Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 11 /18:02

Verslininkas S.Martinavičius nusikratė dalies bausmės, bet ne teistumo: laisvė apribota tik pusmečiui

Liepą išgirdęs Kauno apylinkės teismo sprendimą, kuriuo dėl smurto prieš savo buvusią žmoną buvo nubaustas 1,5 metų laisvės apribojimo bausme, verslininkas Sigitas Martinavičius rankų nenuleido – nuosprendį apskundė. Tačiau trečiadienį Kauno apygardos teismas, dar kartą, kaip apeliacinė instancija, patvirtino nuteistojo kaltę, tačiau iš 4 smurto epizodų liko tik 1. Sušvelninta ir bausmė.
Sigitas Martinavičius
Sigitas Martinavičius / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Apeliacinį skundą, kuriuo siekė visiško išteisinimo, Kauno apygardos teismui buvo pateikęs tik S.Martinavičius.

„Teisėjų kolegija nusprendė apeliacinį skundą tenkinti iš dalies. Panaikinti dalį Kauno apylinkės teismo nuosprendžio ir priimti naują nuosprendį“, – paskelbė teisėjas.

15min.lt koliažas/Natalija Martinavičienė ir Sigitas Martinavičius
15min.lt koliažas/Natalija Martinavičienė ir Sigitas Martinavičius

S.Martinavičius išteisintas dėl trijų nusikalstamų epizodų, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Teisėjų kolegija konstatuoja, kad jo kaltės nepatvirtino jokie objektyvūs įrodymai. Nukentėjusiosios pateiktos nuotraukos nepatvirtina, kad smurtą, kurio metu išties padaryti sužalojimai, sukėlė būtent S.Martinavičius.

Nuteistasis pripažintas kaltu tik dėl vieno iš keturių smurto epizodų, kuris buvo užfiksuotas 2016 m. balandį. Tai patvirtina vaizdo įrašas bei įvykį mačiusio liudytojo – nukentėjusiosios sūnaus, parodymai. Užfiksuota, kaip S.Martinavičius pastumia N.Martinavičienę ir suduoda jai kumščiu į petį.

Atsižvelgiant į tai, sumažinta ir nukentėjusiajai priteisiama neturtinės žalos suma – iki 700 eurų.

Įpareigojimai palikti nepakeisti – skirtas laisvės apribojimas, tiesa, jis susitraukė nuo 1,5 metų iki pusmečio.

Šis Kauno apygardos teismo nuosprendis įsiteisėja nuo jo priėmimo dienos.

S.Martinavičius: konfliktas buvo

15min pats S.Martinavičius patikino, kad sprendimą žada skųsti. „Ten liudija sūnus. Aš dar neįsigilinau, kuo remiasi, kad aš kaltas, bet sūnus yra šališkas. Reikia vertinti labai atsargiai. Skyrybų metu turėtų žiūrėti ir vertinti atsargiau vienos pusės liudijimus“, – portalui teismo sprendimą komentavo jis.

Anot S.Martinavičiaus, galimai smurtinė situacija, dėl kurios jis yra kaltinimas, kilo konflikto dėl neištikimybės metu. „Iš tikrųjų, tai buvo konfliktas, aš ten gal ne visai gražiai elgiausi ir buvau emociškai gal šiek tiek nestabilus dėl tos jos neištikimybės“, – atviravo verslininkas.

Kaip pasakojo jis, sūnus esą įsikišo į konfliktą taip pat, todėl iš jo paties pusės buvo nepagailėta aštrių žodžių. „Tačiau smurto ten nebuvo“, – komentavo S.Martinavičius.

N.Martinavičienę sprendimas nustebino

15min susisiekus su Natalija Martinavičiene, ji tikino, kad teismo sprendimas ją smarkiai nustebino. „Gal nustebino, kodėl liko tas vienas kaltinimas iš keturių epizodų, kurie jau buvo visiškai įrodyti, jeigu jau taip“, – situaciją komentavo ji.

Anot moters, keista yra tai, jog kyla prieštaros tarp teismuose dirbančių kolegų. „Anksčiau teisėja, priimdama sprendimą, nematė pagrindo manimi abejoti“, – praeitą teismo posėdį prisiminė N.Martinavičienė ir pridūrė, kad tuo metu buvo surinkti visi reikiami įrodymai. Kodėl teismo sprendimas radikaliai pasikeitė dabar, moteris nesupranta.

„Yra žinutė, kur jis prisipažįsta smurtavęs, atsiprašo“, – apie teisme pateiktus įrodymus dėl buvusio sutuoktinio smurto kalbėjo Natalija. Kaip teigė ji, toliau buvusių sutuoktinių pokalbis tęsėsi lyg nieko nebūtų atsitikę.

Būtent dėl to moteris šiuo metu svarstytų jį paviešinti. „Dėl to savęs nekenčiu, pasistengsiu gyventi kitaip“, – buvusio vyro žinutę citavo N.Martinavičienė.

Kaip mano ji, galimai iš dalies teismo sprendimą galėjo nulemti ir giminystės ryšiai.

„Martinavičiaus advokato tėtis dirba tame pačiame teisme“, – kalbėjo N.Martinavičienė ir pridūrė, kad jos giminaičiai tame pačiame teisme nedirba.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Natalija Martinavičienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Natalija Martinavičienė

Greičiausiai, anot moters, tokia buvo buvusio vyro strategija. „Bet aš nežinau, kodėl teisėja vienareikšmiškai nematė jokio pagrindo suabejoti ar kitaip nuspręsti. Taip pat nematė jokio pagrindo ir prokuroras, nes buvo ir tyrimas padarytas“, – teigė N.Martinavičienė.

Ji drauge pridūrė, jog greičiausiai teismo sprendimą skųs.

15min primena, kad verslininkui S.Martinavičiui buvo pateikti kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį „Fizinio skausmo sukėlimas arba nežymus sveikatos sutrikdymas“. Už tai kaltinamajam grėsė viešieji darbai, areštas, laisvės apribojimas arba jos atėmimas iki 2 metų.

Daugiau nei prieš metus buvusi sutuoktinė Natalija Martinavičienė kreipėsi į pareigūnus kaltindama vyrą smurtu. Šis neva tai truko visą santuokos laiką. Po daugiau kaip 13 metų trukusio vedybinio gyvenimo tai tapo priežastimi skyryboms, jos įvyko 2018-ųjų lapkritį. Tačiau teismo durys po skyrybų sutuoktiniams neužsivėrė, nes surinktų duomenų dėl smurto artimoje aplinkoje pakako, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas ir baudžiamoji byla prieš S.Martinavičių.

Svarstant bylą nustatyta, kad jis nuo 2016 m. balandžio iki 2018 m. rugsėjo vidurio keturis kartus savo namuose ir darbovietėje smurtavo prieš nukentėjusiąją.

Liepos 18-ąją baudžiamojoje byloje padėtas šioks toks taškas. Kauno apylinkės teismas S.Martinavičių pripažino kaltu ir nuteisė 1 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme įpareigojant būti namuose nuo 24 valandos iki 5 valandos ryto (jei tai nesusiję su darbu).

Be to, S.Martinavičius paskirta sumokėti 2 500 eurų į nukentėjusių nuo smurto asmenų fondą, dalyvauti smurtą mažinančiose programose.

N.Martinavičienei priteista atlyginti 2 000 neturtinės žalos.

Po nuosprendžio paskelbimo S.Martinavičius kaltino buvusią sutuoktinę melu ir noru praturtėti, neva ši byla susijusi su skyrybomis. Galiausiai jis pateikė apeliacinį skundą.

Sužinojusi apie tai, N.Martinavičienė ėmė baimintis, kad šį kartą verslininkui gali padėti giminystės ryšiai. Anot nukentėjusiosios pusės, apeliaciniame procese S.Martinavičius buvo ginamas advokato Gyčio Jaliniausko, kuris, jos žiniomis, yra Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriuje teisėju dirbančio Algirdo Jaliniausko sūnus.

Viešoje erdvėje S.Martinavičius ne kartą teigė, kad baudžiamosios bylos eigai ir galutiniam sprendimui, anaiptol, įtaką gali turėti kita pusė – N.Martinavičienės naujojo draugo Dariaus Meilučio ryšiai teisėsaugoje, esą jo artimi giminės dirba prokuratūroje ir teisėtvarkoje.

15min jis teigė, kad nenuleis rankų, net jei vėl sulauktų jam nepalankaus teismo sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius