Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 25

Lietuvoje koncertuos Farerų muzikos dievaitė Eivør

Į Lietuvą sugrįžta skandinaviškojo pasaulio muzikos dievaitė Eivør Pálsdóttir: rugsėjo 28 d. Palangoje, 29 d. Kaune ir 30 d. Vilniuje ji dalinsis su publika savo autentiška kūryba, atspindinčia Farerų salų dvasią originaliai ir tik jai būdingu atšiauriu ir tuo pat metu švelniu stiliumi.
Eivør
Eivør / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 1 Muzika

„Kai aš dainuoju, jaučiu, kad atšiaurumas ir švelnumas susimaišė. Tai man leidžia kurti labai kontrastingą muziką, kuri neleis pasijusti per saugiai“, – sako menininkė.

Eivør Pálsdóttir yra vokalistė, dainų autorė ir instrumentalistė, pasižyminti reto grožio ir galingumo balsu. Jos kūrybos paletė varijuoja nuo farerų muzikos ištakų, tradicinių baladžių iki džiazo, kantri, folk, europietiškos klasikinės muzikos, bigbendams būdingo stiliaus, trip hop atspalvį turinčio roko ir elektroninės muzikos. Visus šiuos eksperimentinius motyvus apjungiantį unikalų stilių atlikėja įvardina folktronica pavadinimu, kuriam pilnai išsiskleisti padeda nuoširdūs ir lyriški dainų tekstai, atliekami farefų, anglų bei islandų kalbomis.

VIDEO: Juke Train 218 - Eivor - Salt (Live performance)

„Kiekvienoje situacijoje, į kurią patenki, yra muzikos“, – teigia Eivør, kalbėdama apie įkvėpimo šaltinį ir tai įrodo savo pačios kūryba.

Žemiškų dalykų inspiruota, tačiau šiaurietiškai paslaptinga, įtraukianti ir emocinga muzika atveria jautriausias klausytojų širdies kerteles bei leidžia ją patirti tarsi savo pačių gyvenimą. Jos balsas unikalus savo intymumu, virtuoziškumu ir nepaprasta spalvų gama, o jaudinantys gyvi pasirodymai žavi Eivør skleidžiama gera nuotaika bei šiluma.

VIDEO: Eivør - Í Tokuni (Official Music Video)

Eivør pelnyti apdovanojimai yra iškalbingi ir įvairūs: nuo Farerų metų žmogus (2004 m.) iki geriausios moters dainininkės titulo „Planet Awards“ apdovanojimuose (2006 m., 2009 m.), geriausios Danijos folk muzikos dainininkės įvertinimo (2006 m.), trijų – geriausios moters dainininkės, atlikėjo ir albumo – laimėjimų 2013 m. „Planet Awards“, „Nordic Council Music Prize“ nominacijos (2013 m.), DJBFA (Danijos džiazo, beat ir liaudies muzikos autorių) apdovanojimo 2013 m.

1983 m. Farerų salose gimusi Eivør muzikuoti pradėjo dar vaikystėje. Būdama trylikos metų pirmą kartą pasirodė Farerų televizijoje ir laimėjo nacionalinį dainų konkursą. Penkiolikos, remdamasi farerų muzikos tradicijomis, pradėjo pirmuosius muzikinius bandymus bei prisijungė prie roko grupės „Clickhaze“. Jau po metų, būdama šešiolikos, išleido debiutinį savo vardu pavadintą albumą, tapusį vaisingos kūrybos atspirties tašku.

Asmeninio albumo nuotr./Eivør
Asmeninio albumo nuotr./Eivør

Pasirodžius antrajam soliniam albumui „Krákan“ (2003 m.) Eivør sulaukė kone svarbiausio įvykio savo gyvenime – buvo nominuota Islandijos muzikos apdovanojimuose net trijose kategorijose, iš kurių dvi laimėjo. Eivør kaip klasikinės muzikos dainininkė pasirodė Farerų simfoniniame orkestre bei solo partijoje operoje „Firra“. 2004 m. kartu su kanadiečiu muzikantu Bill Bourne, suteikusiu amerikietiškos country muzikos prieskonį, išleido įrašą pavadinimu „Eivør“, kuris tapo visų laikų geriausiai parduodamu farerų albumu JAV ir Kanadoje. Jis pateko į Islandijos topus ir buvo nominuotas šios šalies muzikos apdovanojimuose kartu su Björk albumu.

Eivør buvo tituluota Farerų metų žmogumi „Už pozityvų Farerų salų populiarinimą savo dainomis“ – ji tapo pirmąja šalies gyventoja, gavusia tokį apdovanojimą. 2005 m. „Danish Broadcasting Corporation“ bigbendas savo keturiasdešimtmečio proga išleido albumą, kurio visos dainos buvo parašytos ir atliekamos Eivør. Po to sekė nacionalinio teatro apdovanojimas „Gríma“ už pasirodymą skandinavų sagomis paremtoje pjesėje „Úlfhamssaga“. Penktasis Eivør įrašas „Human Child“ (2007 m.), turintis versijas anglų bei farerų kalbomis, pateko į geriausių Danijos albumų sąrašą.

Albume „Larva“ (2010 m.) atlikėja pasuko nuo tradicinės muzikos link eksperimentinio, šviežio stiliaus, pasirodydama su Farerų salų kompozitoriumi Tróndur Bogason, Islandijos styginių kvartetu „Kaputt“, choru „Mpiri“ ir gimtojo miesto Gøta vaikų choru. Albumas „Rooms“ sulaukė milžiniškos sėkmės – trijų Farerų muzikos „Planet Awards“ apdovanojimų. 2013 m. Eivør išleido singlą „Dansaðu vindur“, patekusį į Islandijos muzikos topus.

2015 m. pasirodė net du Eivør albumai „Bridges“ ir „Slør“. Naujausias dešimtasis atlikėjos įrašas „Slør“ yra pirmasis pasirodęs tik farerų kalba – visi ankstesni albumai buvo iš dalies ar vien angliški. Farerų kalba muzikai suteikia sapno atmosferą ir pats albumas skamba tarsi poema. Jis drauge su įrašais „Bridges“ bei „Room“ įrodo, kad Eivør yra savo kūrybos viršūnėje. Dar didesnio žinomumo atlikėja sulaukė paskolinusi savo balsą televizijos serialui „Last Kingdom“.

Talentingos menininkės Eivør Pálsdóttir šiaurietiškai paslaptinga muzika kelia malonius šiurpuliukus ir dovanoja gryniausias emocijas. Tvirta meilė farerų kultūrai, stipri sąveika su kitomis tradicijomis ir gyvenimo perteikimas per muziką kuria kiekvienam artimą skambesį.

Eivør koncertai Lietuvoje:

  • Rugsėjo 28 d. 19 val. klubas „Ramybė“, Palanga
  • Rugsėjo 29 d. 19 val. VDU Didžioji salė, Kaunas
  • Rugsėjo 30 d. 19 val. Šv. Jonų bažnyčia, Vilnius

Bilietus į Eivør koncertą platina „Tiketa“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius