Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viktoras Diawara: „Jei nesi tikras šviesiaplaukis lietuvis, gali labai rimtai gauti į galvą“

Atrodytų, Kovo 11-oji turėtų būt šventė visiems Lietuvos gyventojams, tačiau kai kuriems šalies piliečiams 22-osios Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metinės apkarto. Grupės „Skamp“ muzikantas ir Vilniaus menų fabriko „Loftas“ vadovas Viktoras Diawara socialiniame tinkle paskelbė vos nenukentėjęs nuo patriotais save vadinančių skustagalvių.
Viktoras Diawara
Viktoras Diawara / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kovo 11-ąją baisu į gatvę išeiti. Vakar man į galvą pasiūlė skustagalvis. Prie mano namų Vilniaus centre. Galima labai rimtai į galvą gauti, jeigu nesi „tikras šviesiaplaukis lietuvis“. Politikai, Seimo nariai: R.Ozolas, Z.Vaišvila, A.Patackas, K.Uoka, P.Gražulis stovi šalia „Skinhead Lietuva“ ir vadina juos Lietuvos ateitimi. Baisu. Gėda“, – „Facebook“ profilyje parašė V.Diawara.

Diskutuodamas su bičiuliais muzikantas rašė, kad situacija šalyje jam juoko nekelia. „Turiu du vaikus ir noriu, kad jie galėtų ramiai vaikščioti Lietuvos gatvėmis. Prisimenu, kai skustagalviai prie manęs prisikabindavo 1996-1997 metais. Dabar vėl pradeda. Aišku, kad jie drąsiai jaučiasi, kai šalia jų stovi Seimo nariai ir signatarai“, – rašo V.Diawara.

„Mane pradeda erzinti, kad eskaluojamas tautiškumas, tačiau tai nėra tautiškumas, tai nacionalizmas!“, – sakė V.Diawara.

Nesuvokia politikų aklumo

Kaip portalui Žmonės.lt sakė atlikėjas, sekmadienį jokio didelio incidento nekilo, tačiau jį papiktino politikų palaikymas nacionalistams. „Kraujas užverda, kai signatarai ir Seimo nariai stovi greta skustagalvių, pasipuošusių tik truputį pakeistais nacių simboliais. Juk viskas aišku ir taip, o kur dar užrašai: „Juden, raus!“ (liet. „Žydai, lauk!“) Man tai atrodo baisu. Baisu, kad sudaroma nuomonė, jog tai normalu, jaunimui atrodo, kad tokie žmonės – Lietuvos didvyriai“, – teigė jis.

Pasak V.Diawaros, sekmadienį prie jo namų muštynės nekilo, tačiau pro jį ėję keturi skustagalviai vaikinai metė repliką apie tamsią jo odą. „Nežinau, kodėl jie mane užkalbino, pradėjo apkalbinėti, pavadino beždžione. Aš į tai nereaguoju, daugiau kaip prieš dešimtmetį yra buvę ir rimtesnių incidentų, bet po to viskas aprimo. Aš dažnai matau skustagalvius žmones Senamiestyje ir nejaučiu jiems jokio priešiškumo. Nemalonu, kad jie taip pasielgė tokią dieną kaip Kovo 11-oji“, – sakė vyras. Jo teigimu, dar nemaloniau tai, kad politikai ir žiniasklaida vaizduoja nacionalistiškai nusiteikusius žmones patriotais. „Mane pradeda erzinti, kad eskaluojamas tautiškumas, tačiau tai nėra tautiškumas, tai nacionalizmas!“, – žodžių į vatą nevyniojo V.Diawara.

Berneen istorija 2008-aisiais

Bene garsiausiai Lietuvoje nuskambėjusi rasinio nepakantumo istorija įvyko 2008-ųjų balandį, kai buvo sumušta tuo metu itin populiari dainininkė ir TV laidų vedėja Berneen. Dėl Vilniaus senamiestyje įvykusio incidento buvo teisiama krašto apsaugos savanorių pajėgose tarnavusi Violeta Iljinych.

TV3 nuotr./Atlikėja Berneen
Berneen

Kaip tada sakė Berneen, vieną balandžio vakarą jai su drauge einant pro Šv.Onos bažnyčią, ją užgaulioti ėmė ten būriavęsi jaunuoliai. „Paprastai nekreipiu į tai dėmesio, nes žmonės dažnai kalba įvairius dalykus. Bet tada draugė apsisuko ir pamatė, kad jaunuoliai mus seka. Jų buvo keturi ar penki. Buvo daug žmonių, dar šviesu, manėme, kad jie seka ir nori pagąsdinti“, – spaudos konferencijoje yra pasakojusi dainininkė.

Merginos perėjo į kitą gatvės pusę, tačiau tuomet vienas iš jaunuolių, ant veido užsitraukęs šaliką, o ant galvos užsidėjęs gobtuvą, užbėgo joms už akių ir užtvėrė kelią. Vaikinas buvo apsirengęs juoda striuke, vieną jos pusę esą puošė Lietuvos vėliava, kitoje buvo nacių simbolika.

„Kiti jaunuoliai prirėmė mano draugę prie sienos, o jis neleido niekam praeiti. Tuomet pribėgo mergina ir ėmė mane mušti. Ji mušė į galvą, stengėsi pataikyti į veidą, bet man vis pavykdavo išsisukti. Aš turėjau rankoje stiklinį butelį, kurį ji bandė atimti. Tuomet ji atsitraukė ir ėmė užgaulioti, vadino „nigere“. Tuomet nusiėmė diržą ir mušė juo. Žinau, kad žmonės, patyrę panašius išpuolius, tiesiog išvyksta iš Lietuvos. Ryžausi kalbėti apie tai, nes manau, kad tai turi keistis. Tie žmonės manęs neprivers palikti Lietuvos, kurioje sunkiai dirbau devynis mėnesius ir kurioje sutikau daug gerų draugų“, – beveik prieš ketverius metus pasakojo Berneen. Tiesa, vėliau mergina visgi paliko Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius