Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Živilė Vaškytė iš lietuviškųjų garsenybių lietuvių kalbą išmano geriausiai (nuotraukos)

Garsenybės dažnai varžosi grožiu, sąmoju ar prabangiais niekučiais, tačiau šįsyk 10 pramogų pasaulio atstovų susirungė siekdami geriausiai lietuvių kalbą išmanančios garsenybės vardo. Pergalę, nugalėjusi kolegas, išplėšė Živilė Vaškytė.
Živilė Vaškytė
Živilė Vaškytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Valstybinė lietuvių kalbos komisija, Švietimo ir mokslo ministerija bei kalbinių technologijų plėtojimu užsiimanti bendrovė „Tilde IT“ nutarė, kad metas žinių patikrinimą surengti ne tik moksleiviams, bet ir pramogų pasaulio atstovams. Į šį kvietimą atsiliepė atlikėjai, televizijos laidų vedėjai ir aktoriai. Nors dalis jų atvykti negalėjo dėl darbų gausos, savotiško lietuvių kalbos egzamino nepabūgo aktorė Gabija Ryškuvienė,  atlikėjos Asta Pylipaitė, Vilija Matačiūnaitė, Donata Baltušaitytė – Laisva, Donata Virbilaitė, televizijos laidų vedėjai Ignas Krupavičius ir Živilė Vaškytė, dizainerė, stilistė ir žurnalistė Genutė Žalienė, konkurso „Mis Žemė“ dalyvė, garsiųjų Livetos ir Petro Kazlauskų dukra Ingrida Kazlauskaitė. Kiek pavėlavęs atėjo ir iširusios grupės „Gravel“ lyderis Tomas Sinickis.

Sveikindama susirinkusius Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Irena Smetonienė juokavo, kad mielai pravestų paskaitą, nes kai kurie atėjusieji, nors ir buvo jos studentai, daro klaidų. Po trumpų sutikimo kalbų prie kompiuterių galvas palenkę pramogų pasaulio atstovai turėjo per kuo trumpesnį laiką įveikti 25 užduotis, sudarytas pagal 10 klasės lygį. Organizatorių teigimu, tokia akcija turėtų paskatinti moksleivius bei studentus labiau domėtis gimtąją kalba, elektroninėje terpėje vartoti tik lietuviškus rašmenis ir taisyklingą lietuvių kalbą.

Iššūkį priėmė rimtai

Nusirašinėti, skambinti draugams ar „imti salės pagalbą“ nebuvo leista, tačiau garsenybės galėjo nevaržomi naršyti internete. Kartkartėmis vis pasigirsdavo „ką čia reiškia“ ar neramus „bijau spausti“, tačiau mini-konkursas vyko sklandžiai. Pirmieji naršyti internete pradėjo televizijos vedėjai I.Krupavičius ir Ž.Vaškytė. Daugiausiai pramogų pasaulio atstovai naudojosi „Google“ naršykle, skaitė „Vikipediją“, Didįjį lietuvių kalbos žodyną. Buvo akivaizdu, kad iššūkį atėjusieji primena rimtai – tą išdavė ir paraudę dažno skruostai bei gilūs apmąstymai.

Didžiuojuosi, kad nepadariau gėdos dėstytojamsDar prieš konkursą buvo paskelbta, kad individualūs garsenybių rezultatai viešinami nebus, bus tik paskirstytos pirmosios vietos. Aplenkusi kolegas pirmoji testą baigė V.Matačiūnaitė, tiesa, neatrodžiusi labai patenkinta savo rezultatu. „Pavyko prasčiau nei tikėjausi. Mokykloje labai draugavau su lietuvių kalba, o iš valstybinio egzamino gavau daugiau kaip 90 proc.“, – apgailestaudama sakė ji. Antroji užduotis spręsti baigė I.Kazlauskaitė, nutarusi rezultato nekomentuoti, o trečioji baigusi D.Baltrušaitytė atrodė šiek tiek nusivylusi. Kai testą pabaigė D.Virbilaitė, išgirdo visi. Mergina džiūgavo surinkusi net 23 teisingus atsakymus iš 25.

Visiems dalyviams įveikus užduotis buvo paskelbta trumpa pertrauka, o po jos priartėjo teisybės akimirka. Nors buvo nutarta rinkti tik 3 prizininkus, paguodos prizą gavo ir 4-ąja likusi Asta Pylipaitė, mat ji buvo labai arti nugalėtojų. Pirmąsias tris vietas skelbė Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto dekanas Antanas Smetona. Paaiškėjo, kad trečioji liko aktorė G.Ryškuvienė, antrąją vietą užėmė D.Virbilaitė, o nugalėtojos laurus nuskynė Ž.Vaškytė.

„Didžiuojuosi, kad nepadariau gėdos dėstytojams“, – žvelgdama į Ireną ir Antaną Smetonas šypsojosi ji. Ž.Vaškytė prasitarė, kad vienintelė jos klaida įvyko dėl „televizinio“ sugedimo – užuot parašiusi „vaizdo kamera“, ji parašė „video kamera“. Išdalinus „Tildės biuro“ prizus garsenybės patraukė kas sau, tačiau neslėpė, kad tokia akcija jiems buvo išties įdomi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius