Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Žalgirio“ krepšininku apsimetęs vaikinas uždarytas trims mėnesiams: paaiškėjo jo apgautų aukų skaičius

Dar neseniai nuskambėjusi naujiena apie krepšininku Roku Jokubaičiu apsimetinėjusį ir taip iš merginos išviliojusį 10 tūkst. eurų asmenį yra ne viena. Naujausiais duomenimis, policijai dėl šio asmens pateikta net 17 pareiškimų, galimai pavogta suma bendrai siekia apie 30 tūkst. eurų, o istorijos, kaip vaikinas esą bandė apgauti merginas, peržengia visas fantazijos ribas.

Nuaidėjus istorijai apie neįtikėtiną gudrybę sugalvojusį sukčių, 15min sulaukė skambučio. Į redakciją besikreipusi mergina patikino, kad nukentėjusiųjų nuo šio asmens yra kur kas daugiau, nei buvo galima pagalvoti. Viena jų – ji pati, Kornelija (vardas pakeistas, redakcijai žinomas).

Rasti kitas merginas nebuvo lengva, bet įmanoma – šiuo metu feisbuke toliau egzistuojanti grupė atskleidė išties nemažą tinklą. Tiesa, ne visoms joms 23-ejų vaikinas prisistatydavo kaip krepšininkas R.Jokubaitis – kai kurioms jis esą atskleisdavo savo tikrąjį vardą, kitoms sakydavo, kad yra Rokas Lukoševičius.

Kaip 15min pasakojo mergina, bendrai iš nukentėjusiųjų išviliotos sumos siekia kur kas daugiau nei kalbama viešai.

„Iš manęs šis žmogus išviliojo 550 eurų“, – pokalbio pradžioje prisipažino ji. Kaip pasakojo Kornelija, jiedu su įtariamuoju susipažinę internetu dar kovo mėnesį. Tačiau netrukus vaikinas pradėjęs elgtis keistai.

Vilniaus apskrities policijos nuotr./Roku Jokubaičiu apsimetęs asmuo
Vilniaus apskrities policijos nuotr./Roku Jokubaičiu apsimetęs asmuo

Pinigus išviliojo per „CityBee“

„Žalgirio“ krepšininku esą prisistatęs vaikinas užsiminė apie tai, kad šiuo metu komanda dalyvauja „CityBee“ konkurse. Tuo nesuabejojusi mergina nusprendė prie jo prisidėti.

„Jis manęs paprašė duomenų registracijai, o po savaitės sužinojau, kad mano vardu yra didžiulė skola – 550 eurų. Pasirodo, kad jis beveik per savaitę tuo automobiliu nuvažiavo apie 2500 kilometrų“, – teigė Kornelija.

Netrukus ji parašiusi įtariamajam, tačiau jis tikino už viską sumokėsiąs. „Pasakiau jam, kad einu į policiją, o jis tikino, kad pats jai prisiduos“, – sakė Kornelija ir pridūrė, jog vaikinas netrukus ją esą užblokavęs socialiniuose tinkluose.

Bemąstydama, kaip suktis iš situacijos ir susigrąžinti pinigus, Kornelija per feisbuką informavo vaikino mamą. „Parašiau jai, ką jos sūnus daro, kad noriu susitarti gražiuoju, tik noriu atgauti savo pinigus. Man feisbukas rodė, kad ji mano žinutę pamatė, bet nieko man neatrašė“, – pasakojo Kornelija.

Vėliau, anot merginos, socialiniuose tinkluose vėl pasivaideno ją apsukęs vaikinas ir paprašė nerašinėti jo artimiesiems. „Tuomet aš dar sykį parašiau, o jis vėl paprašė į visą šią situaciją nevelti jo mamos ir patikino, kad jau pats prisidavė policijai“, – prisiminė mergina.

Ir nors tikėjusi, kad situacija išsispręs gražiuoju, atvykusi į policijos komisariatą Kornelija ištesėto pažado nesulaukė. Tik ir pati pasiduoti neketino.

„Pamačiau, kad jis bendrauja ir su kitomis merginomis, parašiau joms, kad įspėčiau, o galų gale viskas išėjo taip, kad atsirado gal 17 nuo jo nukentėjusių merginų“, – nuostabos neslėpė pašnekovė.

Atgaivintas tyrimas įžiebė vilties

Su visomis nukentėjusiomis bendraujanti Kornelija yra preliminariai suskaičiavusi, jog apsimetėlis bus iš jų bendrai nusisavinęs apie 30 tūkst. eurų.

Visgi mergina prisipažino – ji džiaugiasi, kad viskas pamažu juda, ypač šiomis dienomis, kai prieš tai rodėsi, jog tyrime yra absoliuti stagnacija.

„Galbūt taip atsitiko dėl to, kad jis apsimetė žinomu asmeniu. Aš pati jau 8 mėnesius dalyvauju policijos tyrime, policija, aišku, tyli, mūsų tyrėja sako, kad netrukus byla turėtų būti baigta.

Kitoms merginoms tyrimus pradėjo tik vėliau“, – sakė Kornelija ir pridūrė nustebusi, kad vienai merginai šis klausimas susitvarkė per porą dienų, o štai kitoms tenka taip ilgai laukti.

Paklausta, kur apsimetėlis krepšininku leidžia ne savo pinigus, Kornelija sakė, kad tai – ir „Žalgirio“ atributika, ir kompiuteriai, ir telefonai, ir „CityBee“ kelionės. „Kai paskaičiavau, kiek jis tų pinigų turi, pagalvojau – gal jis juos taupė?

Vilniaus apskrities policijos nuotr./Roku Jokubaičiu apsimetusio aferisto daiktai
Vilniaus apskrities policijos nuotr./Roku Jokubaičiu apsimetusio aferisto daiktai

Pinigų prašė močiutės laidotuvėms, maistui, mamos operacijai

Kornelija 15min pranešė, kad savo istorijomis sutiko pasidalyti ir kitos merginos. Visus pasakojimus mergina laiko viename dokumente ir kaskart, atsiradus naujai nukentėjusiajai, papildo.

Dalijamės jomis čia:

„Esu nukentėjusi nuo Edmundo (vardas pakeistas, redakcijai žinomas). Jis per trumpą laiką sugebėjo iš manęs išvilioti 890 eurų. Visą tai jis buvo labai suktai suplanavęs, įtraukė ir kitus asmenis, kad būtų įtikima.

Viskas prasidėjo nuo nekalto pasimatymo, kurį jis suplanavo puikiai, net tą pačią dieną pasiūlė draugauti. Tačiau kartu viskas atrodė per daug gerai, kad būtų tiesa. Tris dienas iš eilės – ir gėlės, ir neapsakomas dėmesys, ir gražūs žodžiai, kad įgautų mano pasitikėjimą. Jis sukūrė istoriją, kad yra žalgirietis, jam kiekvieną dieną vyksta treniruotės, jis gan dažnai būna Kaune, nors pats yra iš Vilniaus.

Tada papasakojo tokią istoriją, kad savo „Žalgirio“ mašiną davė administratorei, todėl dabar jis neturi su kuo važinėti. Esą ir „CityBee“ negali naudotis, nes „Lietuvos rytas“ remia šią įmonę, o jis – žalgirietis. Vėliau paprašė manęs, kad per savo paskyrą jam duočiau mašiną. Tuo momentu atrodė patikima, nes jis iš angliško banko pervedė pinigų sumą, parodė man kopiją. Vėliau jis tą sąskaitą užšaldė.

Tuo metu nežinojau apie tokius dalykus. Bėgo laikas, suma augo, jis vis rasdavo progą, kaip iš manęs gauti pinigų: tai šuniukai maisto neturi, tai jam negera, tai greitąją išsikvietė, tai reikia pinigų vaistams, tai valgyt neturi... Esą buvo toks geras, kad net savo kortelę tėvams buvo davęs. Kad šiaip pinigų turi daug, bet va būtent šiuo metu jam bėdos...

Bet po kurio laiko už mašinas suma augo, atrodė jau neįtikėtinai, kad žalgiris perims „CityBee“ mašiną ir mašina priklausys Edmundui (vardas pakeistas). Jis net sukūrė laišką Pauliaus Motiejūno vardu, sakantį, kad visa tai tiesa. Jis tikrai mokėjo manipuliuoti – privertė jaustis kalta, kad juo nepasitikiu, kai jis esą sako tiesą.

Edmundas net ant „CityBee“ mašinos buvo užsiklijavęs „Žalgirio“ logotipus tam, kad būtų įtikima. Tada jis sakė, kad atgausiu savo pinigus po 3 dienų, bet terminai ir istorijos vis pasikeisdavo, sakydavo, kad „Žalgiris“ visą sumą sumokės už jį. O kai supratau, kad viskas, ką jis sako, yra apgaulės, tuomet pradėjo šaipytis, kad nieko aš čia nerasiu ir neišsiaiškinsiu.

Buvau davus terminą grąžinti pinigus iki 20 d., bet jis jau 17 d. prisipažino, kad pinigų neatgausiu, nes antstolė visus pinigus nuskaičiavo, jis turi vykti į Londoną ir išspręsti problemas. Na, tai yra labai sutrumpinta versija, bet iš tiesų jaučiuosi apgauta. Man 890 eurų yra pinigai ir tikrai norėčiau juos atgauti.

Manau, kad nesu pirma auka, nes jis toks žmogus: trimis žingsniais į priekį apgalvodavo, ką reikia pasakyti ir pan. Prašau padėti! Žinau, kad jis tikrai žaidžia Vilniaus krepšinyje. O kitų veiklų nežinau. Visus įrodymus apie jį turiu – sąskaitų išklotines ir SMS žinutes. Net ir tai, kad prisipažįsta, jog buvo pasiėmęs tuos pinigus ir kad grąžins sumą. Bet viskas, ką sako, yra melas.“

„Mano situacija irgi labai panaši, tik suma didesnė. Viskas atrodė kaip sapnas. Pažadai, padėkojimai, mielos žinutės ir kita. Vėliau pinigų prašinėjimas: pradedant maistu, baigiant močiutės laidotuvėmis, ir temomis, kuriomis meluot negalima.

Tada jis darė pavedimus iš Jungtinės Karalystės „Lloyds“ banko. Kaip supratau, pavedimai buvo netikri. Paklausus, kodėl pavedimas nepasiekia manęs, prasidėjo pasiteisinimai ir nepasitenkinimas, teigdavo, jog visa tai – nesklandumai banke. Daviau jam laiko, kantriai laukiau. Šnekėti jis moka labai gražiai ir įtikinamai, taip pat moka ir meluoti.

Kai paklausiau dėl pinigų atgavimo, jis liepė kreiptis į teismą, bet sakė, jog pinigų neatgausiu, nes jis esą neturi oficialių pajamų. Ir iki paskutinės dienos, kai prašė pinigų, pridėdavo: aš neturiu motyvo apgaulei ir tai paskutinis prašymas. Jis manipuliantas, kuris moka naudoti psichologinį smurtą. Tikrai nesitiki, kad taip nutiko man vienai.“

„Mano istorija prasidėjo nuo pažinčių programėlės, per kurią jis man pradėjo rašinėti. Nelabai kreipiau dėmesio į jo žinutes, bet paskui pastebėjau, kad jis rašo labai taisyklingai (o juk šiais laikais taip retai būna). Jis manimi pradėjo domėtis ir kvietė susitikt (nors tuo metu buvau išvykusi).

Kaip ir nesinorėjo labai kreipti dėmesio, bet per pirmas porą dienų jis pradėjo pasakoti apie save, kad yra policininkas ir kad bus priimtas į „Žalgirio“ komandą, taip pat atsiuntė keletą savo nuotraukų (viena jų – su „Žalgirio“ liemene, kita – kur jis mašinoje su policininko uniforma). Sakė, kad dėl karantino sąlygų dabar krepšininkai nelabai gauna algų, todėl esą vykdomas projektas su „CityBee“.

Jis atsiuntė el. laiško iš trenerio ekrano nuotrauką, o ten buvo rašoma, kad vyksta projektas: reikia surinkti 5 žmones ir lauks didelis piniginis prizas. Po to nekaltai pasakė, kad trūksta vieno žmogaus, kuris pravažinės 150 km su „CityBee“. Tad kodėl gi nepadėjus jaunam karjeristui? Ne kažkokių duomenų gi prašo. Vis galvojau, kokia nauda jam iš tos mašinos?

Tuo metu buvau prie jūros, tai atsiprašiau, o jis pats pasisiūlė nuvažiuoti kilometražą, jei atrakinsiu mašiną, atsiuntė pavedimo kopiją iš angliškos kortelės su 200 eurų suma. Na gerai. Atrakinau automobilį jam iš savo anketos, jis pravažinėjo. Kadangi jo angliška banko kortelė neveikė, dar užsakiau jam maisto ir nakvynę Vilniuje (nes jis esą gyveno Kaune).

Buvo savaitgalis, todėl dėl pinigų labai nesijaudinau, galvojau, juk jis atsiuntė banko išrašus, todėl pinigai iš užsienio kortelės gal atkeliaus darbo dieną. Bet po kurio laiko pastebėjau, kad jis prašo per daug – net valgyt nupirkti, skundėsi, kad badauja.

Po poros dienų jo važinėjimo už mano sąskaitą su „CityBee“, maitinimo iš mano pinigų, net nakvynės iš mano pinigų vengiau jam padėt, kadangi jis jau buvo išleidęs apie 300 eurų. Tada jis labai įkyriai pradėjo prašyti pagalbos“

„Mane jis buvo suviliojęs lygiai taip pat, kaip ir kitas merginas, bet pinigus išviliojo sakydamas, kad jų reikia mamos operacijai, esą ji sunkiai serga. Jis visą laiką buvo kartu su manimi. Buvo sakęs, kad dirba „CityBee“ automobiliais, kurie stovi prie oro uosto. Paskutinėmis dienomis sakė, kad nebeturi kur gyvent ir gyvena oro uoste. Aš pati ten dirbu ir jo nemačiau nė karto.“

„Mano istorija standartinė, tik man jis prisistatė Roko Lukošiaus vardu. Labai gražiai elgėsi, o tada pradėjo skolintis pinigus. Man atrodė, kad geram žmogui neturi būti gaila. Tada prasidėjo „CityBee“ nuoma, skolos augo ir galiausiai susidarė 1,5 tūkst. skola.“

Įtariamasis sulaikytas trims mėnesiams

15min dėl detalių patikslinimo susisiekė su Julija Samorokovskaja, Vilniaus apskr. VPK Komunikacijos poskyrio vedėja, kuri pripažino žinanti, apie kokį asmenį kalbama.

Paklausus, kodėl skandalinga istorija išsisprendė greičiau nei visos šios, J.Samorokovskaja teigė turinti tam paprastą paaiškinimą.

„Jeigu merginos rašė pareiškimus ir sumos nesiekė 10 tūkst. eurų, jų atvejus galėjo tirti ir Teritorinis policijos komisariatas. Kadangi šiuo atveju suma buvo viršijusi 10 tūkst. eurų, atvejis buvo perduotas specializuotam padaliniui ir vakar tas vaikinas buvo sulaikytas.

Aišku, jeigu paaiškės, kad to paties vaikino atžvilgiu buvo priimti pareiškimai komisariatuose, viskas bus sujungta, susidarys didesnė padaryta žala ir bus sprendžiamas klausimas“, – komentavo policijos atstovė.

VIDEO: „Žalgirio“ krepšininku apsimetęs vaikinas uždarytas trims mėnesiams – per kratą rasta tyrimui reikšmingų daiktų

Anot jos, šiuo metu policijai dėl šio 1997 metais gimusio įtariamojo pateikta net 17 pareiškimų, o sekmadienį jam paskirta griežčiausia kardomoji priemonė – suėmimas trims mėnesiams.

Kaip paskelbta vėliau išplatintame policijos pranešime spaudai, gruodžio 10 d. apie 21 val. 30 min. per e.policija.lt kreipėsi mergina, kad asmuo, jai prisistatęs BC „Žalgiris“ krepšininku Roku Jokubaičiu ir įgijęs jos pasitikėjimą, prašė apmokėti jo paslaugas bei nupirkti įvairius daiktus, t. y. apgaulės būdu išviliojo pinigus bei kitą materialinį turtą.

Vilniaus apskr. vyriausiajame policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl sukčiavimo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 str. 2 d.).

Gruodžio 12 d. apie 10 val. 20 min. sostinės Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 2-ojo skyriaus pareigūnai viename Vilniaus viešbučių sulaikė sukčiavimu įtariamą jaunuolį, „tariamą“ BC „Žalgiris“ krepšininką. Sulaikius įtariamąjį, buvo atliktos kratos. Jų metu buvo rasti tyrimui reikšmingi daiktai ir drabužiai su BC „Žalgiris“ simbolika. Sekmadienį teismas jam skyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą 3 mėn. Įtariamasis anksčiau jau yra teistas už sukčiavimą.

Policijos pareigūnai įtaria, kad šis jaunuolis padarė ir daugiau panašaus pobūdžio nusikaltimų, todėl prašo nukentėjusių asmenų kreiptis į Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto pirmojo policijos komisariato 2-ojo veiklos skyriaus vyresniąją tyrėją Margaritą Balciulienę, tel. (8 5) 271 7709, mob. 8 612 48085, el. paštu margarita.balciuliene@policija.lt arba paskambinti skubios pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius