-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomi žmonės rinkosi į išankstinę režisieriaus P.Almodovaro filmo premjerą: „Jis neturi jokių tabu“

Kanų kino festivalyje ispanų režisierius Pedro Almodovaras pristatė naujausią savo filmą, dramą „Skausmas ir šlovė“, žiūrovų šiltai sutiktą gimtojoje Ispanijoje ir vietinių kritikų vadinamą šedevru. Trečiadienio vakarą išskirtinėje 15min premjeroje filmas buvo pristatytas ir Lietuvos kino gerbėjams.
 Romas Zabarauskas, Laisvė Radzevičienė ir Vytaras Radzevičius, Rimantė Valiukaitė
Romas Zabarauskas, Laisvė Radzevičienė ir Vytaras Radzevičius, Rimantė Valiukaitė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Naujausią P.Almodovaro kino juostą išvydo ir Ispanijos ambasadorius Lietuvoje, ponas Jose Maria Robles Fraga. Premjeroje taip pat apsilankė režisierius Romas Zabarauskas, aktorė Rimantė Valiukaitė, žurnalistai Vytaras Radzevičius ir Laisvė Radzevičienė.

Režisierius Romas Zabarauskas teigė, kad tai yra vienas jo mėgstamiausių filmų kūrėjų. Vyras teigia, kad šio režisieriaus kūrybą būtų sunku kopijuoti, tačiau P.Almodovaro filmus vadina tikru idėjų šaltiniu.

„Almodovaro filmai gali būti skirstomi į du etapus. Jo ankstesni filmai buvo provokuojantys, padriki, eksperimentiniai. Man labai patinka „Kika“, filmas, kuriame sumišę įvairiausi žanrai. Jame vaidina Viktorija Abril – žurnalistė, tyrėja, kuri imasi tirti nusikaltimą. Ji pasipuošia mane labai nustebinusiais Jeano Paulio Gaultier rūbais. Naujesnis jo filmų etapas – brandesnis, didesnio biudžeto.

Kalbant apie visus jo filmus, tai yra žmogus, kuris sugeba žaisti su kičo estetika. Rasti jautrius dalykus ten, kur kiti įžvelgia skurdą, skausmą, paribio situacijas. Almodovaras tokiose situacijose viską nuspalvina ryškiai, jaudina žiūrovą, priverčia jį pamatyti pasaulį kitaip“, – 15min sakė R.Zabarauskas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Romas Zabarauskas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Romas Zabarauskas

Vyras teigė, kad šis režisierius padarė įtaką ne tik jam, bet ir visai kino industrijai: „Mane labai įkvepia jo stilius ir tai, kad į savo kūrybą jis įtraukia įvairius meno kūrinius. Pavyzdžiui, filme „Pasikalbėk su ja“ brazilų solistas Caetano Veloso dainuoja „Paloma“. P.Almodovaras atrado labai garsius aktorius – Penelopę Cruz, Antonio Banderasą.“

Žurnalistas Orijus Gasanovas taip pat teigė esantis labai susižavėję šio režisieriaus kūryba: „Jo visuose filmuose komedija persipina su drama. Man tai labai patinka, nes ir gyvenimo dramos dažnai būna ties slenksčiu, tampa komedijomis. Iš jo matytos kūrybos man labai patiko „Aukšti kulniukai“, filmas apie transvestitus, biografija – „Blogas auklėjimas“. Šie ir kiti režisieriaus filmai tinka žmonėms, kurie nelabai toleruoja kitus. Jis leidžia pažvelgti į išskirtinius žmones, parodo, kad tarp mūsų yra visokių – turinčių keistų aistrų, pomėgių.“

Renginio nuotr. /Orijus Gasanovas
Renginio nuotr. /Orijus Gasanovas

Pasak Orijaus, jam artima P.Almodovaro kūryba, nes žurnalistas rašydamas straipsnius, ieškodamas temų, taip pat renkasi aštresnes, skandalingesnes, kaip ir filmai, temas: „Jis nebijo kalbėti apie tai, apie ką kiti bijo, o aš taip pat rašau jautriomis, kartais visuomenę stebinančiomis temomis.“

Filmo „Skausmas ir šlovė“ premjeros svečiai – galerijoje:

Vos parodytas, Kanų kino festivalio konkursinėje programoje dalyvaujantis Pedro Almodovaro filmas sulaukė griausmingų ovacijų, o kino kritikai skyrė jam aukščiausius balus. Anot jų, Ispanijos Karalystės ambasados ir 15min pristatomas filmas „Skausmas ir šlovė“ – asmeniškiausias ir geriausias pastarojo dvidešimtmečio režisieriaus filmas, primenantis intymų dienoraštį ar išpažintį.

Pagrindinius vaidmenis filme atlieka režisieriaus talismanais vadinami aktoriai Antonio Banderasas ir Penélope Cruz, karjeras pradėję vaidmenimis P.Almodovaro filmuose ir išgarsėję būtent jų dėka. Kino kritikai tikina, jog filme „Skausmas ir šlovė“ A.Banderasas atliko geriausią savo karjeros vaidmenį, už kurį galiausiai ir triumfavo Kanų kino festivalyje. Po 30-ies metų pertraukos į režisieriaus filmą sugrįžta ir ankstyvosios jo kūrybos mūza, aktorė Julieta Serrano, pasirodžiusi net debiutiniame P.Almodovaro filme. „Skausmas ir šlovė“ operatoriumi tapo daugiau nei pusę režisieriaus kūrinių nufilmavęs jo bendražygis Josas Luisas Alcainas.

Šis filmas – trečioji atsitiktinai P.Almodovaro sukurtos trilogijos dalis. Pirmieji serijos filmai – 1987-ųjų „Law of Desire“ ir 2004-ųjų „Bad Education“. Trilogiją jungia pagrindiniai personažai – režisieriai vyrai, balansuojantys ant realybės, istorijos ir fikcijos barjero, kurstančio juos analizuoti skausmo ir šlovės prigimtį.

21-ajame savo filme „Skausmas ir šlovė“ režisierius suguldė tai, dėl ko gerbėjai pamilo jį – sultingas Ispanijos spalvas, spalvingas moteris, beprotiškus gyvenimo vingius, nuostabius liūdesiu persmelktus dialogus bei atidavė duoklę mamai.

Birželio 14-ąją Lietuvoje startuosiančio filmo epicentre atsiduria Salvadoras Mallo – įvairių negalavimų kamuojamas režisierius, kurių blogiausias – negebėjimas tęsti filmavimų. Ribojamas savo paties fizinės būklės, kinu kvėpuojantis vyras praranda gyvenimo prasmę, tad kasdienybę skaidrina vaistų ir heroino mišiniu, panardinančiu jį į miego ir snaudimo būsenas.

Sapnuose, persipinančiuose su prisiminimais, prasideda režisieriaus kelionė savo paties gyvenimo labirintais. 7-o dešimtmečio Valensijoje praleista vaikystė, kuomet, ieškodami geresnio gyvenimo, tėvai emigravo į Paterną. Drąsi ir ryžtinga mama, kovojanti už orų šeimos gyvenimą. Paaugliški aistros protrūkiai. 9-o dešimtmečio Madridas ir čia išgyventa pirmoji meilė, pasibaigusi išsiskyrimu.

Po skausmingai nutrūkusių santykių, siekdamas pamiršti neįmanomus pamiršti dalykus, jaunas vyras imasi rašyti ir atranda kino meną, tapusį vieninteliu jo išganymu akistatoje su skausmu ir vidine tuštuma. Šiandien pusamžis Salvadoras sapnuose susiduria su moterimis, kurias mylėjo, motina ir aktoriais, vaidinusiais jo filmuose, tad, ieškodamas išsigelbėjimo, imasi narstyti gyvenimo ir meno klausimus, analizuodamas skausmo ir šlovės prigimtį.

Prieš dvejus metus Kanų kino festivalio žiuri vadovavęs režisierius Pedro Almodovaras – vienas festivalio numylėtinių, pristačiusių čia daugumą savo filmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius