-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 01 20

Ant slenksčio – trečiasis bardų žygis

Kauno apskrities viešoji biblioteka ateinantį šeštadienį taps traukos centru tiems, kurie dievina gitaros skambesį ir dainuojamąją poeziją. Čia prasidės kelis mėnesius Lietuvoje šurmuliuosiantis, jau trečiasis „Bardų žygis per Lietuvą“.
Bardų žygis
Bardų žygis / Organizatorių nuotr.

Šio žygio idėja gimė 2007-aisiais, siekiant propaguoti ir populiarinti dainuojamąją poeziją. „Tai savotiškai atsvaras banaliai popkultūrai. Pirmasis projektas davė norimų vaisių, todėl jį tęsėme ir 2008 metais, neatsisakėme ir šiemet“, – pasakojo organizatoriai.

Geografija plati

Pirmaisiais metais aplankyta 10 Lietuvos miestų, pernai 13 ir Lenkijos lietuvių sala – Punskas. Šiemet ketinama aplankyti 14 Lietuvos miestų ir vėl užsukti į Punską. Sausio – liepos mėnesiais vyksiančiame koncertų ture numatyta groti Kauno, Kėdainių, Alytaus, Raseinių, Panevėžio, Vilniaus, Marijampolės, Šiaulių, Telšių, Plungės, Klaipėdos, Molėtų, Punsko, Palangos, Jurbarko dainuojamosios poezijos mylėtojams.

Burs jaunimą

Anot žygį rengiančios asociacijos „Bardų klubas“ prezidento Kastyčio Petrylos – Kasčio, projekto tikslas išlieka vienas ir tas pats – populiarinti poetinę kūrybą, skatinti kurti jaunimą. Pasak jo, šiemet renginiuose taip pat dalyvaus ir veteranai – vienas jų daugelio pamėgtas specifinio muzikavimo atlikėjas, kaunietis poetas Edmundas Janušaitis-Briedis, sukūręs ir žygio himną „Ateina žmonės“. Šiuo metu jis daug koncertuoja drauge su savo žmona Neringa. Bardų įvairiapusiškumą rodo ir tai, jog šiemet tarp jų bus ir mokslininkų – savo kūrybos dainas atliks dainuojantis socialinių mokslų habilituotas daktaras profesorius Leonardas Rinkevičius.

Pasak organizatorių, 2007-ųjų žygis buvo skirtas patyrusių, tačiau daugiau regionuose, nei visoje šalyje žinomų atlikėjų kūrybai. „Taip pasakėme, kad dainuojamoji poezija gyva ne tik sostinėje, bet ir kitose Lietuvos vietose. Pernai, solidarizuojantis su visais šalies dainuojamosios poezijos atlikėjais, į renginius kvietėme ir žinomus šalies muzikantus, vadinančius save bardais – tokius kaip Virgis Stakėnas, Vladas Bagdonas, Jonas Čepulis“, – tvirtino „Bardų žygio“ sumanytojai. Šiemet projekte gros ir dainuos jauni, perspektyvūs ir turintys ką pasakyti muzikantai.

Žygio atidaryme, Kaune, atvykusiems žadama priminti prieš keturis dešimtmečius buvusį populiarųjį „bigbytą“ – renginyje dalyvaus anuomet garsios grupės „Kertukai“ solistas Vidmantas Juronis, iki šiol nenutraukęs kūrybos ir koncertinės veiklos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius