Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Virtuvės šefas Jonas Jonušas – apie skirtingas Jonines Vilniuje ir Skuode

Virtuvės šefas, buvęs „bavaras“ Jonas Jonušas kasmet, kaip ir priklauso, Jonines sutinka su ąžuolo vainiku ant kaklo. O kaip kitaip? Juk kai turi tokį vardą, praleisti vardadienį būtų tiesiog nuodėmė.
Jonas Jonušas
Jonas Jonušas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Tiesa, Jonas sako, kad dabar Joninių tradicijos jo aplinkoje jau kiek kuklesnės. Po to, kai persikraustė iš gimtojo Skuodo į Vilnių, ta šventė prarado pusę žavesio – esą sostinėje niekas Joninių nešvenčia taip smagiai, kaip tai daro mažesniuose miesteliuose.

„Vilniuje, matyt, per daug visko vyksta, čia Joninės kažkaip nelabai švenčiamos. Tačiau iki šiol atsimenu Jonines vaikystėje, kuomet Skuode būdavo viso miesto šventė – kūrendavome per naktį laužus, eidavome į parką, jausdavosi visas tas šventinis šurmulys. Net dovanų gaudavau daugiau nei per gimtadienius“, – 15min linksmai kalbėjo kulinarijos studijos „Čiop čiop“ virtuvės šefas ir restorano „Untold“ idėjinis vadas.

Asmeninio albumo nuotr./Jonas Jonušas
Asmeninio albumo nuotr./Jonas Jonušas

Jo gimtinė – netoli Latvijos sienos, kur trumpiausia metų naktis minima su trenksmu, čia jau nuo senų laikų Joninių tradicijos labai gilios, o vietiniai šią progą švenčia kone tris dienas. J.Jonušas pasakojo ir pats yra sutikęs Jonines Latvijoje, o jei nepavykdavo nuvykti – net kiek pavydėdavo latviams smagių tradicijų.

Nors pastarąjį dešimtmetį Jonines jis sutinka ramiai, nusiperka ąžuolo vainiką – tai maža dovana sau. O praėjusiais metais Jonas sako dirbęs Joninių vakarėlyje pas krepšininką Joną Valančiūną, tuomet ruošė maistą jo organizuotoje šventėje, kur dalyvavo apie 12 Jonų.

Šiemet per Jonines taip pat neplanuoja jokio išskirtinio paminėjimo, tačiau džiaugiasi turėdamas Jono vardą – juk smagu sulaukti bičiulių sveikinimų, smagu, kai artimieji prisimena, negaili gražių palinkėjimų.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Jonas Jonušas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Jonas Jonušas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius