Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 06

10 lietuviškos muzikos premjerų, apie kurias išgirsite AGATA „Muzikos salėje“

Lietuviškos muzikos erdvė AGATA „Muzikos salė“ tarptautinės Vilniaus knygų mugės lankytojus šiemet tradiciškai kvies susitikti su garsiausiais ir talentingiausiais Lietuvos kūrėjais bei pažinti naujausią jų kūrybą. Pristatyti savo kūrinius „Muzikos salėje“ jau tampa tradicija – ta proga pristatome 10 premjerų, kurios padės suplanuoti paskutinį vasario savaitgalį ir pavasarį pasitikti papildyta fonoteka.
Akimirka iš 2019 metų „Muzikos salės“
Akimirka iš 2019 metų „Muzikos salės“ / Organizatorių nuotr.

Andrius Mamontovas – „Perlai ir sakuros“

Po 5 metų pertraukos naują studijinį albumą pristatantis A.Mamontovas skiria jį tiems, kurie šiuo metu jaučiasi vieniši. 80-ųjų įkvėpti synth pop, elektronikos, klavišinių garsai pasakoja lėtą, apgalvotą ir asmeninių patirčių įkvėptą istoriją.

„Baltasis Kiras“ – „Tekančiom upėm“

Kur link teka „Baltojo Kiro“ muzika, apie lietuvišką psichodelinį rokenrolą ir kas skamba naujame albume AGATA „Muzikos salė“ pokalbių scenoje pasakos „Baltojo Kiro“ vokalistas Tautvydas Augustinas.

„Baltasis Kiras“, į gerbėjų lūpas įdėjęs tokius hitus kaip „Lūpytės“ ir „Saulė šviečia“, šį kartą žada naujus kūrinius, kurie neabejotinai atras savo klausytoją ir 2020 metus įgarsins naujomis melodijomis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Baltasis Kiras“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Baltasis Kiras“

„Baltos varnos“ ir styginių kvartetas – „Virsmas“

Atlikti savo dainas su styginių kvartetu grupei „Baltos varnos“ buvo didelė svajonė. Ši svajonė atnešė ir pačios plokštelės pavadinimą. Pasak dueto, tai buvo virsmas tiek dainoms, tiek ir pačiai grupei.

„Esame harmonijų žmonės, mėgstame jomis varijuoti, žinoma, mums yra svarbūs ir tekstai, bet muzikai vis tiek teikiame pirmenybę. Per ją perteikiame jausmą ir savo žinutę klausytojui“, – sako „Baltos varnos“.

Domantas Razauskas, Saulius Petreikis ir styginių kvartetas

Istorinėje Vilniaus vietoje, Nacionaliniame kultūros centre, kartu su styginių kvartetu įrašytas albumas – tai dar vienas ilgametės Domanto Razausko ir Sauliaus Petreikio draugystės rezultatas. CD ir vinilo plokštelės formatu išleistas albumas uždarys dvejus metus trukusią programą ir pakvies klausytojus spalvingai, prasmingai ir ramiai muzikinei kelionei.

Sauliaus Petreikio koncerto Šv.Kotrynos bažnyčioje akimirka
Sauliaus Petreikio koncerto Šv.Kotrynos bažnyčioje akimirka

Gintautas Gascevičius – „Oneirologija“

Grupės BIX būgnininkas Gintas Gascevičius arba tiesiog GINC pristato jau trečiąjį solinį albumą „Oneirologija“ (graik. oneiros – sapnas, logos – mokslas).

„O kas, jeigu visa tai yra sapnas? Ir tuoj, suskambėjus žadintuvui, tu pabusi. Arba pabus tas, kuris visa tai sapnuoja. Ir tai nesi tu,“ – aprašo G.Gascevičius.

Albumas buvo įrašinėjamas akustiškai įdomiose vietose: apleistame sovietiniame kariniame raketų angare, dirbtinėje ežero saloje, akmeninėje pirtyje. Nuo rakandų iki staklių, įvairiausių skambančių objektų ar tradicinių instrumentų – pasitelkus kompiuterinę techniką, albume išgautas unikalus, dar niekada negirdėtas skambesys.

„jautì“ – „Mulkis“

Metų roko grupės nominaciją „M.A.M.A“ apdovanojimuose pelnę jaunuoliai pristatys trumpą ir jautrų mini albumą „Mulkis“. Pasak autorių, tai matematinis rokas apie savigraužą ir atsiprašymą.

Ironijos ir humoro jausmo nestokojantys „jautì“ pastaraisiais metais įsiveržė į Lietuvos roko sceną, laimėdami jaunųjų grupių konkurse „Garažas“.

„Solo Ansamblis“ ir tamsios „Olos“

„Solo Ansamblis“ žengia į tarptautinę sceną. Kartu su Kanados leidybine kompanija „Artoffact Records“ išleistas albumas „Olos“ – ilgų eksperimentų su garsais rezultatas. Pasak autorių, tai konceptualus, melancholiškas, tamsiais elektroniniais ritmais pulsuojantis albumas. „Solo Ansamblis“ „Muzikos salės“ klausytojus kvies „liūdniems šokiams“ urbanistinio žmogaus identiteto paieškų kontekste.

Vaidas Baumila – „Milijonai“

Pasak atlikėjo, muzika šioje plokštelėje – tai istorijos, kurias jis stengiasi sudėti į dainas.

„Tai viskas, kas nutikę man asmeniškai ar mane supančiai aplinkai. Milijonai – ne tik sėkmingas singlas, bet ir skaičius, apimantis mano siekius keliaujant, nepamatytas vietas ir pojūčius, jų galybė. Vinilas pasirinktas todėl, kad šiais laikais žmonėms yra svarbu turėti kažką apčiuopiamo. Technologijų ir internetinio vartojimo pasaulyje mes pasigendame kažko tikro ir to, ką galime išsitraukti iš lentynos bei senuoju būdu atkurti grotuve“, – sako V.Baumila.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaido Baumilos ir pučiamųjų orkestro koncerto akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vaido Baumilos ir pučiamųjų orkestro koncerto akimirka

„shishi“ – „Mafitishei“

Paklaustos apie albumą, „shishi“ merginos pristato jį eilėraščiu:

kai ausyse spengia, o galva sprogsta
arba jautiesi visiškai tuščias
aplink nesusipratimai ir tu esi to dalis
kai reikia kalbėti, o tave tildo,
arba visi kartu nepatogiai tylit apie svarbius dalykus
lieki vienas, sakai ačiū, kad buvot, dieve padėk.
nėra to liūdno, kas neišeitų į linksmą, gal.

Tai antrasis „shishi“ albumas, kuris, pasak autorių, yra labiau subrendęs. „Spalvoti ir juodi metai, jų spalvos ir šešėliai nusėdo muzikoje, o ši – albume. „Mafitishei“ yra garsai, kurie nieko nebereiškia, kai mintys ir jausmai viduje užverda ir susimaišo kaip avižinė košė. Kai nori kažką sakyti, o liežuvis lūžta į kitą pusę“, – pasakoja „shishi“.

Renginio metu „shishi“ dainas įrašinės čia pat vietoje, savo stende. Į naudotas kasetes įrašytą kopiją gaus kiekvienas norintis ir tai bus vienintelė, asmeninė „Mafitishei“ kopija.

Virgis Stakėnas – „sTAKENas“

Kantri muzikos legenda Virgis Stakėnas 2020 m. pasitinka su nauju ir netikėtu skambesiu. „sTAKENas“ buvo prodiusuotas JAV ir tai pirmas autoriaus bei prodiuserio Igno Marcinkevičiaus, JAV žinomo 1ggy slapyvardžiu darbas. Pasak atlikėjo, jau pats albumo pavadinimas atliepia naują jo muziką užvaldžiusį (angl. Taken) žanrą – „folktronica“.

Lietuvos muzikos scenoje mažai girdėtas stilius jungia folk ir elektroninės muzikos elementus. Šio stiliaus atstovais tituluojami britai „alt – j“ bei amerikiečių atlikėjas „Bon Iver“.

V.Stakėnas lankytojus pasitiks AGATA stende ir, kaip pats sako, pirmas 100-tą unikalių „šviežutėlio“ albumo kopijų asmeniškai padovanos ištikimiausiems gerbėjams.

VIDEO: Muzikos salė 2020. Patirk muziką 360º

Pasak organizatorių, tai dar ne visos naujienos, kurios lauks „Muzikos salės“ lankytojų. „Kai vienoje vietoje keturioms dienoms susiburia tiek kūrybinio potencialo, galime tikėtis visko. Nuo siurprizų lankytojams iki naujų muzikinių projektų“, – teigia AGATA atstovas Justas Prascevičius.

AGATA „Muzikos salė“ lankytojų lauks tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje, vasario 20-23 dienomis, Litexpo parodų ir kongresų centre, Vilniuje. Renginių programa: www.muzikossale.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius