Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vitalijos Katunskytės dainai rengiama peticija: žymus kūrinys „Robinzonas“ vadinamas rasistiniu

Nors prieš 12 metų Vitalijai Katunskytei sukurta daina „Robinzonas“, pasak atlikėjos, šiuo metu išgyvena tikrą renesansą, internete pasirodė peticija, raginanti šio kūrinio nebeklausyti. Anot peticijos autorių, ši daina yra rasistinė, tačiau pati dainininkė tokius kaltinimus neigia: „Tauta gal su humoru susipykus?“ – sako V.Katunskytė.
Vitalija Katunskytė
Vitalija Katunskytė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

Liepos pradžioje, tinklalapyje peticijos.lt pasirodė peticija, skirta dainininkės Vitalijos Katunskytės kūriniui „Robinzonas“. Jos autoriai ragina pačią atlikėją išbraukti kūrinį iš savo repertuaro, o visus klausytojus – šios dainos nebeleisti savo grotuvuose.

„Prašome Vitalijos Katunskytės viešai daugiau nebeatlikti kūrinio „Robinzonas“. Šių dienų kontekste kūrinys skamba siaubingai ir gėdingai, jo tekstas ir potekstė smarkiai rasistinė. Prie peticijos taip pat prisegti ir dainos žodžiai. Prašome neklausyti kūrinio muzikos platformose, nes taip remiame atlikėją ir, deja, netikėtai šiemet išgyvenantį renesansą muzikos takelį“, – rašoma peticijoje.

15min peticijos autoriai pasakojo, kad mintis parašyti peticiją gimė poilsiaujant Palangoje, kur birželį aktyviai koncertuodavo Vitalija Katunskytė. Prie J.Basanavičiaus gatvėje esančios kavinės būriuodavosi dešimtys klausytojų, traukiančių dainas kartu su atlikėja.

„Pirmąkart šią dainą išgirdome dar paauglystėje, tačiau per daug į jos tekstą nekreipėme dėmesio. Prieš keletą savaičių būdami Palangoje prisiminėme Vitaliją, kuri čia dainuoja „Robinzoną“. Pasiklausę dar sykį, nustėrome. Taip, galima juoktis iš dainos žodžių, bet kol toleruosime šį reiškinį net juokų lygmenyje, į priekį neisime. Todėl manome, kad šias rasistines dainas, ypač nūdienos kontekstuose dar aštriau skambančias, reiktų uždrausti“, – sakė peticijos autorius.

V.Katunskytė: tai – humoristinė daina, visus žmones myliu vienodai

15min susisiekus su pačia atlikėja, ji apie peticija nebuvo nieko girdėjusi. V.Katunskytė sakė esanti labai nustebusi, nes savo daina niekuomet nesiekė nieko įžeisti ar sumenkinti.

„Apie kokį dar rasizmą kalbama? Juk būna tiek daug negražių posakių dainų tekstuose – apie antrą galą, vartojamas baisus žargonas, ir niekas nieko nesako, bet jau mano tekste rasizmą randa? Prie ko čia? Nesutinku su tokiu vertinimu. Žiūrėkite į šį kūrinį su humoru. Tai yra humoristinė daina“, – kalbėjo Vitalija Katunskytė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vitalija Katunskytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vitalija Katunskytė

Pasak atlikėjos, dainą „Robinzonas“ sukūrė jos kompozitorius, muzikos ir tekstų autorius Sigitas Adeikis. Per 12 kūrinio gyvavimo metų ji niekuomet nėra girdėjusi žmonių nepasitenkinimo dėl žodžių.

„Tai yra humoristinė daina, parašyta apie mane – kad aš storulė, kad lipk, Robi, pas mane, aš karšta moteris iš Europos. Priimkit humorą. Tauta gal su humoru susipykus, kas čia yra?

Pirmą kartą išgirdau, kad kažkam gali kliūti šita daina. Aš myliu visus pasaulio žmones, jų neskirstau pagal odos spalvas. Esu už žmogaus teises, esu tolerantiška, niekas neturi teisės nei žemint, nei skaudinti kitų. Manau, kad svarbiausia gerbti vienas kitą. Gali nemylėti, bet svarbiausia pagarba. O aš tikrai gerbiu visus“, – tikino V.Katunskytė.

Dainininkė pripažįsta, kad daina „Robinzonas“ šiuo metu išgyvena tikrą aukso amžių – koncertuose jos prašoma kūrinį kartoti ne po vieną kartą, susirinkusi publika žodis žodin ją traukia kartu.

„Šiai dainai jau kokių 12 metų, ji visada buvo populiari, bet kad iki tokio lygio! Turbūt kiekviena daina turi išlaukti savo momento. Jūs neįsivaizduojate, kas darosi koncertuose, tvoras verčia dėl to „Robinzono“. Kaip visi myli, kaip atbėga iš gatvės prie scenos, Palangoje aš ją kartoju po 10 kartų. Jau man kartais bloga darosi, – juokėsi ji. – Parduotuvėje girdžiu, kad jaunimas kaip skambučio toną nusistatęs šį kūrinį. Nėra ramybės, visi prašo nuotraukos ir autografų, sako: Jėzau, ponia Vitalija, kokia daina klasiška, šakės.“

Nors ir tokį dėmesį pakelti kartais nėra lengva, Vitalija Katunskytė sako, kad jos širdis tiesiog dainuoja, kai sulaukia tiek šiltų žodžių ir šypsenų.

„Aš juk su tuo „Robinzonu“ net arenose koncertavau 15 tūkst. žmonių. Mantas Stonkus ir Mantas Katleris pakvietė į savo šou, kur išėjus į sceną ir pamačius tiek publikos, man kojas pakirto, aš niekada nebuvau dainavus tokioms minioms. Galvojau, kad insultas manęs neištiktų, viską užspaudė. Atrodė, kad scenos baimės nebeturiu, 40 metų scenoje juk esu, bet pirmąsyk man pakirto kojas. Visgi sudainuoti „Robinzoną“ puikiai pavyko.

Todėl man yra kaifas, kai matau taip reaguojančius žmones. Aš tiek kartų užauginau. Kartais juokiuosi – kur Katunskytė, ten ir tauta“, – 15min kalbėjo V.Katunskytė.

VIDEO: Robinzonas

Pateikiame V.Katunskytės dainos „Robinzonas“ tekstą:

Palmių kraštai mėlynam vandenyne
Kviečia atogrąžų saldūs kerai
O tarp savanų smėlėtam žemyne
Iš baobabų suręsti namai

Kas ten gyvena, tikrai nežinojau
Ir kokia žmonės ten kalba kalba
Yra ten ir vyrų, ne vien tik beždžionės
Koks Robinzonas – apsvaigo galva

O Robi, Robi, Robi, kur gi tu leki?
Na, pažvelk, kokia aš moteris puiki
Gal tik neįdegus ir šiek tiek pilna
Bet esu Europoj aš karšta

Robi, Robi, lipk iš medžio pas mane
Pasisveikink su europine ponia
Tu atrodai toks sultingas, tavo kūnas raumeningas
Tokį tik mačiau kine

Šiltas baseinas, šaltas šampanas
Glostė man kūną trečia jau diena
O iš už palmės pati pastebėjau
Akys dvi juodos stebėjo mane

Tai mano Robis, vis tiek jį pagausiu
Ir pavaišinsiu šampano taure
Aš jį nuprausiu, aprengsiu, priglausiu
Ir į Europą pareisim drauge

TAIP PAT SKAITYKITE: Palangos legenda Vitalija Katunskytė daro pertrauką: „Ateina laikas, kai organizmas duoda signalą“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius