Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 06 05

Ketvirtadienį begalinę pavarą „Platformoje“ įjungs „Brokenchord“

Vilniaus geležinkelio stoties apylinkėse traukinių ūkčiojimą, bėgių dundėjimą ir informacinius pranešimus ketvirtadieniais permuša muzikos garsai iš alternatyvios kultūros „Platformos”. Pirmąjį savo veiklos mėnesį miesto rezidentams ir svečiams padovanoję nemokamus atlikėjų iš Danijos, Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos pasirodymus, antrąjį stoties rajono krutintojai kviečia pradėti su lietuviu Brokenchord, kurio kūryboje persipina elektroniniai ir gyvi instrumentai.
Brokenchord
Brokenchord / Rusės Jasiulevičiūtės nuotr.
Temos: 1 „Turgus 2.0“

Birželio 6-ąją koncertų cikle „Pasų punktas“ Brokenchord apšildys ir atšaldys vieno seniausių kultūros e-žurnalų Lietuvoje „Ore.lt“ redaktorius, garsinius tapetus klijuojantis Direktoriaus pseudonimu.

Prieš kelis metus Bristolyje įsikūręs leiblas “Black Acre” išleido debiutinį Brokenchord albumą „Endless Transmission”, sulaukusį daug teigiamų įvertinimų. Iš Utenos kilęs Ernestas Kaušylas kelis metus studijavo Hagos Sonologijos institute Nyderlanduose: „Užsimaniau daugiau žinių ir pabėgti iš savo muzikinės komforto zonos. Sonologijos studijos tuo pačiu yra muzikos scena, kur turi laisvę groti, eksperimentuoti. Mokiausi: fizikos, matematikos, programavimo, kompozicijos, muzikos teorijos ir istorijos. Mat pastaruoju metu muzikos kūrėjas reziduoja Vilniuje.

VIDEO: Brokenchord - Parabola (Official Video)

Žinomas leidinys „Mixmag“ įtraukė Brokenchord albumą tarp klausomiausių 2017-ųjų spalio mėnesio albumų. Aktualus muzikos kanalas „Electronic Sound“ įtraukė kūrinį „Ochra“ į savo riboto tiražo rinkinį. Kitas gabalas buvo atrinktas į „Bancamp Weekly“, o vėliau pateko ir tarp geriausių 2017-ųjų muzikos leidinių. Elektroninės scenos autoritetas Laurent Garnier grojo „Door Shutter“ savo radijo laidoje „It Is What It Is“, jau nekalbant apie savotišką Ernesto karjeros krikštamotę Mary Anne Hobbs, kuri jo kūrybą BBC eteryje groja nuo pat pirmųjų jo bandymų.

Įdomu, kad Ernestas nesigiria, jog būdamas vos 19-kos remiksavo „Radiohead“ kūrinį „Give Up The Ghost“, patekusį į specialų šios žymios grupės albumo „King of Limbs“ versijų albumą „TKOL RMX 1234567“. Jame lietuvio kūrinys stovi vienoje gretoje su tokiais žinomais vardais kaip „Caribou“, Nathan Fake, „Four Tet“, „Blawan“, „Modeselektor“, „Jamie XX“ ir kitais.

Brokenchord
Brokenchord

Ernestas gavo daugybę pasiūlymų remiksuoti daugiau ar mažiau žinomus atlikėjus, tačiau ši sritis nepasirodė įdomi. Jis norėjo kurti savo, o ne dekonstruoti kitų. Vietoje to, pavyzdžiui, jis kartu su Miša Skalskiu, žinomu kaip 96wrld, sukūrė garso takelį spektakliui „Kosmosas+“ – už jį kūrėjai buvo nominuoti aukščiausiam Lietuvoje teatro apdovanojimui Auksiniam scenos kryžiui.

VIDEO: Give Up The Ghost - Brokenchord RMX

2017-ųjų pabaigoje Brokenchord savo albumą pristatė „Kablyje“ gyvai kartu su būgnininku Mantu Augustaičiu iš grupės „Garbanotas“. Vaizdo kūrėjai „pvz.lt“ sukūrė dviems kūriniams puikius videoklipus, o pirmąsias „Endless Transmission“ vinilo kopijas pats atlikėjas Lietuvoje išplatino akimirksniu.

Vis dėlto savo krašte pranašu nebūsi ir čia Brokenchord, galima sakyti, nežinomas. Kaip ir Ernestas Sadau, J.G.Biberkopf, grad_u, Manfredas ar kiti, savo veiklą projektuojantys visame pasaulyje ir gyvenantys principu ten-būti-čia. Nė vieno šių elektroninės muzikos kūrėjų nerasime tarp M.A.M.A. elektroninės muzikos nominantų. Tačiau jie egzistuoja paralelinėje erdvėje, kurioje muzika nėra vien produktas, generuojantis perklausas ir „dynorus“, tačiau ir socialinė, kultūrinė, eksperimentinė erdvė, kurios atradimus vėliau pasisavina popscena. Pavasarį koncertavęs „Tallinn Music Week“ festivalyje Estijoje, surengęs sausakimšą pasirodymą Kompozitorių namuose „Druskomanijos“ metu, vasarą Ernestas ruošiasi „Europavox“ Prancūzijoje.

VIDEO: brokenchord - cliff // sparks

Vakarą „Platformoje“ pradės ir užbaigs kultūros portalo „Ore.lt“ redaktorius, žurnalistas ir melomanas Direktorius, savo subtiliomis muzikinėmis selekcijomis įgarsinantis įvairiausias erdves nuo sunkaus rokenrolo garsų festivalyje „Devilstone“ iki Hong Kongo repo meno renginyje. Šiam vakarui Direktorius ruošia ritmingos psichodelinės kraut muzikos rinkinį.

Kitame „Pasų punkte“ birželio 13-ąją „Platformoje“ melancholiškos ir tamsios gitarinės muzikos mėgėjų laukia „Ploho“ iš Rusijos ir „Pindrops“ iš Lietuvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius