Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 02 23

Į Vilnių atvykstančios Fever Ray grupės narės – drąsiausios merginos iš viso pasaulio

Iki istorinio Fever Ray pasirodymo Baltijos šalyse liko lygiai savaitė. Muzikos anarchistė ir švedų elektroninės muzikos žvaigždė pristatė ne tik dar vieną tabu griaunantį vaizdo klipą, bet ir originalia forma supažindino su savo grupės narėmis. Šią savaitę ši merginų kompanija pradėjo gerbėjų nekantriai lauktas gastroles, per kurias išvažinės visą Europą, o kovo 2 d. šou surengs ir Vilniuje.
Fever Ray ir jos grupė
Fever Ray ir jos grupė / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 2 Muzika Fever Ray

„IDK About You“ – viena labiausiai kritikų liaupsintų naujojo Fever Ray albumo „Plunge“ dainų. „Grynas adrenalinas“, – taip ją apibūdino tinklalapis „Pitchfork“. Klipas šiam kūriniui pratęsia „To The Moon And Back“ ir „Wanna Sip“ pradėtą pasakojimą apie fetišus, seksualumą ir išsilaisvinimą. Tai jos antrojo, 8 metus laukto solinio albumo esmė ir pagrindinė žinutė.

VIDEO: Fever Ray - Part VII: IDK About You (Official Video)

„Plunge“ – tai drąsus ir įžūlus muzikinis pasakojimas apie žmogiškus geismus, šiurpinantis kraują stingdančiu balsu. Jis vėl iškėlė Fever Ray į muzikos olimpą ir buvo išgirtas visų kritikų – nuo „Pitchfork“ iki „Resident Advisor“.

Šiai muzikos kūrėjai tai simbolizuoja naują pradžią ir laisvę: „Noriu atsiimti tai, kas man priklauso“, – ryžtingai nusiteikusi Karin, vaizdo klipuose kurianti savo alter ego – plikagalvę išdažytą monstrę. Naujausiame klipe „IDK About You“ ji įkuria feministinę sektą ir išbando įvairias malonumo rūšis, kurios virsta šokių vakarėliu, sumišusiu su politine akcija. Ant sienų šmėžuoja Justino Bieberio plakatas bei užrašas: „Revoliucija yra mano mergina.“ Ką visa tai tiksliai reiškia, galėtų atsakyti turbūt tik pati Karin ir jos kūrybos vadovas Martinas Falckas, atsakingas už visą naująją estetiką.

Šis klipas svarbus ir tuo, kad jame pirmąkart išvystame į muzikos pasaulio olimpą sugrįžusios Fever Ray grupę. Kaip jau supratote, ją sudaro vien merginos. Tai sąmoningas feministiškai angažuotos Fever Ray sumanymas. Apie jas daugiau galima sužinoti Fever Ray paskyrose socialiniuose tinkluose, kur kiekviena atsako į netikėtus anketos klausimus apie asmeninius ir politinius malonumus. Taip sužinome daugiau, nei kada būtume drįsę paklausti.

Štai Helena Gutarra, Fever Ray atiduodanti savo balsą, kūną ir energiją, gimė Švedijoje, bet turi perujietiško kraujo. Laisvalaikiu ji skaito knygas miško trobelėje, labiausiai norėtų nueiti į pasimatymą su vampyru, o jos mėgstamiausia daina yra „Def Leppard“ kūrinys „Love Bites“.

Irane gimusi Maryam Nikandish grupėje gavo mūzos vaidmenį. Vienai dienai tapusi politike, viską padalintų po lygiai. Ji miega ant šono, jos mėgstamiausia spalva – išraudusių skruostų, o supergalia – matymas tamsoje.

Fever Ray grupėje – vien tik merginos:

getting warm for Milan ❤️????????????

A post shared by Fever Ray (@feverray) on

Mikaela Hansson, kurianti elektroninius triukšmus, sau 18-metei patartų nieko nebijoti, jos mėgstamiausia kūno dalis – rankos, o iš mylimųjų ir draugų ji laukia jautrumo, žaismingumo bei pasitikėjimo.

Kolumbijoje gimusi Diva Cruz grupėje groja būgnais. Jei taptų politike, valdžią suteiktų stiprioms moterims, tokioms kaip jos pačios mama. Sau 18-metei ji patartų štai taip: „Džiaukis savo afrikietiškais plaukais, jie tokie gražūs! Neklausyk, jei kas sakys kitaip! (arba... nesikelk gyventi į Švediją, čia siaubingai šalta!)“ Kai niekas nemato, ji garsiai dainuoja ir šoka ruošdama valgį.

Fever Ray ir jos žaidimų aikštelė:

In synch

A post shared by Fever Ray (@feverray) on

Argentinietė Liliana Zavala grupėje taip pat yra būgnų alchemikė. Jos mėgstamiausia kūno dalis – liežuvis, kai niekas nemato – ji pasitaiso kelnaites, o į pasimatymą norėtų nueiti su žydru vienaragiu.

Paskutinė prisistatė viso šito kaltininkė Karin Dreijer, grupėje sau skyrusi burtininkės ir dirigentės vaidmenį. Kai nedirba, ji panikuoja arba miega. Jei taptų politike, atvertų visas sienas. Jos širdis priklauso jos kūnui, mylimuosiuose jai svarbiausia balsas, kvapas ir susitarimas. Save 18-metę ji nuramintų, kad viskas pagerės. O jos supergalia – pelėdos išmintis.

VIDEO: Fever Ray - Part V: Wanna Sip (Official Video)

Visos šios drąsios ir talentingos merginos ką tik išsiruošė į koncertinę kelionę po Europą. Kokius tabu jos laužė ir kokias fantazijas scenoje įgyvendino, pirmieji išvydo gerbėjai Austrijoje, Italijoje ir Vokietijoje. Žurnalas „The Guardian“ Fever Ray koncertus yra pavadinęs „bene keisčiausiu muzikiniu reginiu“. Kitaip ir negalėtų būti, juk Fever Ray – tai popmuzika, kuriai scenarijų mielai būtų parašę broliai Grimai, o nufilmuoti galėtų nebent Davidas Lynchas.

Taigi Vilniuje kovo 2 d. bus truputį šiurpoka, norėsis juoktis ir šokti taip, lyg niekas nemato. Daugiau nieko atskleisti negalime – netikėtumas yra vienas svarbiausių Fever Ray ginklų. Faktas, kad tai bus vienas drąsiausių pasirodymų Lietuvos istorijoje. Būkite budrūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius