Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 21

Komisija: Deivio daina – ne plagiatas (atnaujinta 12.50 val.)

LATGA–A komisija šiandien sprendė, ar „Dainų dainos“ konkurse dalyvaujanti atlikėjo Deivio daina gali būti laikoma plagiatu. Komisijos sprendimas – kūrinys nėra plagiatas, tačiau dainininkui rekomenduojama dainą kompoziciškai pakeisti.
Deivis
Deivis / Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr.

Skandalas dėl praėjusį šeštadienį „Dainų dainoje“ nuskambėjusio Deivio kūrinio kilo, kai konkurso organizatoriai gavo pranešimų, neva atlikėjo kūrinys „Lietuva“ yra grupės „The La's“ dainos „There she goes“ plagiatas.

LATGA–A nuotr. /Deivio dainos svarstymas LATGA–A komisijoje
LATGA–A nuotr. /Deivio dainos svarstymas LATGA–A komisijoje

Ta proga šiandien buvo sušaukta LATGA-A ekspertų komisija. Į posėdį atvykusiems žurnalistams pranešta, kad posėdis yra uždaras. Negana to, posėdis vėlavo, nes laiku neatvyko jo dalyviai. Beje, be ekspertų, muzikos autorių, čia taip pat dalyvavo dainininko draugė Renata Voitechovskaja (buvusi Ražanauskienė). Jai, priešingai nei žurnalistams, leista dalyvauti posėdyje. Į klausimą, kodėl ji turi dalyvauti posėdyje, Deivis atsakė: „Čia giminės“. 

Komisija, kurios sudėtyje buvo muzikos ekspertas Valdas Bytautas, kompozitoriai Mindaugas Urbaitis, Deivydas Zvonkus, Raigardas Tautkus, muzikologas Darius Užkuraitis, posėdžiavo daugiau nei valandą.

Išklausiusi kūrinius „Lietuva“ bei „There she goes“ bei susipažinusi su dainų natomis, komisija priėjo prie išvados, kad lietuvių autoriaus kūrinys nėra plagiatas ir dainos yra du skirtingi muzikos kūriniai. Taip pat konstatuota, kad „abiejų dainų priedainiuose yra akivaizdus motyvinis sutapimas, tačiau, ekspertų komisijos nuomone, šis sutapimas yra atsitiktinis, kuris gali atsirasti kūrybino proceso metu“. Ekspertų komisija rekomendavo Deiviui dainą kompoziciškai pakeisti, kad motyvinių sutapimų būtų išvengta. Ji taip pat siūlo autoriui pateikti naują dainos versiją pakartotiniam ekspertų komisijos vertinimui iki sausio 28 dienos.

„Per paprasta daina“

Dar prieš komisijai paskelbiant išvadas, LATGA-A atstovė Erika Sraigytė pastebėjo, kad visi komisijos nariai – vyrai. Atlikėjo Deivio draugė Retana Voitechovskaja šypsodamasi replikavo: „Juk moterys – gailestingesnės.“

15min/Irmanto Gelūno nuotr/Deivis ir Renata Ražanauskienė
15min/Irmanto Gelūno nuotr/Deivis ir Renata Ražanauskienė

Ekspertams paskelbus išvadas Deivis, kalbėdamas apie dainą „Lietuva", sakė, kad dėl to, kas nutiko, niekas nekaltas. „Ko gero, atstitiktinis dalykas – per paprasta daina. Todėl atsitiko kaip atsitiko. Jei nors vienas žmogus iki mano pasirodymo būtų pasakęs: „Žinai, man ši daina kažką primena“ ir būtų parodęs tą panašią dainą, be jokios abejonės, iškart būčiau pakeitęs. Tuo labiau kad pats norėčiau išvengti to, kas atsitiko dabar“, – kalbėjo Deivis.

Sutapimas – atsitiktinis

Komisijos narys D.Užkuraitis žurnalistams tvirtino, kad kiekvieno iš mūsų galvoje sukasi milijonas melodijų. Esą visuomet sunku atsekti, kas išplaukia kūrėjui iš pasąmonės. Pasak muzikologo, toks sutapimas – visai atsitiktinis. Esą tokių atsitikimų yra ne kartą buvę pasaulio muzikos istorijoje.

Paklausti, ar sudėtinga koreguoti „Lietuvą“, komisijos nariai tikino, jog muzikaliam žmogui tai visai paprasta. J.Vilimas aiškino, kad dainos kūrimas gali būti ilgas ir nuobodus darbas ties kiekviena natele. „Čia panašiai kaip žurnalistui ar kuriam kitam rašančiam žmogui. Parašai sakinį ir gali jį tobulinti“, – kalbėjo J.Vilimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius