Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 14

M.A.M.A.2014 apžvalga (III dalis): už ką nominuoti atlikėjai?

Sausio 30-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje įvyks muzikos apdovanojimų ceremonija M.A.M.A. 2014. Į apdovanojimus pretenduoja per 30 grupių ir atlikėjų, kurias komisija vertina tik už per dvylika mėnesių (nuo 2013-ųjų gruodžio iki 2014-ųjų lapkričio) nuveiktus darbus. Artėjant šventei, M.A.M.A. pristato visus nominantus ir apžvelgia, už kokius nuopelnus jie įvertinti nominantų sąrašuose.
Saulius Prūsaitis
Saulius Prūsaitis / Pauliaus Gasiūno nuotr.

Džordana Butkutė. 2014-ieji buvo šios dainininkės didžiojo sugrįžimo į aukštumas metai. Sausį išleistas diskas „Kryžkelės“ tapo vienu populiariausių metų albumų. Per metus jis parduotas 7 tūkstančių egzempliorių tiražu – už šį pasiekimą „Kryžkelėms“ suteiktas Auksinio albumo titulas. Kietu roko skambesiu nustebinusios dainininkės albumas išleistas ir vinilo plokštelėje. Rudenį Džordana surengė įspūdingą koncertų turą „Nesudeginta ant laužo“. Su išskirtine scenografija ir muzikantų grupe dainininkė pasirodė penkiose didžiausiose Lietuvos arenose – į jos pasirodymus atėjo per 34 tūkstančius žiūrovų. Jie priminė – po nesėkmių ruožo naujam skrydžiui pakilusi Džordana yra viena ryškiausių Lietuvos muzikos žvaigždžių. M.A.M.A.2014 ceremonijoje sausio 30-ąją Džordana ne tik pati koncertuos, bet ir pretenduoja laimėti trijose kategorijose – Metų atlikėjos, Metų roko ir Metų koncertinės atlikėjos.

Daina „Esu laisva“:

VIDEO: Džordana Butkutė – „Esu laisva“

Lilas ir Innomine. Reperis Lilas ir instrumentininkas Innomine 2013-ųjų gruodį (pirmąjį mėnesį, nuo kurio vertinami M.A.M.A. nominacijoms pristatomi darbai) išleido antrąjį albumą „Išgama“, kurio net du tiražai buvo išpirkti, o trečiąjį tiražą jau galima įsigyti didžiosiose parduotuvėse. Albumo dainos „Išgama“ ir „Nenustosiu sakęs“ pasiekė Lietuvos radijo stočių „topus“, duetas surengė septynių koncertų turą per Lietuvą ir koncertavo didžiausiuose Lietuvos festivaliuose – Karklės, „Galapagai“, „Loftas Fest“ ir kituose. Lietuvos hiphopo elite įsitvirtinusi grupė pristatė ir tris vaizdo klipus - „Nenustosiu sakęs“, „Galbūt aš išprotėjau“ ir „Išgama“. Pastarasis internete peržiūrėtas daugiau nei 1,8 milijono kartų. Visai tai – nekeliantys abejonių pasiekimai, dėl kurių Lilas ir Innomine pretenduoja į Metų hiphopo grupės apdovanojimą.

Klipas „Išgama“: 

VIDEO: Lilas ir Innomine – „Išgama“

„ba.“. Prieš metus M.A.M.A. ceremonijoje koncertavusi alternatyvios muzikos grupė per šiuos dvylika mėnesių užkariavo naujas aukštumas. Grupė skaitmeniniu būdu išleido EP „Sugebėt pasikeist“, „Namai“ ir singlą „Klaidos“. Dainos „Sugebėt pasikeist“ vaizdo klipas, sukurtas menininkų kolektyvo „Twodicks“, internete peržiūrėtas 440 tūkstančių kartų ir jau pelnė pagrindinį klipų konkurso „Klipvid“ prizą. Rudenį „ba.“ ribotu tiražu išleido ir vinilo plokštelę „Pasikeist“, kuri melomanų buvo išgraibstuta per porą dienų. Įdomūs ir neįprasti tekstai, aistra muzikai ir modernus skambesys „ba.“ pavertė vienu dažniausiai linksniuojamų lietuviškos muzikos vardų. Lapkritį grupė koncertavo šešiuose miestuose – taip anonsuodama 2015-aisiais pasirodysiantį debiutinį albumą „Rasti/Pasiklysti“. M.A.M.A. ceremonijoje „ba“ pretenduoja laimėti du apdovanojimus – Metų alternatyvos grupės ir Metų vaizdo klipo.

Į pastarąjį prizą pretenduojantis klipas „Sugebėt pasikeist“: 

VIDEO: ba. – „Sugebėt pasikeist“

„Golden Parazyth“. Giedriaus Širkos ir Aurimo Vilkišiaus duetui 2013-ųjų pabaiga ir 2014-ieji buvo tokie įvairūs ir spalvingi, kad net sunku apsispręsti, nuo ko pradėti apie juos pasakoti. 2013-ųjų gruodį išleidę EP „Unfinished Stories“, „auksiniai parazitai“ pavasarį surengė koncertų turą per Lietuvą, kuriuo simboliškai vainikavo nueitą kelią. Ta proga pasirodė ir karjeros retrospektyva – skaitmeninis rinktinis albumas „Looking Backward, Moving Forward“ su net 32 kūriniais. Vasarą drebinę didžiuosius Lietuvos festivalius, rudenį „Golden Parzyth“ atstovavo Lietuvai tarptautiniame festivalyje „Waves Vienna“ Austrijoje ir „apšildė“ žymaus brito Sohn koncertą. Be to, buvo išleistas EP „In The Night“, kuriame grupės kūrinį remiksavo ir tokios elektroninės muzikos įžymybės kaip Timo Maasas. Sėkmingus metus vainikavo Čekijoje ir Lietuvoje pristatytas tarptautinės menininkų komandos šokio, muzikos ir lėlių teatro spektaklis „The System“, kuriam muziką parašė ir gyvai atliko „Golden Parazyth“. Visa tai nekelia abejonių, kad „Golden Parazyth“ išties verti pretenduoti į M.A.M.A. Metų elektroninės muzikos grupės apdovanojimą.

Daina „In The Night“, remiksuota Timo Maaso: 

VIDEO: Mark Jackus & Marcus Sur feat. Golden Parazyth - In The Night (Timo Maas Remix)

Saulius Prūsaitis. Dainininko ir muzikos autoriaus Sauliaus Prūsaičio populiarumas buvo itin akivaizdžiai įrodytas koncertuose – kai anšlago Vilniaus kongresų rūmuose ir Trakų pilyje sulaukė jo programa „Muzika suaugusiems“, kurioje pasirodė ir choras „Ąžuoliukas“. Tuo pat metu Latvijos žiniasklaida žarstė komplimentus jo sukurtai muzikai spektakliui „Išvarymas“, kurią kaimyninėje šalyje atliko grupė „Ryga“. Pirmą solinį albumą kruopščiai rengiantis dainininkas per metus publiką nudžiugino naujomis dainomis „Big Boys Don't Cry“ ir „Just Like Animals“, o lapkritį savo darbais sudomino ir žymios islandų grupės „GusGus“ narį Hogni Egilssoną. Galbūt iš to išsivystys tarptautinis projektas, o kol kas už naują muziką ir ryškius solinės karjeros žingsnius M.A.M.A. nominavo Saulių Metų atlikėjo kategorijoje.

Klipas „Just Like Animals“: 

VIDEO: Saulius Prūsaitis - Just Like Animals

„Pelenai“. Lietuviško roko veteranai „Pelenai“ 2014-ųjų rudenį pradžiugino gerbėjus po ketverių metų pertraukos išleistu albumu „Zona 51”. “Nors gerbėjai išgirs nemažai naujų sąskambių, mes likome ištikimi savo kūrybai – melodingam rokui, lyriškoms baladėms ir gitarų džeržgėjimui,“ – albumą, kuriuo simboliškai paminėjo ir vokalisto Česlovo Gabalio 50-ąjį gimtadienį, pristatė atlikėjai. Per metus daugiau nei 60 koncertų surengę muzikantai – aktyvūs kaip niekada anksčiau. Už albumą „Zona 51” M.A.M.A. nominavo “Pelenus” Metų roko grupės kategorijoje. 

Daina „Kol žvaigždės kalba“: 

VIDEO: Pelenai - Kol žvaigždės kalba 2014

Muzikos apdovanojimai M.A.M.A. 2014  bus išdalyti jau sausio 30-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje – įspūdingiausioje metų muzikos šventėje, kurioje koncertuos Marijonas Mikutavičius, Džordana Butkutė, Alina Orlova, Leonas Somovas ir Jazzu, „Colours of Bubbles“, atgimstanti „Bavarija“, Nelly Paltinienė bei kiti žymiausi šalies atlikėjai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius