-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomi vyrai išreiškė pagarbą A.Ramanauskui-Vanagui: įsiamžino su partizanų uniformomis

Viešoje erdvėje neseniai praėjusi šmeižto kampanija prieš partizanus sutelkė visuomenę, o kartu ir paskatino plačiau domėtis rezistencinių kovų istorija. Žinomi Lietuvos vyrai susirinko ir nusifotografavo bendroje nuotraukoje su rekonstruotomis partizanų uniformomis – taip jie išreiškė savo palaikymą istorinei partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago atminčiai. 
Žinomi vyrai su partizanų uniformomis
Žinomi vyrai su partizanų uniformomis / Ado Vasiliausko nuotr.

Nuotraukoje atpažinsite aktorių Vytautą Rumšą jaunesnįjį, TV laidų vedėją Žygį Stakėną, reperį Gabrielių Liaudanską-Svarą, dainininką Roką Spalinską, grupės „Freaks on floor“ lyderį Justiną Jarutį ir 15min žurnalistą Dovydą Pancerovą, kuris nuotraukoje vietoj ginklo laiko to meto spausdinimo mašinėlę, kuri buvo itin svarbi korespondencijų, dokumentų ruošimo dalis.

Mariaus Šimkaus nuotr./Partizanų fotosesijos akimirka
Mariaus Šimkaus nuotr./Partizanų fotosesijos akimirka
Mariaus Šimkaus nuotr./Partizanų fotosesijos akimirka
Mariaus Šimkaus nuotr./Partizanų fotosesijos akimirka

Fotografas Adas Vasiliauskas įamžino vyrus istorine maniera – fotografavo rezistencijos laikmetį menančiu fotoaparatu. Vyrams reikėjo sustingti ir išlaikyti pozą ilgiau nei tris sekundes.

Partizanų laikais fotografavimasis buvo tikra prabanga – miško sąlygomis nuotraukos buvo ryškinamos ir gaminamos, tiesa, buvo daromos mažu formatu, kad jas būtų lengviau paslėpti, saugoti nuo saugumo ir okupantų režimo.

Šia akcija žinomi vyrai taip pat kviečia visuomenę palaikyti pradedamą kurti meninį filmą apie partizanų vadą „Aš esu Vanagas“, kurį režisuoti apsiėmė režisierius Vytautas V.Landsbergis.

Mariaus Šimkaus nuotr./Partizanų fotosesijos akimirka
Mariaus Šimkaus nuotr./Partizanų fotosesijos akimirka

„Apsirengę partizanų uniformą, vyrai pasikeičia. Jūs ir patys tai matote nuotraukoje, tiesa? Toks brandumo, pilietiškumo, nutolimo nuo smagių vienadienių stiliukų, link kažko vyriškesnio, globėjiškesnio, atsakingesnio.

Daug dirbu su vaikais. Susidūrimas su partizanų tema moksleiviams pažadina kartais primirštą garbės, pasiaukojimo ir pilietiškumo genetinę atmintį. O toks šių vyrų entuziazmas mane žavi. Jau vien tai reiškia, kad jie yra potencialūs būsimo filmo aktoriai. Tiesa, esame procese, tad konkrečių vaidmenų, rolių aš dar ir nežinau, galų gale ir jų pačių nusiteikimas, galimybės dirbti, tai visas procesas. Bet ta nuotrauka jau įkūnija tuos filmo vaizdinius, su kuriais dabar dirba visa kūrybinė komanda. Tuo labai džiaugiuosi“, – pasakojo V.V.Landsbergis.

Fotosesijoje dalyvavęs Žygis Stakėnas neslėpė, kad apsivilkus partizano uniformą, apima pagarbos jausmas: „Mano gyvenimas susijęs su tais įvykiais –mano šeimos nariai buvo ištremti. O žinote, visiems berniukams smagu su ginklais pažaisti, po mišką palakstyti, pašaudyti, bet kai apsivelki uniformą ir pabandai įsijausti, suprasti, kad tai vyko dėl mūsų laisvės, tai apima visai kitoks, pagarbos, jausmas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius