-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 19

Jubiliejų švenčiančios svingo dievaitės „The Ditties“ pristato koketišką klipą

Charizmatiškasis atlikėjų trio „The Ditties“ mini savo 10 metų jubiliejų. Šią ypatingą progą žymi išleistas jau trečiasis albumas „Estrada“, kuris kalėdiniu periodu nuguls ir į vinilines plokšteles. Norą sugretinti dvi skirtingas muzikos eras puikiai atskleidžia daina „Elyt, Tu meili“. Pristatoma šio singlo vaizdo ekranizacija kviečia šokio žingsniu lipti į laiko mašiną ir iš amerikietiško svingo nusikelti tiesiai į lietuviškos estrados epochą.
„The Ditties“
„The Ditties“ / Asmeninio albumo nuotr.

Šie metai lietuviško svingo karalienėmis „The Ditties“ turi simbolinę reikšmę. Minėdamos savo dešimtmetį atlikėjos klausytojams padovanojo albumą „Estrada“, kuriame šmaikščiai, pozityviai, o kartais net provokuojančiai prikėlė gražiausias lietuviškas dainas ir kartu supažindino su dviejų autorinių kūrinių debiutais. Šiandien jos pristato „Elyt, Tu meili“ dainos vaizdo klipo premjerą, kuri puikiai perteikia albumo „Estrada“ pagrindinę idėją.

„Savo jubiliejų norime įamžinti šia daina, nes ji puikiai atspindi triukšmingus estrados laikus. Daina „Elyt, Tu meili“ yra neatsiejama nuo mažosios scenos artisto, populiarių estrados šlagerių atlikėjo Danieliaus Dolskio. Tuo metu šį fokstrotą galėjai išgirsti visur – tiek garsiajame „Metropolio“ restorane, tiek bet kuriame kitame, kuriame buvo atliekama estradinė muzika. Taip užkariaudama žmonių širdis ši daina tapo tikra klasika. Mes nusprendėme jai suteikti šviežią oro gurkšnį – mūsų „Elyt, Tu meili“ versija skamba naujoje, mūsų komandos narės Veronikos Čičinskaitės-Golovanovos kurtoje svingo aranžuotėje“, – sako „The Ditties“ narė Rūta Jakulytė-Valčiukienė.

VIDEO: The Ditties. Elyt, Tu meili

V.Čičinskaitė-Golovanova papildo ir pasakoja, kad šioje dainoje svarbia metafora tampa minima ir vaizdo klipe matoma suknelė, kuri tampa pagrindiniu akcentu, keliaujant laiko mašina per skirtingas muzikos eras.

„Svingas dominavo ketvirtojo dešimtmečio Amerikoje, bet Lietuvoje ryškios šios džiazo eros nebuvo. Šia daina ir visu albumu „Estrada“ mes norime sugretinti dvi skirtingas kultūras: amerikietišką svingo erą ir tuo metu Lietuvoje vyravusią estradą. Vaizdo klipe mes tarsi atvykstame iš Amerikos į Lietuvą pasimatuoti „lietuvišką estrados rūbą-suknią“, apie kurią dainuojama dainoje: „Elyt, tu meili, gražias kojas kam turi ar tau daug naudos iš ilgos, naujos suknios [...] nauja neatstos tau senos trumpos suknios". Taigi „Elyt, Tu meili“ - tarsi kelionė laiku, kuri parodo, kas nutiktų, jeigu Lietuvoje būtų egzistavusi svingo era“, – komentuoja V.Čičinskaitė-Golovanova.

Dainos ekranizacija nufilmuota spontaniškai, nuostabiame Babtyno-Žemaitkiemio dvare: „Viskas vyko labai netikėtai, tuo metu mes turėjome dainuoti vestuvėse. Atvykusios į dvarą pajautėme, kad ši vieta puikiai tinka mūsų dainai. Ačiū jauniesiems Daivai ir Ramūnui, kurie prieš pat šventę mums leido nufilmuoti šį vaizdo klipą. Scenarijus ir erdvės buvo dėliojamos vietoje, džiaugiamės, kad beveik visus kadrus pavyko nufilmuoti iš vieno dublio. Už filmavimą dėkojame Tomui Poškai, kuris įamžino šį estradinį nuotykį ir mūsų nuostabiajai ketvirtajai ditei – Justinai Vingilei už kūrybingas idėjas ir visa ko sustygavimą“, – pasakoja Rūta Švipaitė.

Asmeninio albumo nuotr./„The Ditties“
Asmeninio albumo nuotr./„The Ditties“

Ši daina nugulė į albumą „Estrada“, kuris yra pirmasis atlikėjų lietuvių kalba išleistas albumas. Jis perteikia pozityvią nuotaiką, kviečia švęsti gyvenimą, juo džiaugtis ir vyti šalin slogias nuotaikas. Šio albumo pranašumas yra naujai suskambančios žinomos dainos, kurios pasak džiazo ekspertės Laimos Slepkovaitės-Butėnienės tampa gyvos, netikėtos: vienos šmaikščiai, net provokuojamai permainytos, kai kurios netgi „sendintos“, kitos poetiškai išdailintos, perkurtos, permąstytos aranžuote, ir visos – čia ir dabar, įtaigiai sekančios istorijų istorijas. Kiekvieno kūrinio aranžuotę, kaip ir dvi originalias dainas, sukūrė grupės narės Veronika Čičinskaitė-Golovanova ir Rūta Švipaitė. Iki tol šios dainos nebuvo skambėję džiazo, svingo, bugio vugio ritmuose.

Prie „Estrada“ įgyvendinimo prisidėjo ryškūs džiazo muzikantai: pianistas Dmitrijus Golovanovas, saksafonininkai Tomas Botyrius ir Janas Maksimovičius, gitaristas Vadimas Stankevičius.

„Dainas įrašinėjome intensyviai ir labai linksmai, nes merginos visada nusiteikusios labai nuotaikingai. Mūsų tikslas, kad kiekvienas kūrinys nuskambėtų kitaip, būtų kažkuo ypatingas ir skirtingas nuo visų kitų. Nors visi yra svingo, retro džiazo stilistikoje, mes norėjome, kad kiekviena daina pasakotų savo istoriją. Daina „Elyt, Tu meili“ yra ypatinga tuo, kad perteikia ramybę, prilaikytą nuotaiką ir tuo pačiu išlaiko ritmą, kviečia šokti kaip suspausta spyruoklė“, – sako pianistas ir „The Ditties“ meno vadovas D.Golovanovas.

Kalėdiniu periodu, šis albumas pasirodys ir riboto tiražo vinilo formatu: „Vinilas gali tapti puikia dovana, nes svingas, džiazas ir estrada nuostabiai skamba patefonuose. Specialiai šiam vinilo viršeliui buvo įgyvendinta įvaizdinė fotosesija, kurioje precizišką ketvirtąjį dešimtmetį padėjo atkartoti dizainerės Rasos Žukauskaitės pasiūtos svinguojančios, estrados laikus primenančios suknelės“, – teigia R.Jakulytė-Valčiukienė.

Prie albumo išleidimo prisidėjo asociacijos AGATA, LATGA, o prie video sukūrimo – Lietuvos kultūros taryba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius