Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žurnalistų teises ginantis Edvardas Žičkus ginčą su Vilniaus miesto savivaldybe tęs teisme

Prodiuserinės kompanijos „TV Production Team“ vadovas ir žurnalistas Edvardas Žičkus netrukus mins teismo slenkstį. Vilniaus apylinkės pirmajame teisme kitą savaitę jis susitiks su Vilniaus miesto savivaldybės atstovais, su kuriais aiškinsis, kas yra žurnalisto darbas, ir bandys įrodyti, kad miesto savivaldos atstovai pažeidė jo, kaip žurnalisto, teises.
Edvardas Žičkus
Edvardas Žičkus / Viganto Ovadnevo nuotr.

Iki teismo išsirutuliojęs ginčas prasidėjo rugsėjo 6 dieną, kai Vilniaus savivaldybės aikštėje buvo filmuojama prodiuserinės kompanijos „Lietuvos ryto“ televizijai rengiama laida „Vasara su Asta“. Jos vedėja Asta Dudurytė su raudonąja sofa visą vasarą keliavo po įvairiausius miesto kampelius ir kalbino visuomenei žinomus žmones. Interviu vyko tiek Katedros aikštėje, tiek darže ar ant kalno.

Baudos skyrimo nepateisino net pats meras

„Tą dieną Vilniaus savivaldybės aikštėje filmavome Liną Zarecką-Chorą. Iki tol niekam nebuvo užkliuvę tai, kad filmuojame viešoje vietoje, tačiau tą kartą prie laidos kūrėjų priėjo pareigūnas iš Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus ir paprašė laidos redaktorės eiti su juo į poskyrį. Pareigūnams paklausus, kas čia vyksta, ji parodė visus reikalingus pažymėjimus, paaiškino, kad yra laidos redaktorė ir kad čia filmuoja laidą“, – pirmąjį savo komandos susidūrimą su savivaldybės darbuotojais Žmonės.lt nupasakojo E.Žičkus.

Visgi, kitą dieną Edvardas, įmonės direktorius, sulaukė skambučio iš savivaldybės ir kvietimo atvykti į apklausą. Pareigūnų įsitikinimu, savivaldybės aikštėje buvo suorganizuotas komercinis renginys, kuriam leidimas nebuvo gautas. Į apklausą atvykusio E.Žičkaus jau laukė saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vyriausiasis specialistas Darius Vasiliauskas, kuris iš karto paaiškino, kad jam žurnalistų darbas niekada neužkliūva, tačiau jis sulaukė skambučio, teigiančio, kad nebuvo gautas leidimas laidai filmuoti.

„Iš karto paklausiau, ar jis yra girdėjęs apie Konstituciją, apie Visuomenės informavimo įstatymą, kuriuose yra apibrėžta, kas yra žurnalistai, kas yra vieša vieta. Juk pareigūnai turi ne trukdyti žurnalistiniam darbui, o priešingai – mums padėti“, – nusivylęs valdininkų sprendimais sakė E.Žičkus.

Juk pareigūnai turi ne trukdyti žurnalistiniam darbui, o priešingai – mums padėti.

Tačiau vėliau, kaip teigė žurnalistas, D.Vasiliauskas jam parodė savivaldybės tarybos sprendimus, kuriuose yra apibrėžiama, kas yra žurnalisto darbas. E.Žičkus skėsčioja rankomis – juk visa tai apibrėžia Konstitucija ir Visuomenės informavimo įstatymas, o ne savivaldybės taryba. Būtent šiuo dokumentu motyvuojant, laidos filmavimas buvo pavadintas komerciniu renginiu.

„Man buvo skirta 10 litų bauda, ją aš atsisakiau sumokėti. Ši istorija nuskambėjo keliuose žinių reportažuose, tad apie tai sužinojęs meras Artūras Zuokas jau kitą dieną savo „Facebook“ profilyje parašė, kad jam gaila dėl šio nesusipratimo, kuomet žurnalistui, dirbančiam savo darbą, buvo skirta bauda, ir kad ne visi jo darbuotojai priima spendimus vadovaudamiesi sveiku protu“, – tolimesnius istorijos vingius pasakojo Edvardas.

Kadangi apie šį ginčą Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Razdevičius buvo informuotas ir palaikė E.Žičkaus pusę, meras kreipėsi į jį, kviesdamas padėti sutvarkyti ydingą savivaldybės tarybos patvirtintą tvarką. Tačiau nors ji ir buvo keičiama, kitas savivaldybės pareigūnas baudą Edvardui padidino iki 30 litų.

„Kadangi atsisakiau mokėti, turėjau teisę kreiptis į teismą, tad tą su teisininku Mariumi Gursku ir padarėme“, – Žmonės.lt sakė E.Žičkus. 

Žurnalistų bendruomenė palaiko

Buvau susitikęs su meru, jis pripažino, kad tvarka yra toli gražu ne tobula“, – Žmonės.lt sakė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. Vėliau jam buvo atsiųstas naujas projektas, pastabas apie jį pirmininkas ir išreiškė laiške savivaldybei. Tačiau paklaustas, ar tvarka jau pakeista, D.Radzevičius prisipažino nežinantis, nes atgalinės reakcijos taip ir nesulaukė.

„Kalbant apie Edvardo Žičkaus atvejį, jų laidos filmavimas ir informacijos rinkimas netrukdė niekam. Priminsiu, kad rinkti ir skleisti informaciją gali riboti tik įstatymas, o ne savivaldybės ir net ne Vyriausybės nutarimas. Mano tvirtu įsitikinimu, savivaldybė gerokai viršijo savo įgaliojimus, numatydama, kad jų tvarka reguliuoja ir laidų filmavimus“, – paaiškino D.Radzevičius. Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas neslėpė pats rekomendavęs E.Žičkui skųsti šį Vilniaus miesto savivaldybės sprendimą.

„Tikiuosi, kad byla bus laimėta. Yra sukurtas teisinis precedentas, kuris turi būti panaikintas“, – įsitikinęs pašnekovas.    

Žmonės.lt taip pat susisiekė su Vilniaus miesto savivaldybe ir paprašė pakomentuoti situaciją, tačiau atsakymų į klausimus gauti nepavyko. 

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Dainius Radzevičius
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Dainius Radzevičius

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius