-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ž.Kropaitė-Basiulė pristatė knygą apie močiutę: renginyje skambėjo partizanų dainos

Ketvirtadienio vakarą Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovėje įvyko žurnalistės Živilės Kropaitės-Basiulės knygos apie močiutę „#fainiausiapasaulymočiutė: anūkė klausia apie karus ir sąžinę“ pristatymas. Jame netrūko ne tik pokalbių, prisiminimų, bet ir partizanų dainų.
Živilė Kropaitė-Basiulė pristatė knygą apie močiutę
Živilė Kropaitė-Basiulė pristatė knygą apie močiutę / Pauliaus Peleckio/15min ir Mindaugo Mikulėno nuotr.

Žurnalistes Živilę Kropaitę-Basiulę ir Aistę Plaipaitę sieja ne tik darbas Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje – abiejų seneliai dalyvavo rezistenciniame judėjime. Jos abi jų prisiminimus yra įamžinusios.

Živilė Kropaitė-Basiulė savo močiutės, partizanų ryšininkės, politinės kalinės ir tremtinės Onos Butrimaitės-Laurinienės istoriją aprašė ką tik pasirodžiusioje knygoje „#fainiausiapasaulymočiutė: anūkė klausia apie karus ir sąžinę“ (BALTO leidybos namai). Aistė Plaipaitė atsiminimus apie savo a. a. senelio, politinio kalinio Prano Plaipos gyvenimą yra išleidusi artimųjų ratui.

Viešame renginyje Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovėje ketvirtadienio vakarą žurnalistės ne tik dalijosi istoriniais liudijimais, bet ir atliko partizanų dainas, kviesdamos šiuo įtemptu metu įsiklausyti į savo prosenelių, senelių, tėvų pasakojimus apie karą, ir, jei tai dar nepadaryta, būtinai juos užfiksuoti.

Renginio akimirkos – galerijoje:

„Nuo pat Rusijos karo Ukrainoje pradžios mane stebino Močiutės tvirtumas, atsparumas, ramybė. Ji elgės taip, lyg būtų gavusi tiesioginius nurodymus iš kariuomenės ir psichologų, sakė mums, kad būtume ramūs, dirbtume savo darbus ir remtume Ukrainą“, – dalijosi laidų vedėja Živilė Kropaitė-Basiulė.

Žinių vedėja Aistė Plaipaitė šiuo laikotarpiu ragina atidžiau klausytis istorijos liudijimų: „Dabar tapo aišku, kad visi mūsų senelių pasakojimai apie karą, okupaciją, priespaudą ir susidorojimus buvo ne dėl to, kad jiems reikėtų daugiau garbės ar dėmesio, o tam, kad mes, viso to neregėjusi ir taikoje gimusi bei susiformavusi karta, žinotume, kad tai gali įvykti mūsų laikais. Ir vis tiek, tuos pasakojimus tiek kartų girdėję, negalime patikėti tuo, kas vyksta visai visai netoli mūsų, artimai tautai.“

Anot knygą pristačiusios žurnalistės Živilės Kropaitės-Basiulės, jos 93-ejų Močiutė šiandien vis pabrėžia ir tai, kad Rusijos armijos žiaurumas Ukrainoje jos nenustebino.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Živilės Kropaitės-Basiulės knygos "#fainiausiapasaulymočiutė" pristatymas
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Živilės Kropaitės-Basiulės knygos "#fainiausiapasaulymočiutė" pristatymas

„Jei knygą rašyčiau dabar, nebegludinčiau bei po politkorektiškumo šydu nebeslėpčiau tų vietų, kur Močiutė apibendrintai kalba apie Rusiją kaip šalį ar kaip tautą. Šitas karas patvirtino, kad baisumai, kuriuos mūsų seneliai patyrė XX a. vid., nebuvo „vieno diktatoriaus darbas“. Istorija kraupiai kartojasi, mūsų močiutės ir seneliai buvo ir yra teisūs, kvietę niekada nepasitikėti Rusija“, – sakė ji.

Mindaugo Mikulėno nuotr./Živilė Kropaitė-Basiulė su močiute
Mindaugo Mikulėno nuotr./Živilė Kropaitė-Basiulė su močiute

Živilės Kropaitės-Basiulės močiutė Ona Butrimaitė-Laurinienė bausmę už antisovietinį priešinimąsi ir ryšius su partizanais atliko Taišete, Irkutsko srityje. Vėliau buvo ištremta į Krasnojarsko kraštą. Aistės Plaipaitės senelis Pranas Plaipa nuteistas už antitarybinių atsišaukimų rašymą bei platinimą ir išvežtas kalėti į Intą.

Aistė Plaipaitė yra sukūrusi „Partizanų baladę” pagal Kazio Bradūno eilėraštį. Žurnalistės jau yra dainavusios drauge TV šou „60 akimirkų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius