Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 04

Lyriškasis RY X suvirpino šimtus širdžių: scenoje – pokštai apie žiemą sostinėje ir pažadas grįžti

Kokybiškai muzikai neabejingi klausytojai trečiadienio vakarą sugužėjo į Vilniaus universiteto Botanikos sodą – čia ypatingą koncertą surengė į Lietuvą po poros metų pertraukos grįžęs atlikėjas RY X. Šįkart australų žvaigždė pristatė naują albumą „Unfurl“, kurį išgirsti gyvai pagaliau turėjo progą ir Kairėnuose susirinkusi publika.
Olegas Šurajevas, RY X ir Laura Vagonė
Olegas Šurajevas, RY X ir Laura Vagonė / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Ir nors atrodė, kad ir šiame RY X koncerte, kaip ir pastarąjį kartą Lietuvoje vykusiame 2017-aisiais, nebus apsieita be lietaus, šįsyk jo debesys prieš renginį prasisklaidė. Vis dėlto oras taip pat nebuvo pats maloniausias, tačiau pasislėpusi saulė tikrai nesugadino čia tvyrojusios puikios atmosferos.

Tiesa, paties RY X teko kiek palaukti, nes ant scenos iš pradžių, kiek po 20 valandos, pasirodė kaip „Kabloonak“ žinomas Jonas Narbutas – būtent jam patikėta apšildyti australų žvaigždės koncertą. Šis ne tik dovanojo publikai beveik valandą muzikos, bet, kaip ir vėliau pasirodęs RY X, nevengė pajuokauti apie orą. „Saulė nušvito“, – vienu metu pasirodžius saulei uždainavo „Kabloonak“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./RY X koncerto akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./RY X koncerto akimirka

Apie 21:30 val. į sceną žengė ir pats vakaro kaltininkas RY X, kurio su nekantrumu taip laukė visi susirinkusieji – nuo jauno iki seno. Laukimą pažymėjo griausmingi plojimai, kuriais pasitiktas atlikėjas.

Scenoje paleisti dūmai, įjungtas apšvietimas ir... RY X pradėjo savo šou. O jį VU Botanikos sodo scenoje atlikėjas pradėjo nuo dainos „Sweat“. Abejingų jam neliko nuo pat pirmojo akordo – žmonės visiškai pasinėrė į užburiančią muziką, o kai kurie ir ėmė linguoti į taktą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./RY X koncerto akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./RY X koncerto akimirka

„Labai ypatingas jausmas sugrįžti į Lietuvą, pas šiuos žmones. Gera matyti tiek susirinkusiųjų. Ačiū, kad vėl galiu būti jūsų šalyje“, – po antros dainos dėkodamas į susirinkusiuosius kreipėsi RY X ir uždainavo „YaYaYa“ – dar vieną kūrinį iš naujausio savo albumo.

Beje, tai, kad atlikėjui čia išties malonu būti, galėjome įsitikinti dar prieš koncertą – kalbama, kad pats Ry Cummingas paprašė savo komandos įtraukti Vilnių į savo turą po pasaulį.

Atrodo, kad po kiekvienos dainos žiūrovų plojimai ir ovacijos atlikėjui vis stiprėjo ir stiprėjo – kuo toliau, tuo labiau žmonės nugrimzdo į jo muzikinį pasaulį.

Po kelių naujų kūrinių atėjo metas ir jau laiko patikrintam „Berlin“ – ši 2016-aisiais išleista svajinga daina tikrai jau yra pamilta daugelio, daugiau ar mažiau susipažinusio su atlikėjo kūryba.

Tačiau po dar poros kūrinių RY X čia užkūrė vėl kitokią nuotaiką – svajingus ritmus keitė šokiams labiau tinkanti muzika. Publika vis labiau išsijudino, tad ir šaltis jai nebebuvo baisus.

RY X koncerto akimirkos – galerijoje:

RY X vis kartojo, kad myli Lietuvą ir visus jos gyventojus, taip pat gyrė tėvus už tai, kad į koncertą atsivedė ir savo atžalas. Atlikėjas neslėpė, kad norėtų vėl čia apsilankyti.

Tačiau RY X tikrai turėjo ką pasakyti ir apie lietuviškus orus. Jis pastebėjo, kad jau antrą kartą iš eilės jo koncerto Lietuvoje metu nelepina šiluma, pokštavo, kad galbūt pas mus šiuo metu žiema – jam, kaip australui, tokie orai liepos mėnesį pasirodė keisti.

Kai atėjo metas paskutinei dainai, publika neslėpė liūdesio, kad koncertas priartėjo prie pabaigos. O nuskambėjus finaliniams akordams net ir tie, kurie buvo prisėdę ant žemės, pakilo iš savo vietų ir apdovanojo RY X ne vieną minutę trukusia plojimų ir ovacijų banga.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./RY X koncerto akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./RY X koncerto akimirka

„Jau galvojau, kad galėsiu grįžti, susišildyti, bet kadangi jūs nenustojate ploti...“, – scenoje šmaikštavo atlikėjas, susirinkusiesiems po šių žodžių padovanojęs dar vieną dainą. Savo pasirodymą RY X užbaigė kūriniu „Ghost“ ir atsisveikino su sostinės publika iki kitų kartų.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./RY X koncerto akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./RY X koncerto akimirka

Australų žvaigždės koncerto nepraleido ir žinomi šalies žmonės. Tarp žiūrovų buvo galima išvysti vestuvių planuotoją Laurą Vagonę, komiką Olegą Šurajevą, žurnalistą Giedrių Leškevičių.

L.Vagonė 15min sakė, kad yra didelė RY X gerbėja – tai vienas mėgstamiausių jos atlikėjų. Žiūrėti jo pasirodymo sostinėje Laura ėjo jau antrą kartą, mat buvo ir vykusiame prieš porą metų.

„Šiam koncertui netgi dariau nemokamą reklamą. Daug jo dainų turiu išsisaugojusi „Spotify“ skirtinguose albumuose. O ko šiandien čia nėra - tegul gailisi, nes bus labai gražus koncertas“, – dar prieš renginį pabrėžė L.Vagonė, pridūrusi, kad RY X muzika tokia stipri, kad jos klausantis nemaišo ir blogas oras.

O kuo ją sužavėjo šis atlikėjas? „Pirmiausia jo kūriniuose man patinka žodžiai. Be to, esu linkusi į melancholišką muziką, tai jis man yra tobulas“, – teigė Laura, kuri į australų žvaigždės koncertą atėjo kartu su vestuvių planuotojų kolektyvu.

L.Vagonė taip pat pridūrė mananti, kad net ir tie, kurie nėra gerai susipažinę su RY X kūryba, vienaip ar kitaip jo dainas neabejotinai girdėjo grojant per radiją ar kitose platformose – atlikėjo pasiekimai yra neabejotini.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laura Vagonė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Laura Vagonė

RY X albumas kiek keistoku pavadinimu „Unfurl“, kuris ir buvo pristatytas šiame žvaigždės koncerte, apibūdinamas kaip tikrumo ir vientisumo derinys, puikiai tinkantis pavasariui ir vasarai. Pats albumas buvo įrašytas gyvai senoje įrašų studijoje Los Andžele ir išbaigtas Ry namuose Topangos kanjone. Atlikėjas viską sukūrė ir įrašė savo jėgomis. Čia tilpo daug konceptualių idėjų, pokalbių su savimi, sveikos egzistencijos prasmė, visas vandenynas jausmų ir viskas, kas gražu. Tokie darbai kaip „Untold“, „Bound“, „The Water“, „YaYaYa“, „Foreign Tides“ ir „Mallorca“ tikrai ras savo klausytoją.

Daugelis pritars – RY X nėra tipiškas artistas. Šis personažas derina gyvą ir elektroninę muziką. Jis taip pat yra įvaldęs kone visus muzikos instrumentus. Jis užimtas ir išrankus, bet tarp savo kelionių vėl rado laiko Lietuvai.

RY X – neišsemiamas muzikos šaltinis. Visą jo muzikos katalogą galima pasiimti į negyvenamą salą. RY X, „The Acid“, „Howling“, nuosavas festivalis „Sacred Ground“, remiksas Rihannai ir net projekto „the bomb“ garso takelis – viskas įdomu, prasminga ir autentiška. Jis ištikimas savo skambesiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius