Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 26

Džiazo gitaros dievu tituluojamas Patas Metheny pirmą kartą koncertuos Vilniuje

„Nėra kito muzikanto, kuris būtų taip išpopuliarinęs džiazo gitarą“, – taip dažnai pristatomas amerikietis Patas Metheny. Vienas žymiausių pasaulyje džiazo muzikantų kitų metų balandžio 25-ąją pagaliau padarys tai, ko jo gerbėjai Lietuvoje laukė jau seniai – surengs koncertą Vilniuje.
Patas Metheny
Patas Metheny / Koncerto organizatorių nuotr.

Pasirodymas sostinės Pramogų arenoje bus pirmoji Pato Metheny ir jo grupės viešnagė Lietuvoje. Šis koncertas įtrauktas į 24-ąjį kartą rengiamo tarptautinio džiazo festivalio „Kaunas Jazz“ programą.

Šią savaitę džiazo pasaulį apskriejo žinia – Patas Metheny ir jo suburta grupė „Unity Band“ 2014-aisiais išleis naują albumą ir leisis į pasaulines gastroles. Melomanų džiaugsmui, į jų tvarkaraštį pirmą sykį įtraukta Lietuva.

Naują pasaulinį koncertų turą gitaristas skelbia, būdamas šlovės ir pripažinimo viršūnėje. Pernai išleistas jo albumas „Unity Band“ šiais metais laimėjo „Grammy“ apdovanojimą – kaip geriausias instrumentinio džiazo diskas. Tai – jau dvidešimtoji „Grammy“ statulėlė muzikanto kolekcijoje.

Muzikuoja daugiau nei du trečdalius savo gyvenimo

Šiandien Patui Metheny – 59-eri. Muzikos mėgėjus jis stebina daugiau nei du trečdalius savo gyvenimo. Vaikystėje grojęs saksofonu, būdamas dvylikos berniukas pirmą kartą paėmė į rankas gitarą. Sulaukęs penkiolikos, laimėjo garsiojo džiazo žurnalo „Downbeat“ stipendiją, o aštuoniolikos jau turėjo rankose pasiūlymą dėstyti muzikos kursą Majamio universitete – tapdamas visų laikų jauniausiu dėstytoju šioje mokykloje. Tokį patį rekordą po metų jis pakartojo kitoje aukštojoje mokykloje – prestižiniame Berklio koledže, kuriame 1996-aisiais buvo paskelbtas garbės daktaru.

1974-aisiais Patas debiutavo įrašų studijoje – talkindamas Jaco Pastoriui ir kitiems žinomiems muzikantams. Po metų į savo grupę jį pakvietė pasaulinio garso vibrafonininkas Gary Burtonas. Dar 1975-aisiais tuomet vos 21-erių Patas Metheny įrašė debiutinį solinį albumą „Bright Size Life“, kuriame skambėjo jo originalios kompozicijos. Dar po dvejų metų subūrė savo grupę ir pradėjo koncertuoti – taip prasidėjo įspūdinga karjera, šiandien detaliai aprašoma visose džiazo muzikos enciklopedijose.

Naujas gitaros skambesys

Gitaristo grojimo stilius akimirksniu pelnė dėmesį. Sutariama, kad tradicinio džiazo, svingo, bliuzo įkvėptas muzikantas sugebėjo atrasti naują gitaros skambesį, sulaukusį daug pasekėjų. Ypatingas harmoninis jausmingumas, nepriekaištinga grojimo technika ir sugebėjimas kone kiekviename albume keisti stilių uždirbo Patui Metheny gitaros novatoriaus ir mokytojo titulus – jo įtaka jaučiama daugelio jaunesnių gitaristų muzikoje.

Visą gyvenimą šis gitaristas ieškojo naujų iššūkių. Nuo švelnių akustinių kūrinių iki energingo džiazroko, nuo Lotynų Amerikos ritmų iki progresyvios eksperimentinės muzikos – nuolatinis kūrybos alkis muzikantui leido kelis dešimtmečius išlikti viršūnėje.

Pato talentą dar karjeros pradžioje pastebėjo džiazo, roko ir avangardo muzikos gigantai. Per beveik keturis profesionalios karjeros dešimtmečius jis muzikavo su Dave'u Hollandu, Chicku Corea, Herbie Hancocku, Johnu Scofieldu, Ornette'u Colemanu, Steve'u Reichu, Davidu Bowie, Abbey Lincoln, Carlosu Santana, Michaelu Breckeriu, Bradu Mehldau, Roy Haynesu ir begale kitų įvairių kartų artistų.

Albumai pelnė ƒ„auksinio“ disko apdovanojimus

Tiesa, šiam gitaristui jau seniai nebereikia sutelkti į save dėmesio, pasinaudojant kitomis pavardėmis. Net trys jo albumai – „Secret Story“, „Still Live Talking“ ir „Letter From Home“ – buvo parduoti daugiau nei pusės milijono egzempliorių tiražu ir pelnė „auksinio“ disko apdovanojimą – tuo pasigirti gali ne itin daug džiazo muzikantų. Iš viso Patas yra išleidęs 37 albumus, kurių parduota daugiau nei 20 milijonų egzempliorių.

Rekordai Patą Metheny lydi kiekviename žingsnyje. Net septyni iš eilės Pato įrašyti albumai laimėjo „Grammy“ apdovanojimus – tai vienintelis toks atvejis muzikos istorijoje. Dvidešimt Pato sukauptų „Grammy“ statulėlių jam buvo skirtos dešimtyje skirtingų kategorijų – nuo geriausios roko instrumentinės kompozicijos iki geriausio šiuolaikinio džiazo įrašo. To taip pat nėra pavykę pasiekti nė vienam kitam atlikėjui.

Net 35 kartus nominuotas „Grammy“ apdovanojimui

Pagal laimėtų „Grammy“ skaičių Patas patenka į labiausiai tituluotų pasaulio atlikėjų dešimtuką, pralenkdamas tokius legendinius muzikantus kaip Ray Charlesas ir Ericas Claptonas. Iš viso „Grammy“ ceremonijoje Patas Metheny nominuotas net 35 kartus.

Kiek kartų įvairiose apklausose šis muzikantas išrinktas geriausiu pasaulyje džiazo gitaristu, jau sunkiai suskaičiuoja ir ištikimiausi jo gerbėjai. Pavyzdžiui, šįmet tokią garbę jam priskyrė žurnalas „JazzTimes“, o prieš tai šešerius metus iš eilės – žurnalas „Downbeat“.

Patas Metheny – vienas iš nedaugelio džiazo atlikėjų, kuriam yra pavykę prasimušti net į popmuzikos „topus“. 1985-aisiais tai padarė jo su dainininku Davidu Bowie filmui „The Falcon And The Snowman“ įrašyta daina „This Is Not America“, Didžiojoje Britanijoje pakilusi į populiariausių dainų dvidešimtuką, Vokietijoje, Italijoje, Švedijoje – į dešimtuką, o Olandijoje – ir į pirmąją vietą.

Kasmet surengia nuo 120 iki 240 koncertų

Daugiau nei trisdešimt metų džiazo muzikos elite praleidęs Patas Metheny nė neketina lėtinti tempo. Muzikantas kasmet surengia nuo 120 iki 240 koncertų, grodamas didžiosiose pasaulio arenose ir festivaliuose.

Patas Metheny koncertuoja su įvairių sudėčių grupėmis, kurių gretose yra viešėjęs ne vienas vėliau didžiulio populiarumo sulaukęs muzikantas – tarp jų ir Lietuvos publikai gerai žinomi Richardas Bona bei Phillipas Hamiltonas.

Į Lietuvą gitaristas atvyksta su savo naujausiu projektu – 2012-aisiais debiutavusia, o šiais metais atsinaujinusia grupe „Unity Band“. Joje groja puikiai žinomi džiazo atlikėjai – saksofonininkas Chrisas Potteris, bosistas Benas Williamsas, būgnininkas Antonio Sanchezas ir pianistas Giulio Carmassi.

„Esu vadovavęs daug talentingų grupių, bet nė viena manęs neįkvėpė taip, kaip ši. Kai baigėme turą, galvojau tik apie viena – turime kartu dirbti toliau.

Tai viena stipriausių grupių, kokias esu turėjęs. Su ja nėra neįmanomų dalykų“, – skelbdamas naują pasaulinį koncertų turą, sako Patas Metheny.

Pato Metheny koncertą Vilniuje kartu su festivaliu „Kaunas Jazz“ pristato didžiausias Baltijos šalių koncertų organizatorius „Live Nation Lietuva“, šiais metais žiūrovus pakviesiantis į Eltono Johno kalėdinį koncertą Kauno „Žalgirio“ arenoje, Turkijos šokėjų šou „Fire Of Anatolia“, grupės „Vaya Con Dios“ atsisveikinimo koncertą, legendinio dainininko Robertino Loreti gastroles su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, Italijos Giuseppe Verdi teatro kamerinio orkestro, Lenkijos scenos karalienės Marylos Rodowicz, Rusijos romansų žvaigždės Olego Pogudino, gitaros virtuozo Didiulios, vienos žymiausių JAV dainų autorių ir atlikėjų Suzanne Vegos, Rusijos repo lyderių „Kasta“, Glenno Millerio orkestro koncertus, cirko šou „Mother Africa“ ir daugybę kitų renginių.

VIDEO: Pat Metheny Group – „Have you heard“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius