Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žymūs atlikėjai buriasi – liepos 6-ąją taps „Tautiškos giesmės“ šaukliais

Liepos 6-ąją, Lietuvos Valstybės dieną, lygiai 21 val., nuo šimto piliakalnių skambėsiančiai „Tautiškai giesmei“ toną užduos žymūs Lietuvos atlikėjai, nusprendę tapti kurio nors piliakalnio „Tautiškos giesmės“ šaukliais. Šiuo simboliniu veiksmu jie visi drauge duos pradžią ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio šventei.
Andrius Mamontovas
Andrius Mamontovas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Aš gimiau okupuotoje, vėliau gyvenau nepriklausomybę atgavusioje šalyje, o dabar gyvenu Lietuvoje, kuri yra garbinga vakarų pasaulio valstybė bei ori tarptautinių organizacijų narė. Visą mūsų šalies transformaciją išgyvenau asmeniškai ir mačiau savo akimis tuos svarbius istorinius įvykius. „Tautiška giesmė“ yra mūsų pergalės ir triumfo simbolis. Jos giedojimas yra ne tik didžiulė garbė, bet kartu ir priminimas, jog esame laisvi ir savo gyvenimą kuriame patys“, – teigė Andrius Mamontovas, vieningam himno giedojimui toną užduosiantis nuo Dubingių piliakalnio, kur vyks centrinis šių metų „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ renginys.

„Tautiškos giesmės“ šaukliais taip pat jau tapo Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“, kurie himną giedos nuo Upytės piliakalnio, Panevėžio rajone, bei Neda Malunavičiūtė, toną „Tautiškai giesmei“ užduosianti nuo Ukmergės piliakalnio viršūnės. Nuo Ukmergės piliakalnio giedos ir grupė „Bjelle ir Peru“. Prie projekto taip pat prisijungė Rosita Čivilytė, sutikdama himną giedoti nuo Utenos rajono piliakalnio, Donalda Meiželytė, giedosianti nuo Pūniavos piliakalnio Alytaus rajone bei daugelis kitų.

„Vieningai lietuvių giedama „Tautiška giesmė“ jau tikrai tapo modernia mūsų tautos tradicija ir didžiausiu mus apjungiančiu veiksmu. Džiugu, kad šiemet prie iniciatyvos taip aktyviai jungiasi ir visi Lietuvos atlikėjai. Vieni jų žinomi visoje šalyje, kiti gal labiau savo mieste ar rajone, kur visuomet yra laukiami ir mylimi. Į organizavimą aktyviai įsijungė ir savivaldybės, kurios ir išrinko 100 projekto piliakalnių. Manau, kad tik taip, į pasiruošimą šventei įsijungus visai Lietuvai – atlikėjams, savivaldybėms ir piliečiams – galime iš tiesų šventiškai pasitikti mūsų visų valstybės šimtmetį“, – teigė iniciatyvos „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ vadovas Raimundas Daubaras.

Pasak jo, dalis projekto piliakalnių vis dar laukia savo šauklių, tad visi atlikėjai ar grupės, panorę tapti iniciatyvos dalimi ir tapti šimtmečio šventės pradžios šaukliais, mielai kviečiami kreiptis į projekto koordinatorius.

Siekiant sukurti iš tiesų išskirtinį bendrumo jausmą ir apjungti galėjusius atvykti giedoti nuo piliakalnių bei tuos, kurie giedos kitose Lietuvos ar pasaulio vietose, visi „Tautiškos giesmės“ šaukliai savo giedojimą nuo piliakalnių transliuos gyvai per „Facebook live“. Tokiu būdu prie jų himno giedojimui galės prisijungti visi norintys.

„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ gimė prieš devynerius metus, kai „Tūkstantmečio odisėjos“ metu buriuotojai jachta „Ambersail“ apsuko Žemės rutulį ir, aplankę pasaulio lietuvių bendruomenes, pakvietė visus tautiečius švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį visiems vieningai vienu metu giedant Lietuvos himną. Ši unikali iniciatyva, palaikoma pilietiškų žmonių, organizacijų ir aktyvių bendruomenių jau tapo mūsų laikų tradicija ir neatsiejama Lietuvos identiteto dalimi.

Kadangi 2017 metai paskelbti ir Lietuvos piliakalnių metais, „Tautiška giesmė“ šiemet bus giedama nuo 100 mūsų valstybei svarbių piliakalnių taip kartu simboliškai pažymint ir Valstybės atkūrimo šimtmečio pradžią. Visus 100 piliakalnių, nuo kurių šiais metais bus giedama „Tautiška giesmė“ galima rasti sužymėtus specialiame žemėlapyje, esančiame iniciatyvos „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ tinklapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius