Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 30

„Mumij Troll“ lyderis I.Lagutenko baltai pavydi lietuviams

Ketvirtadienio vakarą telefonu kalbėjomės su netrukus Lietuvoje koncertuosiančios grupės „Mumij Troll“ grupės lyderiu, 40-mečiu vokalistu Ilja Lagutenko. Grupė šiuo metu sėkmingai koncertuoja Šiaurės Amerikoje – trečiadienį grojo didžiausiame Kanados mieste Toronte. Po koncerto grupės nariai buvo pavargę ir dėl to net buvo nukėlę pokalbį, tačiau jis įvyko.
„Mumij Troll“ lyderis Ilja Lagutenko (centre) vaikystėje dainavo „Ąžuoliuke“.
„Mumij Troll“ lyderis Ilja Lagutenko (centre) vaikystėje dainavo „Ąžuoliuke“. / Organizatorių nuotr.

Ketvirtadienio vakarą (laiko skirtumas tarp Lietuvos ir JAV – 7 valandos) grupė turėjo koncertuoti JAV Klivlendo mieste, būtent prieš koncertą Ilją ir kalbinome.

„Vakar buvome Kanadoje, naktį matėme Niagaros krioklius“, – svajingai pasakojo „Mumij Troll“ lyderis.

Kaip jus sutiko Amerikoje, juk pirmąkart grojate ne rusų išeivių bendruomenėms, bet visiškai nepažįstamai publikai gyvos muzikos klubuose?

Organizatorių nuotr./„Mumij Troll“
„Mumij Troll“

Dabar esame Klivlende, sakoma, kad būtent šiame mieste buvo sugalvotas muzikos stiliaus pavadinimas – „rokenrolas“. Čia yra garsioji rokenrolo šlovės salė, tai po interviu būtinai eisime ten pasižvalgyti. Žinoma, čia yra žmonių, kurie mūsų dainas yra girdėję būdami Rusijoje, o dabar, pavyzdžiui, gyvena Amerikoje. Žinoma, jie mūsų kūrinius girdėję, gali mus pažinti ir gatvėje, tačiau dauguma žmonių visgi yra niekuomet apie „Mumij Troll“ negirdėję. Mes esame jiems tarptautinio rokenrolo egzotika. Mes nusprendėme, kad pirma pažintis su Amerika ir mūsų naujasis albumas, kuris vadinsis „Comrade Ambassador“ su aliuzija į mūsų ankstesnį albumą „Amba“, visas bus rusų kalba. Šiaip dažniausia ir koncertuose atliekame dainas tik rusų kalba. Nutarėme, kad per pirmą pažintį su Amerika turime būti tokie, kokie esame iš tikrųjų. Taip susiklostė, kad mūsų pirmas turo koncertas įvyko Vašingtone, dieną po prezidento Baracko Obamos inauguracijos. Čia visi dabar kalba apie permainas ir, manau, kad jei amerikiečiai pasiklausys dainų rusų kalba, tai gali būti mažas žingsnelis tų permainų link.

Kur jums koncertuoti maloniausia?

Visada malonu susitikti su klausytojais, kurie žino mūsų dainas, ateina į koncertus su gera nuotaika. Bet turiu pasakyti, kad didžiausias iššūkis muzikantui – groti tose vietose, kur nežino nei tavęs, nei tavo kalbos, net neįtaria iš kur tu atvykai. Turėjome tokių pasirodimų Grenlandijoje, Kinijoje, dabar Amerikoje kai kur yra taip. Dėl tokių koncertų tu supranti, kad jiems pasibaigus visi klausytojai salėje yra tavo draugai, pasiryžę tave pasikviesti dar ir dar kartą, tai turbūt ir yra geriausia dovana muzikantui. Nes supranti, kad nei reklama, nei kalbos supratimas nedaro įtakos, o svarbiausia jausmas ir asmeninis kontaktas.

Jūs nuolat vadinamas labai charizmatišku žmogumi, Ilja, kokia tos charizmos paslaptis?

Organizatorių nuotr./„Mumij Troll“
„Mumij Troll“

Žinote, man pačiam tai yra mįslė. Pats jaučiuosi paprastas vaikinas, kuris niekuo nesiskiria nuo to berniuko, kuris prieš 20 metų iškeitė žaislinius kareivėlius į žaislinę elektrinę gitarą.

Lietuvoje sklando gandų, kad turite ir lietuviškų šaknų, lietuviško kraujo. Kaip yra iš tikrųjų?

Nesu įsitikinęs, kad turiu lietuviškų šaknų. Bet galiu pasakyti, kad būdamas 10-metis aš iš tiesų atvažiuodavau į Lietuvą ir dainavau berniukų chore „Ąžuoliukas“. Galbūt tą žmonės ir atsimena. Nuo vaikystės Lietuvoje turiu nemažai draugų. Net mėginau mokytis lietuvių kalbos. Žinoma, ir dabar atsimenu kai kuriuos dalykus, pavyzdžiui, „Labas vakaras“, galiu paskaičiuoti iki dešimt (tą Ilja pademonstravo telefonu) ir panašiai.

Kokia Lietuva yra jūsų prisiminimuose, kokie čia žmonės, ar čia malonu sugrįžti?

Mane Lietuvoje žavi toks namų jausmas. Mums tenka daug keliauti, o pastaruoju metu ir gyventi didmiesčiuose, bet nė su vienu iš jų aš negaliu susieti savęs ir pasakyti „čia mano vieta“. Aš baltai pavydžiu lietuviams, kad jie myli savo kraštą, jį brangina, yra ištikimi savo istorijai. Kur nors kitoje realybėje norėčiau ir aš būti tokiu žmogumi.

Kokią turite didžiausią svajonę, ateities tikslą?

Organizatorių nuotr./„Mumij Troll“
„Mumij Troll“

Ką galiu pasakyti... Mano didžiausia svajonė ir pagrindinis ateities planas – praleisti daugiau laiko su savo dukrele, kuri gimė prieš keletą mėnesių. Ji – mano didžiausias turtas. Labai noriu, kad rasčiau būdą praleisti daugiau laiko su dukra, nesiliaudamas džiuginti gerbėjų koncertais. Man labai nesinorėtų, kad va – tėtis grįžo iš gastrolių, o dukra jau eina į mokyklą. Mes dukrelę su žmona vadiname Vivi, kaip dvi raidės „v“, kaip dvi raidės „Vilnius“ (juokiasi). Pavadinome ją dviejų močiučių garbei.

Po koncerto Klivlende grupė „Mumij Troll“ koncertuos Čikagoje, Mineapolyje, Denveryje, Solt Leik Sityje, Sietle, Portlande ir galiausiai vasario 11-ąją atvyks į Vilnių, kur gros „Siemens“ arenoje, o po dienos koncertuos „Cido“ arenoje Panevėžyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius