Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje atsisveikinta su Kęstučiu Vitkumi: rinkosi artimieji, bičiuliai, darbo gerbėjai

Penktadienio popietę atsisveikinta su dar vienu iškiliu Lietuvos žmogumi – prieš porą savaičių netikėtai mirusiu profesoriumi Kęstučiu Vitkumi. Ištarti paskutinio „sudie“ žinomam ir daug per savo gyvenimą pasiekusiam chirurgui Vilniuje rinkosi jo šeimos nariai, draugai, kolegos ar tiesiog darbo gerbėjai.
Atsisveikinimas su Kęstučiu Vitkumi
Atsisveikinimas su Kęstučiu Vitkumi / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Atsisveikinimas su prof. K.Vitkumi Vilniaus Šv. Juozapo bažnyčioje prasidėjo penktadienį 12 val.

Atsisveikinime buvo galima pamatyti K.Vitkaus dukrą „Vitkus Clinic“ vadovę Vitą Vitkutę-Degutienę, Seimo narį Antaną Vinkų, krepšininką Arvydą Sabonį, Prezidentą Valda Adamkų.

Tiesa, tebesitęsiant pandemijai visų atvykstančių buvo paprašyta laikytis karantino reikalavimų, saugoti save ir aplinkinius.

Atsisveikinimo akimirkos – galerijoje:

Tęsiant mylimos prof. K.Vitkaus žmonos a. a. Daivos Vitkienės-Reimerytės tradiciją, profesoriaus artimieji prašė, kad atvykstantieji atsisveikinti vietoje gėlių pasirinktų atnešti auką, kuri bus skirta Vitkų šeimos remiamoms parapijos daugiavaikėms šeimoms. Atsiskaitomosios sąskaitos Nr. LT687300010146082675 (Vilniaus Šv. Juozapo parapija).

Šventosios Mišios už profesorių buvo aukojamos 18 val. Mišių transliaciją taip pat buvo galima stebėti tiesiogiai Šv. Juozapo bažnyčios paskyroje „Facebook“ socialiniame tinkle.

Prof. K.Vitkaus laidotuvės vyks tik artimiausių šeimos narių rate.

15min primena, kad žinomas chirurgas Kęstutis Vitkus mirė balandžio 19 d. Jam buvo 68-eri.

Tai, kad Lietuva neteko žinomo chirurgo, 15min patvirtino ir velionio dukra Vita Degutienė, ir jo buvęs kolega Renaldas Vaičiūnas.

„Šiandien ryte jį rado susmukusį duše. Mirtis buvo netikėta“, – komentavo vyras. Iki tol, anot R.Vaičiūno, didelių sveikatos problemų K.Vitkus neturėjo.

Ir 15min kalbinta K.Vitkaus dukra V.Degutienė teigė esanti sukrėsta šios žinios, nes sunkiais sveikatos sutrikimais vyras, rodos, nesiskundė.

„Jis buvo sveikas, stiprus ir sportiškas. Žiemą bandė ir valtį patraukti, ir malkas nešė, taip gavo stuburo išvaržą. Tada, prieš mėnesį, Santariškėse jam buvo atlikta operacija. Gydytojai padarė stebuklą – operacija buvo labai sėkminga. Dabar jis buvo Birštone ir rytoj po reabilitacijos turėjo grįžti namo“, – pasakojo V.Degutienė.

Visgi jau kitą dieną su šeima pasimatyti turėjęs K.Vitkus to padaryti nespėjo.

V.Degutienė su savo tėvu K.Vitkumi turėjusi labai stiprų ryšį, jiedu ilgus metus buvo ir kolegos.

„Su juo telefonu kalbėdavome kiekvieną dieną, kad ir po 10 kartų“, – sunkiai žodžius rinko moteris. Kaip atskleidė ji, profesorius dar niekur nebuvo pasiruošęs iškeliauti, anaiptol – visada degė gyvenimu.

„Jis dar turėjo milijoną planų. Tai žmogus, kuris ypač mylėjo gyvenimą ir juo džiaugėsi kasdien“, – sakė V.Degutienė.

15min nuotr./Kęstutis Vitkus
15min nuotr./Kęstutis Vitkus

Kaip ji atskleidė vėliau, chirurgo gyvybę pasiglemžė plaučių embolija.

„Paskutinė Tėčio svajonė taip pat išsipildė su šypsena, šimtais suplanuotų gerų darbų ir be kančios, iškeliauti pas savo mylimiausius.

Plaučių embolija. Kaip jis vadino, karališka mirtis...

Jis kasdien mus mokino džiaugtis mažomis kasdienos akimirkomis ir branginti akimirką, kuri vadinasi „dabar“. Gal tai ir yra mūsų šeimos laimė bei stiprybė. Neverkime, neliūdėkime, o prisiminkime tik gražiausias ir linksmiausias su Juo patirtas akimirkas.

Bendraukime ir džiaukimės artimaisiais šiame gyvenime.

Maldoje“, – socialiniame tinkle rašo profesoriaus dukra V.Degutienė.

2018-aisiais anapilin iškeliavo ir K.Vitkaus žmona, dizainerė, visuomenininkė Daiva Vitkienė-Reimerytė. Moteris buvo viena ryškiausių savo kartos drabužių dizainerių Lietuvoje.

Buvo išskirtinė asmenybė

Prof. K.Vitkus gimė 1952 m. Skuode. Jo tėvas taip pat buvo garsus gydytojas, mikrochirurgas Mečislovas Vitkus. 1976 m. K.Vitkus baigė medicinos studijas Vilniaus universiteto Medicinos fakultete, o profesoriaus laipsnį įgijo 1990 metais.

Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoju Vilniaus universiteto ligoninėje Santaros klinikose prof. K. Vitkus dirbo nuo 1982 m., o 2013–2019 m. buvo šių klinikų Plastinės rekonstrukcinės chirurgijos centro vadovas. 1988–1989 m. profesorius dirbo sporto medicinos gydytoju Portlande, „Trail Balizers“ komandoje, 1992–1993 periodu – JAV Pietų Ilijonaus universiteto Springfildo plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikoje.

2004 metais prof. K. Vitkus įkūrė pirmąją Lietuvoje plastinės chirurgijos kliniką „VitkusClinic“, kurioje iki šių dienų dirbo chirurgu, konsultavo, atliko operacijas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Profesorius Kęstutis Vitkus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Profesorius Kęstutis Vitkus

Per savo gydytojo ir dėstytojo karjerą prof. K Vitkus stažavosi Maskvos ir Sankt Peterburgo klinikose, tobulinosi Prancūzijoje, Šveicarijoje, Austrijoje, Italijoje, JAV, Vokietijoje, Rusijoje, Čekijoje, Suomijoje. Profesorius nuo 1985 m. iki pat šių dienų dirbo Vilniaus universitete: dėstė studentams, vedė gydytojų tobulinimo kursus. Jis taip pat yra dėstęs Čikagos, Majamio, Portlando, Sietlo ir San Fransisko klinikose.

Prof. K.Vitkus buvo Lietuvos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos draugijos įkūrėjas ir narys bei pirmasis jos prezidentas, Tarptautinės chirurgijos draugijos narys, „World Society of Reconstructive Microsurgery“ narys, Lietuvos plaštakos chirurgijos ir reabilitacijos draugijos „Manus Lituanica“, „International College of Surgeons“ narys, Lietuvos MA žurnalų „Acta Medica Lituanica“, „Lietuvos chirurgija“ ir „Medicina“ redakcinės kolegijos narys, Lietuvos Respublikos mokslų akademijos narys ekspertas.

Už savo aktyvią profesinę veiklą prof. K.Vitkus yra pelnęs daugybę apdovanojimų: Nacionalinę premiją už Rekonstrukcinės ir plastinės tarnybos sukūrimą, Lietuvos tautinio olimpinio komiteto žvaigždę, Lietuvos biatlono federacijos medalį „Už nuopelnus Lietuvos biatlonui“, Kūno kultūros ir sporto departamento prie Lietuvos Respublikos vyriausybės sporto garbės kryžių „Už nuopelnus Lietuvos sportui“, Vilniaus miesto savivaldybės I laipsnio apdovanojimą „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius