Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilkogaudžio šuns nenulaikiusi Marla Singer teisiama kraupioje byloje: gresia iki 7 metų nelaisvės

Marlos Singer vardu išgarsėjusi menininkė Rūta Jankauskaitė sulaukė kriminalinių kaltinimų dėl sunkaus kito asmens sveikatos sutrikdymo iš neatsargumo. Nuo jos vedžioto galingo šuns kraupiai nukentėjo nepilnametis. Jaunuolio tėvų medikai neguodžia – randai liks visam gyvenimui. Į teisiamųjų suolą pasodinta Marla Singer atsakomybės nesikrato, tačiau mokėti tokios kompensacijos, kuri tenkintų košmarą išgyvenančią šeimą, nesutinka.
Asociatyvi iliustracija: R.Jankauskaitė nesuvaldė medžioklėse naudojamo, vilkogaudžiu vadinamo šuns.
Asociatyvi iliustracija: R.Jankauskaitė nesuvaldė medžioklėse naudojamo, vilkogaudžiu vadinamo šuns. / 15min ir Wikimedia.org nuotraukų koliažas

Kraują stingdanti nelaimė Vilniuje, privačių namų kvartale, įvyko dar 2017 metų spalį.

„Vedžiojau buvusio savo vyro šunį. Jis labai didelis, ir nesugebėjau jo išlaikyti – ištrūkęs įkando nepilnamečiui“, – įvykį, kurį vertina kaip nelemtą nelaimingą atsitikimą, prisiminė R.Jankauskaitė.

R.Jankauskaitė neneigia atsakomybės už nelemtą įvykį, kuris vertinamas kaip jos nusikaltimas.

Marlos Singer vardu išgarsėjusi menininkė 15min teigė, kad iš esmės nesikrato atsakomybės už įvykį ir jo padarinius. Tačiau pasiekti bylos nutraukimo, prieš tai susitarus su nukentėjusiojo šeima dėl žalos atlyginimo, vilnietei nepavyko.

Suprasti akimirksniu

  • R.Jankauskaitė yra žinoma Marlos Singer vardu ir pagarsėjusi kaip menininkė, dainininkė, fotografė, pasižymėjusi išskirtinio stiliaus įvaizdžio detalėmis ir akį traukiančiomis šukuosenomis. 31 metų moteris yra dviejų vaikų mama, pernai išsiskyrusi su buvusių kavinių „Keulė Rūkė“ ir „Šiaurės Keulė“ bendraturčiu Dominyku Čečkausku.
  • Teisminis procesas Rūtą surišo su buvusiais uošviais: skriaudiku tapęs šuo formaliai priklausė jiems, tad buvusio R.Jankauskaitės vyro tėvai irgi įtraukti į bylą trečiųjų asmenų teisėmis.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Jankauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rūta Jankauskaitė

Sužalotam jaunuoliui teisme atstovauja jo tėvai. Nukentėjusiojo mama 15min papasakojo, kad iki nelaimės su kaimynais bendraudavo ir puikiai sutardavo. Lemtingą dieną sūnus vedžiojo mažą šunelį mopsą. Būtent šis keturkojis patraukė rusų kurto (borzoi) veislės šuns dėmesį.

Minėtos veislės šunys pasižymi fizine jėga ir drąsa – nevengia pulti grėsmingų priešų, todėl įprastai yra vadinami vilkogaudžiais.

Supratęs, kad po akimirkos didelis šuo stvers mažąjį, vaikinas pamėgino apsaugoti mopsą ir glėbyje pakėlė aukščiau.

Vaikino tėvus dabar labai žeidžia iš šuns šeimininkų pusės išsakyta pastaba, esą reikėjo vaikinui nesikišti – būtų įvykusios šunų kautynės, bet jis pats liktų sveikutėlis. Visgi vaikinas pasielgė vyriškai, tik skaudžiai dėl to nukentėjo: šuo kando jam į veidą ir paliko baisią plėštinę skruosto žaizdą.

„Ją užsiūti pavyko tik per dvi valandas. Mūsų sūnus 10 dienų praleido ligoninėje“, – pasakojo tėvai.

Jų teigimu, vaikinas, kuris dar yra nepilnametis, iki šiol jaučia ne tik fizines, bet ir emocines užpuolimo pasekmes.

Vilnietis paniškai bijo net nueiti į tą gyvenamąjį kvartalą, kuriame užpuolimas įvyko. Be to, jį kaskart apima stresas, kuomet jį supančioje aplinkoje atsiranda bet koks kitas šuo.

Vienintelė paguoda tėvams: kad pikto šuns iltys nesusmigo nei į nosį, nei į akį. Pastaruoju atveju padariniai apskritai būtų labai rimti ir neatstatomi.

Kaip tik pastaruoju metu teisme gautos galutinės išvados iš teismo ekspertizės, kurioje tiksliai įvardinta, kokia žala jaunuolio sveikatai buvo padaryta, kokios gydymo perspektyvos ir galimos ilgalaikės pasekmės. Ekspertų žodis patvirtina valstybinio kaltinimo R.Jankauskaitei poziciją, kad jos neatsargiu elgesiu buvo sutrikdyta sveikata.

Suprasti akimirksniu

  • Nusikalstama veika šiuo atveju kvalifikuojama pagal Baudžiamojo kodekso 137 straipsnį, kurio 3-io dalis numato: tas, kas dėl neatsargumo sunkiai sužalojo ar susargdino žmogų, pažeisdamas teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, baudžiamas laisvės atėmimu iki septynerių metų.
  • Kaip žinoma, šuns auginimas ir vedžiojimas yra susijęs su tam tikromis rizikomis, tad egzistuoja specialiai sukurta tvarka, kaip turi būti siekiama maksimalaus saugumo.

Dar vienas svarbus šio jautraus teisminio proceso niuansas – iki šiol nei ikiteisminio tyrimo metu, nei teisme nėra apklaustas nukentėjęs nepilnametis. Procese šeimininkaujančio teisėjo Vladimiro Berezovskio vertinimu, apklausa tikslinga, siekiant išsamiai išnagrinėti bylą. Teisėjui antrino ir bylą kuruojantis prokuroras, pažymėjęs, kad pats įvykio dalyvis galėtų suteikti ne tik informacijos apie užpuolimą, bet ir iš pirmų lūpų papasakoti, kaip jaučiausi, kokia dabar jo sveikata.

Visa tai padėtų įvertinti ne tik kaltinamosios galbūt padarytos nusikalstamos veikos mastą, bet ir pasverti, koks ieškinys galėtų būti pagrįstas, jei būtų skelbiamas apkaltinamasis nuosprendis.

„Aš nelabai noriu. Mano sūnui labai labai skaudu vis dar. Į tą vietą, kur tai atsitiko, jis iki šiol neina. Jis apie tą įvykį nenori šnekėt, suprantat?“ – į teisėją kreipėsi jaunuolio mama.

Jaunuolis po šuns užpuolimo ligoninėje praleido 10 dienų. Randai liks visam gyvenimui – plastinė chirurgija juos gali tik sumažinti.

Savo ruožtu V.Berezovskis priminė, kad duoti parodymus, nieko nenutylint ir sakant tik tiesą, yra kiekvieno nukentėjusiojo statusą turinčio bylos dalyvio pareiga.

Šioje vietoje įsiterpė ir nukentėjusiųjų šeimai atstovaujantis advokatas Vidmantas Martyšius. „Neatsisako tėvai apklausos, bet nenori papildomo streso. Nepilnametį galima apklausti, bet per vaikų teisių specialisto, psichologo filtrą galime tai padaryti“, – siūlė patyręs teisininkas.

VIDEO: Teisiama menininkė Marla Singer: jos vedžiojamas šuo įkando žmogui į veidą

Visi proceso dalyviai šiam sumanymui entuziastingai pritarė, posėdžio šeimininkas iš anksto pasirūpino, kad tęsiant bylos nagrinėjimą teisme būtų gauta nepilnamečio apklausai tinkama salė, dalyvautų profesionali teismo psichologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius