-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žinomų žmonių patirtys pasiskiepijus: nors teko pakarščiuoti, sprendimo nė kiek nesigaili

Lietuvoje kasdien auga pasiskiepijusių nuo koronaviruso skaičius, o šios savaitės bėgyje po pirmąją vakcinos dozę gavo ir kai kurie žinomi Lietuvos žmonės. Su kokiais šalutiniais efektais teko susidurti ir kaip jie jaučiasi dabar? Apie tai – pokalbis su „AstraZeneca“ skiepą gavusiomis garsenybėmis.
Nerijus Juška, Eimutis Kvoščiauskas, Larisa Kalpokaitė, Marius Povilas Elijas Martynenko
Nerijus Juška, Eimutis Kvoščiauskas, Larisa Kalpokaitė, Marius Povilas Elijas Martynenko / 15min nuotr.

Kol dalis lietuvių dėl skiepų nuo koronaviruso nerimauja, žinomi Lietuvos žmonės su 15min sutiko pasidalyti savo patirtimis po „AstraZeneca“ skiepo: nuo to, koks gali būti šalutinis poveikis, iki dabartinės savijautos ir minčių apie nenorinčius skiepytis.

Štai aktorė Larisa Kalpokaitė pasakojo šiokių tokių baimių dėl skiepo turėjusi, ypač kai išgirdo apie tai, jog ši vakcina yra siejama su kraujo krešėjimo atvejais.

„Visgi nusprendžiau, kad man atsibodo daugiau kaip metus gyventi šitoje nežinioje. Be to, skiepas buvo reikalingas dėl darbo, nes man prasidėjo ir filmavimas, ir repeticijos“, – tikino aktorė.

L.Kalpokaitė skiepijosi antrąją Velykų dieną, pirmadienį. Kaip moteris teigė 15min, pirmenybę ji gavusi dėl turimų lėtinių ligų. Visgi išvengti vakcinos šalutinio poveikio jai nepavyko, tos pačios dienos vakarą Larisa pasijuto prasčiau.

Jau po skiepo! ✌️✌️✌️

Posted by Larisa Kalpokaite on 2021 m. balandžio 5 d., pirmadienis

„Po 22 val. pradėjo kilti temperatūra, naktį iš pirmadienio į antradienį ją pasimatavau ir rodė 39 laipsnius. Labai norėjosi gerti vandens, dar išgėriau ir vaistų. Po 15 minučių temperatūra pradėjo kristi ir užmigau“, – sakė Larisa.

Tačiau ilgai tokia savijauta netruko – L.Kalpokaitė atskleidžia antrą dieną jau jautusis pusėtinai, nors ir toliau šiek tiek karščiavo. „Trečią dieną dar buvo 37,4 temperatūros, o ketvirtą, šiandien, jau esu darbe“, – pasakojo moteris.

Dabar jau visu tempu besidarbuojanti aktorė dėl skiepo sakė nė kiek nesigailinti, o apie tuos, kurie smarkiai baiminasi žengti tokį žingsnį, gali pasakyti viena: „Jie gyvena dviguboje baimėje – bijo užsikrėsti ir bijo gauti skiepą. Tarp dviejų kėdžių sėdėti negalima, nes viena vieta prisispaus. Tai grubi, bet teisinga patarlė. Taigi, mano nuomone, svarbu yra apsispręsti: arba nusprendi nesiskiepyti, arba nebijoti.“

Aktorius Eimutis Kvoščiauskas šį savaitgalį taip pat buvo paskiepytas pirmąja tos pačios vakcinos doze. Beje, jam pačiam netikėtai – vyras teigė nesitikėjęs būti savivaldybės sąrašuose.

„Visaip spėliojau, kodėl ten esu – gal dėl to, kad anksčiau dirbdavau vaikų stovyklose, gal dėl to, kad esu savanoris, bet greičiausiai dėl lėtinės ligos. Viena draugė man sakė, kad nerimas gali būti traktuojamas kaip liga, o aš kadaise patirdavau paniką prieš skrydžius, esu kreipęsis dėl vaistų, ir dabar šis dalykas man pasitarnavo“, – sakė aktorius.

Paklaustas, kokios nuotaikos jį lankė prieš vakcinaciją, E.Kvoščiauskas teigė turėjęs baimių, nes iš pažįstamų girdėjo apie tai, kad pirmoji para po skiepo gali būti nelengva.

„Visgi ėjau ten kaip tankas, su didžiuliu džiaugsmu, nes norėjau prisidėti prie paskiepytų žmonių statistikos. Suprantu, kad kitaip normalus gyvenimas yra neįmanomas, ir vėliau galėsiu keliauti laisvai, ne su 95-iais koronaviruso testais“, – pridūrė pašnekovas.

Asmeninio albumo nuotr./Eimutis Kvoščiauskas
Asmeninio albumo nuotr./Eimutis Kvoščiauskas

Kad su galimu šalutiniu poveikiu susidurti būtų paprasčiau, Eimutis sakė prieš tai nusipirkęs vaistų, o tada – laukęs. Po 10-ies valandų ši nelauktoji reakcija įvykusi.

„Visų pirma pradėjo švelniai gelti sąnarius ir kaulus, o ryte prasidėjo stipresni kaulų ir sąnarių skausmai, temperatūra pakilo iki 38 laipsnių, bet smarkiai nesijautė. Dabar tai palyginčiau su peršalimu ar gripo pojūčiu.

Ta diena buvo nedarbinga, nors juokavau, kad su tokia būsena anksčiau ir ant scenos lipdavau – išgerdavau vaistų nuo peršalimo ir eidavau vaidinti“, – juokiasi vyras.

Paklaustas būtent apie „AstraZeneca“ skiepą, ar dėl jo neteko baimintis, jis pripažino pasitikintis mokslininkais, nepaisant to, kad ši vakcina dabar siejama ir su kraujo krešėjimo atvejais.

„Alma littera“ nuotr./Eimutis Kvoščiauskas
„Alma littera“ nuotr./Eimutis Kvoščiauskas

„Nesu matematikas, bet įvedus į skaičiuotuvą šį šalutinį poveikį patyrusių žmonių skaičių, susiskaičiuoja 0,00012 procento. Taigi didesnė rizika yra susirgti ir turėti baisesnes komplikacijas. Ši idėja mane ir palaikė“, – sakė aktorius.

E.Kvoščiauskas pridūrė liūdintis, jog tarp lietuvių yra žmonių, kurie griežtai atsisako skiepytis. „Per tokius žmones mes stovime vietoje ir tie patys žmonės pyksta, kad valdžia nieko neatidaro, nors jie patys ir stabdo šią sistemą. Kita vertus, gerbiu tuos, kurių toks gyvenimo būdas, kurie niekada niekuo nesiskiepijo ir man nepriekaištauja dėl to, kad skiepijuosi aš.

Tiems, kurie visgi nepasitiki vakcina, patarčiau būti pragmatiškesniems, suvokti, kad medicina sako viena ir kad tie keli skaičiai tikrai neatspindi tiek, kiek jau yra mirusių nuo koronaviruso“, – teigė vyras.

Aktorius, poetas Marius Povilas Elijas Martynenko pasiskiepijo šeštadienį, jo pavardė sąrašuose taip pat atsirado dėl lėtinių ligų. Prieš skiepą vyras sakė per daug nesijaudinęs, nes dabartinių visuomenės baimių į save šiuo laikotarpiu stengiasi neįsileisti.

„Buvau atsiribojęs nuo socialinių medijų, net nežinojau, kas vyksta, tik girdėjau, kad pastaruoju metu labai susipynė medicina su politika ir prasidėjo šūdų malūnas. Bet baimių tikrai neturėjau“, – sakė pašnekovas.

Po skiepo dvi naktis M.P.E.Martynenko pasijuto prasčiau, temperatūra jam kilo iki 38,7. „Bet dienomis jaučiausi puikiai“, – pridūrė jis.

Dėl dabartinio visuomenės susikaldymo skiepų tema aktorius teigė visai nesistebintis. „Manau, kad visais svarbiais klausimais visuomenė visada buvo susiskaldžiusi. Net kai atsirasdavo kažkoks bendras priešas, atsirasdavo ir jį laikančių draugu. Vieningumas labiau yra priskiriamas sektoms ir fanatikams, o ne organiškai visuomenei.

Sveiki bičiuliai! Ką tik įsirengiau 5G internetą. Esu be galo patenkintas, visiems rekomenduoju. Supratau, kad anksčiau...

Posted by Marius Povilas Elijas Martynenko on 2021 m. balandžio 3 d., šeštadienis

Man atrodo, kad tai yra labai normalu. Juk gyvename ne diktatūrinėje šalyje, kur būtų leidžiama tik viena nuomonė, todėl jų įvairovė yra sveika ir gera“, – sakė M.P.E.Martynenko.

Vadinamųjų antivakserių jis taip pat sakė neįtikinsiantis, kad skiepytis verta, todėl to net nemėginsiantis daryti. „Kaip ir mano dabartinių įsitikinimų nepakeistų žmogus, kuris pradėtų skleisti informaciją apie skiepų žalą. Žinau, kad yra tam tikrų pavojų, bet turiu savo nuomonę ir ją esu pagrindęs. Kiekvieną kartą pasirinkdamas, kuo tikiu, pasirenku ir kuo netikiu“, – šypsojosi vyras.

Žinomas baleto šokėjas Nerijus Juška gavo tikrą šventinį skiepą – vyras pasiskiepijo per Velykas. Vakcina jam priklausė kaip mokytojui, todėl žinoma pavardė nugulė į savivaldybės sąrašus.

Tiesa, po skiepo N.Juška pasijautė nekaip, po 9 valandų jam pasireiškė peršalimo simptomai.

„Rankos ir pėdos pradėjo šalti. Namuose esu „karštuolis“, vaikštau su trumpikėmis, todėl iškart užsimaniau apsirengti – iš pradžių palaidinę, paskui megztuką, kelnes… Vėliau supratau, kad darosi kažkas ne taip, prasidėjo drebuliai“, – pasakojo pašnekovas.

Kaip prisiminė N.Juška, vėliau drebulys sustiprėjęs, o 1 val. nakties termometras rodė 39. „Nuėjau miegoti, išgėriau tabletę ir ryte atsibudau laimingas, besijaučiantis, kad viskas gerai. Tada išėjau į lauką pasivaikščioti ir pradėjo kažkaip traukti prie žemės, nebeliko jėgų, galva pradėjo plyšti“, – tikino šokėjas.

Loretos Kondratės nuotr./Nerijaus Juškos gimtadienio akimirka
Loretos Kondratės nuotr./Nerijaus Juškos gimtadienio akimirka

Negalavimus vyras iš pradžių bandęs spręsti pietų miegu, tačiau tai jam nepagelbėję – N.Juška vėl pajutęs, kad kyla temperatūra. Tačiau šįkart tabletė padėjo. „Kitą dieną jau buvo viskas gerai“, – teigė jis.

Tačiau net ir patyręs kiek sunkesnį šalutinį poveikį N.Juška dabar džiaugiasi, kad visgi pasirinko pasiskiepyti. „Atvirai pasakius, man ir jokio skirtumo nebuvo, kurią vakciną gausiu. Skiepytis nusprendžiau, nes noriu būti atsakingas už save, už savo artimuosius. Jeigu tai padės apsaugoti ir kitus, tada puiku.

Kita vertus, agituoti nenoriu, nes jau prasidėjo tas komentavimas, esą, „Juška papirktas“. Kažkokios nesąmonės“, – juokėsi vyras.

„Juk kai vaikus skiepyjame nuo ligų, nesakome, kad tėvai papirkti. Tiesiog reikia ir darai“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius