbus tik dvasinis ryšys. Tačiau filosofai ir teoretikai – sau, o vargu ar kas pasijus ne taip skaudžiai išduotas, jei tokia galimybė kadaise ir buvo aptarta su partneriu.

„Idėja suteikti vienas kitam laisvę tik skamba patraukliai. Tačiau kai po kelerių mūsų bendro gyvenimo metų vyras nenakvojo namie, pasijutau baisiai nelaiminga, sutepta, palikta. Nekenčiau savęs, kad mano liberalios nuostatos pasirodė grašio vertos. Mes pykomės, taikėmės, vėl skyrėmės... Dabar mėginame sulipdyti ankstesnius santykius“, – apie savo vedybinį gyvenimą pasakoja viena laisvos santuokos šalininkių. Dabar jau reikėtų sakyti – apie buvusį vedybinį gyvenimą.

Kad ir kaip keistųsi pasaulis, esminės vertybės lieka tos pačios. Išdavystė vis tiek yra išdavystė, net jei ji numatyta žodinėje ar rašytinėje vedybų sutartyje. Imtis atskirti kūnišką nuo dvasiškos gali tik jėzuitas. Arba Billas Clintonas, kuris nustebo, kad tokia skandalinga istorija kilo dėl tokios smulkmenos – penio nuotykių Ovaliajame kabinete. Lygiai taip pat kai kurie vyrai aiškina, kad vizitas pas prostitutę – ne išdavystė: girdi, jie nesuteikia malonumo partnerei. Tai gal pradėkime dar vieną amžiną diskusiją – nuo kokio fizinio kontakto prasideda neištikimybė: nuo prisilietimo troleibuse, apsikabinimo, bučinio (tik pakštelima į skruostą ar įsisiurbiama vienas kitam į lūpas), mechaninio lytinio akto? Galų gale kai kuriose Afrikos gentyse moteris laikoma ištikima, jei svetimam vyrui atsiduoda tik analiniu būdu. Bet kokia idėja, suabsoliutinta iki kraštutinumo, virsta absurdu!

Neištikimybė – pavojus, gresiantis visoms šeimoms ir visiems santykiams. Norint juos išsaugoti, prireiks noro ir pastangų.

Neištikimybė – pavojus, gresiantis visoms šeimoms ir visiems santykiams. Norint juos išsaugoti, prireiks noro ir pastangų. Aišku, jei jūsų sukurta sąjunga neturi „bandomosios“ statuso. Italijos nacionalinės konsultacijų tarnybos psichologas Giuseppe Sivelli sako: „Įmanoma apsaugoti šeimą nuo pagundų ir nugyventi mylint visą amžių. Sutuoktinių poros, patekusios į krizę, gali išgelbėti savo santykius bendrais interesais, abipusiu dėmesiu, nuolatiniu dialogu, idealia harmonija, švelnumu ir tarpusavio džiaugsmu.“ Jam pritaria pasaulinio garso seksologas psichologijos profesorius Willy Pasini, įsitikinęs, kad santuoką nuo neištikimybės galima apsaugoti įvairiomis technikomis: „Aktyvi ištikimybė įmanoma, jei suvoksite, kad tarpusavio meilę reikia maitinti kiekvieną dieną. Seksas neturi būti atskirtas nuo meilės, o kūnas – nuo dvasios. Atvirkščiai, vyras ir žmona turi gundyti vienas kitą, kaip tai darė iki bendro gyvenimo pradžios. Praeityje buvo kur kas lengviau kontroliuoti ketinimus sulaužyti ištikimybę, tačiau niekas netvirtina, kad ir dabar tai neįmanoma.“ Skamba pernelyg paprastai? O ar mėginote? 

Testas: Ar esate ištikima?

Atsakymą į šį delikatų klausimą geriausiai žinote jūs pati, tačiau pasitikrinti nepakenks: ar esate ponia Ištikimoji, ar potenciali kandidatė nuklysti į kairę? Tik rezultatų neišduokite niekam – net statistinių duomenų rinkėjams.

1. Jūs esate kartu...

l ...iš išskaičiavimo.

u ...žinoma, iš meilės.

n ...nes sieja aistra.

p ...nes taip susiklostė aplinkybės.

2. Ar seniai rengėte kokią nors staigmeną savo mylimajam?

n Paprastai tai daro jis.

u Vakar.

l Per jo gimtadienį prieš mėnesį.

p Nematau prasmės tai daryti – mes seniai kartu.

3. Kas gali priversti jus būti neištikimą?

n Aplinkybės.

p Sąmoningas sprendimas.

u Prievarta.

l Gyvenimas – visaip atsitinka.

4. Kas gali priversti jus būti ištikimą?

p Gripas, PMS, padidėjęs kraujospūdis.

n Baimė būti demaskuotai.

l Nėra nei kur, nei su kuo nusidėti.

u Įsitikinimai.

5. Neištikimybę galima pateisinti?

p O kam ją teisinti? Ji yra, ir tiek.

u Niekada!

l Jei niekas apie ją nesužinos.

n Jei tai – atsakas į atitinkamus vyro poelgius.

6. Ar pavydite mylimajam praeities?

n Taip, todėl mudu stengiamės neprisiminti, kas buvo anksčiau.

u Ne, juk visa tai vyko iki mūsų pažinties.

l Kartais mane skaudina jo prisiminimai.

p Pati nevengiu pasakoti apie audringą jaunystę.

7. Vyras išvažiavo į komandiruotę. Kaip praleisite vakarą?

p Klube su gera kompanija.

u Fotelyje su įdomia knyga.

n Restorane su simpatišku kolega, kuris jau seniai mane ten kviečia.

l Lovoje su meilužiu. Juk tai tik seksas.

8. Kokia tikimybė, kad galėtumėte būti neištikima savo vyriškiui?

n 5–10 proc.

l 20–30 proc.

p 50 proc.

u Taip pasielgti negalėčiau.

9. „Aš nesu neištikimas vyras, nes neturiu meilužės. O kad kartą kitą pasukau į kairę – hmm, to net santykiais pavadinti negalima.“ Ką manote apie šių žodžių autorių?

l Jis teisus: jei nėra meilės, nėra ir išdavystės.

n Jis – niekšas, bet suprantu tokį požiūrį.

u Jis – menkysta; deja, tokių vyrų ne taip mažai.

p Jis – kaip ir dauguma: apgaudinėja žmoną, bet stengiasi rasti pasiteisinimą.

10. Manote, kad esate...

l ...greičiau ištikima nei neištikima.

u ...žinoma, ištikima.

p ...ištikima sau – bet kokiomis aplinkybėmis.

n ...tiesiog ištikima, ir tiek.

11. Mylėdamasi su savuoju, svajojate apie kitą vyrą?

u Ne, tokia mintis man neateitų į galvą.

n Kartais tai suteikia pikantiškumo seksui.

l Taip, nuolatos.

p Taip, ir šito neslepiu.

12. Ar galėtumėte patikėti partneriui savo mobilųjį telefoną ar elektroninio pašto adresą?

u Žinoma, kodėl gi ne?

l Taip, jame nėra jokių asmeninių žinučių.

p Taip, nes jam neįdomūs mano laiškai ar žinutės.

n Taip – neturiu ko slėpti. O gaila.

13. Kurį filmą mieliausiai pažiūrėtumėte?

n „Medisono grafystės tiltai“.

l „Forestas Gampas“.

u „Ištikimoji“ (su Heather Graham).

p „Vėjo nublokšti“.

Testo interpretacija

Jūs – Penelopė ar širdžių ėdikė Karmen? Suskaičiuokite, kurių simbolių surinkote daugiausia, ir sužinosite!

Daugiausia l

Nuolat norite ko nors naujo – objekto ar... subjekto

Iš esmės jūsų prigimtis poligamiška ir vadovaujatės beveik vyriška logika: koks skirtumas, su kuo esu šįvakar; svarbiausia, kad niekada nepamirštu turinti sutuoktinį – geriausią pasaulyje. Neatsitiktinai aš su juo gyvenu! Tačiau net leisdamasi į nuotykius už šeimos ribų darote viską, kad tai teliktų nuotykiai – vienkartiniai ir niekuo neįpareigojantys. Tiesą sakant, gresia keli pavojai: lytiškai plintančios ligos – anaiptol ne asocialių žmonių dalia; apstu geradarių, kurie mano esant reikalinga atverti jūsų partneriui akis apie jo ragus; visada yra tikimybė, kad sutiksite žmogų, kurį išties įsimylėsite. Ką tada darys jūsų pareigos jausmas ir kaip reikės pasirinkti? Tačiau kol žaisdama su ugnimi nenudegėte, rizikuokite.

Daugiausia n

Išorinė ramybė slepia aistrų sūkurį

Jūsų asmeninis gyvenimas klostosi neblogai, nesukate galvos dėl ateities, juolab neketinate sulaužyti ištikimybės. Tačiau... Gali būti, kad iki šiol tiesiog neturėjote progos būti neištikima, o palankiai susiklosčius aplinkybėms jos nepraleisite. Tik nereikia piktintis: „Aš tai jau niekada nė nežvilgtelėsiu į svetimą vyrą!“ Žvalgytis į juos – vienas mėgstamesnių jūsų užsiėmimų, net jei pati to nesuvokiate. Jau daug metų nematote nieko geresnio už savo išrinktąjį ir menki nesklandumai neišklibino jūsų sąjungos pamatų. Bet nežinia, kas gali nutikti ateity. Būkite pasirengusi netikėtumams ir neskubėkite smerkti paslydusių. 

Daugiausia u

Jūsų antras vardas – ponia Ištikimoji

Nuosekliai laikotės pasirinktos gyvenimo linijos. Esate patenkinta partneryste ar santuoka: sulaužyti priesaiką jums baisiau nei išduoti save. Tai ne romantiškos mergaitės svaičiojimai – rimta suaugusios moters pozicija. Gali būti, kad dievinate net ne sutuoktinį, o pačią ištikimybės idėją ir labai norite tikėti, jog šiame bjauriausiame iš pasaulių vis dar yra riterių. Tačiau ar esate tikra, kad visa tai – ne nuostabi iliuzija? Vaikytis idealo nuodėmingoje žemėje – nedėkingas dalykas, o flirtas ne tik kaitina kraują, bet ir priverčia įžvelgti naujų gyvenimo spalvų. Ir apskritai jūs – Ievos dukra, ar ne?! Angelu spėsite pabūti po mirties. O ir vyrui idealas nusibosta – kaip ir gurmaniškiausias patiekalas. Tada taip ir traukia nuklysti į kairę... Į greito maisto restoraną. Reikia tikėtis, jog ne viskas taip užleista, – juk testą, šiaip ar taip, atlikote!  

Daugiausia p

Galėtumėte užsisakyti marškinėlius su užrašu: „Esu neištikima ir tuo didžiuojuosi“

Seksas (jūs puikiai atskiriate meilę ir mylėjimąsi) – mėgstamas laiko leidimo būdas ir dievinamas sportas. Vertinate procesą ir rezultatą, o ne priemonę jam pasiekti. Esate tikra katė, kuri vaikšto pati sau viena. Ištikima galite būti su vienintele sąlyga – tiesiog tuo metu po ranka neturite subjekto, kurį galėtumėte apgaudinėti. Ir išvis – ar jums verta kurti stabilius santykius? Nebent su tokiu pat sekso gurmanu bei nuotykių mėgėju, kaip ir jūs. Vakarais, kai niekur neisite, galėsite girtis vienas kitam savo pergalėmis ir dalytis pasakojimais apie „medžioklės plotus“. „Miegamajame viskas yra normalu, jeigu tai patinka abiem partneriams.“ Regis, šitaip teigia modernioji seksologija. Bet ką darysite, jeigu vienam iš jūsų laisva meilė pradės nebepatikti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius