-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 12 08

Dešimt José Gonzálezo kūrinių, kurie pakeitė mūsų gyvenimus

Nors José Gonzálezas dar neatvyko į Vilnių, bet, akivaizdu, kad gerų koncertų sąrašas Lietuvoje po vasario 2 d. smarkiai pasipildys. Pirmasis istorijoje J. Gonzálezo koncertas sostinėje įvyks „Compensa“ koncertų salėje. Su net 22 muzikantų orkestru „The String Theory“ ir talentais iš Švedijos ir Vokietijos.
José Gonzálezas
José Gonzálezas / Asmeninė nuotr.

Geterborgo muzikos lopšyje gimęs ir argentinietiško kraujo turintis švedas José Gonzálezas pats nuostabią muziką kuria ir tikrai puikią klauso. Šį renginį Vilniuje pristatanti muzikos agentūra „8 Days A Week” siūlo įvertinti dešimt J.Gonzálezo kūrinių, kurie pakeitė mūsų gyvenimus. Dar nauji, neatrasti ir prisiminti seni. Kviečiame atsilošti, įsijungti „Youtube“ ir aplankyti nepaprastai paprastą J.Gonzálezo pasaulį.

1. „Heartbeats“

Ištarkite José Gonzálezas, ir prieš akis iškils neįtikėtina „Sony Bravia“ reklama. Ausyse iškart suskambės „Heartbeats“. Tai debiutinio albumo „Veener“ pirmasis singlas ir daina, kurią „Sony“ meistriškai panaudojo savo reklamoje. Puiki prekės ženklo reklama su tūkstančiais spalvotų kamuoliukų, šokinėjančių San Francisko gatvėse. Pirmą kartą ši reklama per televiziją buvo parodyta prieš svarbų UEFA Čempionų lygos mačą tarp Manchesterio „United“ ir Londono „Chelsea“ klubų.

Tiesa, šio kūrinio autorystė priklauso kitiems švedų atlikėjams – duetui „The Knife“, kuris prieš keletą metų nutraukė aktyvią veiklą. Čia tas retas atvejis, kada perdaryta dainos versija tapo populiaresnė už originalą. J.Gonzálezo įrašyta „Heartbeats“ vien „Spotify“ platformoje perklausyta net 149 milijonus kartų. Ne kiekvienas Šiaurės šalių artistas gali tuo pasigirti, juk tiesa?

VIDEO: José González - Heartbeats (Bouncing Balls Video)

2. „Crosses”

Balsas. Skambesys. Požiūris. Tai J.Gonzálezo vizitinė kortelė. Viskas prie ko jis prisiliečia virsta auksu. Jam užteko aksominio balso ir klasikinės gitaros, kad taptų bene ryškiausia švedų muzikos žvaigžde. „Crosses“ – garsiausias jo autorinis kūrinys. Jis sufleruoja jo kūrybos prasmę, bendrą vardiklį ir formą. Kiekviename jo kūrinyje yra optimizmo.

Kova su vidiniais demonais jam svarbesnė už meilę. Autorius tvirtina, kad bet kokioje gyvenimo situacijoje yra šviesa tunelio gale. Belieka tik jam pritarti. Šiame kūrinyje nėra jokios religinės potekstės, nors pats J.Gonzálezas yra ateistas. Šis įrašas buvo panaudotas populiaraus kompiuterinės grafikos žaidimo „Life is Strange“ garso takelyje. Net DJ Tiesto yra perdaręs šio kūrinio versiją, nors dauguma švedo gerbėjų tuo per daug nesidžiaugia.

VIDEO: José González - Crosses (Official Music Video)

3. „Cycling Trivialities”

Švedų kultūros ramstis vienas iš šiltos muzikos skleidėjų. Jo muzika išsidėsčiusi istorijos lentynose ir etapuose. Jis grynas, tikras ir išieškotas. „Cycling Trivialities“ dar vienas gėris turtingoje jo diskografijoje. Pagrindinė šio kūrinio mintis – žmonių prigimtis ir mūsų elgesio ypatumai skirtingose gyvenimo situacijose.

Šis darbas yra apie jį supančią aplinką ir artimiausių draugų santykius. Tamsesnė šios dainos pusė kalba apie dalykus, kuriuos darome negalvodami apie pasekmes. Įdomu tai, kad būtent šios dainos versija orkestrui buvo pirmasis bendras José Gonzálezo ir analogų pasaulyje neturinčio muzikantų judėjimo „The String Theory“ darbas, įrašytas dar 2011 metais.

VIDEO: José González & The Göteborg String Theory -- Cycling Trivialities

4. „Down The Line”

J.Gonzálezas yra labai muzikali siela. Jis tiesiog puikus kompozitorius ir toks pats geras atlikėjas. Jis ne šoumenas, bet turi gerą humoro jausmą. Jo tekstai lyg filosofijos vadovėlis, kurį turėtume skaityti prieš miegą kiekvieną laisvą vakarą. Švedas siekė biochemijos mokslų daktaro laipsnio, bet dėl užimtumo ir solinės karjeros turėjo juos nutraukti.

Nors dauguma žmonių jo koncertuose tikisi išgirsti „Crosses“ ir „Heartbeats“, J.Gonzálezas nėra tik šių hitų atlikėjas. „Down The Line“ atspindi jo antrąjį solinės karjeros etapą ir atskleidžia kritikų gerai įvertinto albumo „In Our Nature“ idėjas. Įdomu tai, kad beveik visus savo gyvus pasirodymus švedas šiandien baigia būtent šia daina.

VIDEO: José González - Down the Line (Official Music Video)

5. „Line of Fire”

„Junip“ – dar vienas labai ryškus José Gonzálezo biografijos puslapis. Tiesa, tai nėra solinis jo projektas. Po grupės „Junip“ vardu veikia trys labai talentingi švedų kūrėjai. Tai Ellias Araya, Tobias Winterkornas ir vasarį Vilniuje laukiamas švedų muzikos burtininkas. Kartu su mokyklos laikų bičiuliais suburtas indie roko kolektyvas jau spėjo išleisti du albumus ir pelnyti muzikos kritikų simpatijas. „Line of Fire“ – bene daugiausiai klausytojų dėmesio sulaukęs šios grupės įrašas.

Meistriškai klasikine gitara grojantį J.Gonzálezą šiame projekte papildė būgnai ir įvairių sintezatorių išgaunami garsai. „Junip“ skambesys iš karto limpa prie širdies. Ramu, lengva ir be galo intymu. Tai J.Gonzálezo antspaudas. Šis „Pitchfork“ ir kitų muzikos žiniasklaidos gigantų labai mėgstamas projektas prieš keletą metų pasirodė didžiausio Baltijos šalių festivalio „Positivus“ scenoje.

VIDEO: Junip - Line of Fire (Official Video)

6. „Killing for Love”

J.Gonzálezas toliau skrodžia pasaulį ir melomanų širdis savo muzika. Ir taip jau 13 metų. Be koncertų, kūrybos ir darbo su kitais kūrėjais, jis dar spėja aktyviai dalyvauti įvairiuose socialiniuose projektuose. Nors pats atlikėjas yra labai uždaras, savo kūryboje jis visiškai nuogas ir atviras.

Jo balsas – lyg atskiras muzikos instrumentas, kurio neįmanoma sumaišyti. Jo gyvenime egzistuoja dvi nuotaikos – namų ir koncertų ir jis yra tuo patenkintas. „Killing for Love“ – dar vienas albumo „In Our Nature“ singlas, kurį puikiai sutiko švedo gerbėjai ir žiniasklaida. Atskiri plojimai už vaizdo klipą, kurio idėja paremta pieštine Jimo Woodringo istorija apie žmogų – kiaulę ir jo haliucinacijas. Ši daina turi ir savo remiksą, kurio autorius – žinomas norvegų muzikos prodiuseris Toddas Terje.

VIDEO: José González - Killing for Love (Official Music Video)

7. „Leaf Off / The Cave“

J.Gonzálezas yra vienas tų, kuriais Švedija pelnytai didžiuojasi. Būti savimi ir groti gitara yra geriausias dalykas, nutikęs jo gyvenime. Paskutinis šio atlikėjo albumas „Vestiges & Claws” šiais metais jam pelnė prestižinį „Impala“ apdovanojimą už geriausią metų albumą, išleistą Europoje.

Šį albumą J.Gonzálezas įrašė savo pačio jėgomis – be jokios prodiuserių pagalbos. Jo pasiekimų lentynoje taip pat puikuojasi švediškas „Grammis“ apdovanojimas už geriausią eksporto produktą visoje Švedijoje. „Leaf Off / The Cave“ yra dar vienas labai mėgstamas J.Gonzálezo kūrinys, kuris nuolat gyvai skamba jo koncertuose. Muzikos, sukurtos miegamajame, pionieriai Nickas Drake'as ir Elliotas Smithas šiandien apsidžiaugtų pamatę, kokį kelią nuėjo J.Gonzálezas.

VIDEO: José González - Leaf Off / The Cave (Official Music Video)

8. „Open Book“

„The Knife“, „Massive Attack“, „Joy Division“, Kylie Minougue, Bruce'as Springsteenas ir Johnas Lennonas – tai muzikos atlikėjai ir grupės, kurių kūrinius savaip interpretavo bene garsiausias švedų muzikos atlikėjas pasaulyje. Kad ir ko jis besiimtų, jis visada skamba kaip J.Gonzálezas. Akivaizdu, kad jo muzika keičia pasaulį. Vienas pasaulis ir viena meilė yra J. Gonzálezo filosofijos ašis, nors širdyje jis visą laiką bus hipis. Savo kūryba jis įrodė, kad tai nėra banalu.

Albumas „Vestiges & Claws” yra pirmasis solinis J.Gonzálezo darbas, kuriame sudėtos tik autorinės jo dainos. „Open Book“ yra apie praradimą ir visiškai nesvarbu kas tai – santykiai ar artimo žmogaus mirtis. Tai pats asmeniškiausias švedo kūrinys ir albume jis įrašytas paskutiniu numeriu.

VIDEO: José González - Open Book (Official Music Video)

9. „Stay Alive“

Garso takelių kūrimas ir darbas su kitais kūrėjais – dar viena labai svarbi J.Gonzálezo gyvenimo dalis. Žinomas Holivudo aktorius ir režisierius Benas Stilleris būtent švedui patikėjo sukurti garso takelį bene garsiausiam jo filmui „Slaptas Volterio Mičio gyvenimas“. Šis filmas buvo puikiai sutiktas ir Lietuvos kino teatruose. Garso takelyje labai daug gėrio: nuo Davido Bowie klasikos, „Junip“ grupės muzikos iki Johno Lennono dainos „#9 Dream” versijos, kurią perdarė švedas.

Filmo hitas „Stay Alive“ sulaukė daugiausiai klausytojų dėmesio. Įdomu tai, kad šio kūrinio žodžius parašė pats Ryanas Adamsas. Dainos vokalas buvo įrašytas J.Gonzálezo namuose Švedijoje, jaukiai įrengtoje studijoje. Puikus optimizmo ir desperacijos derinys. Su vaizdu, kuriame vaidina pats J.Gonzálezas.

VIDEO: José González - Stay Alive

10. „The Is How We Walk On The Moon“

Pasaulyje žinoma kovos su ŽIV ir AIDS organizacija „Red Hot“ muziką laiko didele jėga. Prieš keletą metų ji išleido kompiliaciją, kurioje tokie muzikos šviesuoliai kaip „Hot Chip“, Robyn, Devendra Banhartas, „Blood Orange“ ir kiti atidavė pagarbą pasaulį nuo AIDS palikusiam JAV kompozitoriui Arthurui Russelui.

J.Gonzálezo „koveris“ čia įrašytas pirmuoju numeriu ir yra titulinis šio leidinio kūrinys. „Tai buvo vienas iš kūrinių, į kurį per daug dėmesio nekreipiau. Tada sugalvojau, kad galiu įrašyti savo kūrinio versiją ir supratau, kad tas Arthuro Russello paprastumas turi labai daug potencialo“, – taip apie šį įrašą „The New York Times“ sakė buvęs švedų muzikos grupės „Little Dragon“ vokalistės Yukimi Nagano vaikinas.

VIDEO: José González - "The Is How We Walk On The Moon"

J.Gonzálezo viešnagę Vilniuje pristato muzikos agentūra „8 Days A Week”, kuri vien šiais metais jau jums atvežė Benjaminą Clementine'ą, Tricky, Jaakko Eino Kalevi, J.Views ir „BORNS“. Renginio organizatoriai primena, kad šį koncertą gyvai pamatys tik 2000 žmonių ir ragina bilietais pasirūpinti iš anksto. Bilietais į J.Gonzálezo ir 22 muzikantų orkestro „The String Theory“ pasirodymą „Compensa“ koncertų salėje prekiauja „Bilietų pasaulis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius