Su 15 diena! „Kino pavasario“ bilietas dovanų.
Daugiau
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 16

Paaiškėjo, kas apšildys „Rhye“ koncertą Botanikos sode

Mažiau nei po savaitės grupė „Rhye“ Vilniuje ieškos grožio ir dainuos apie meilę. Antrasis jų koncertas Lietuvoje rugpjūčio 21 d. bus tikrai ypatingas. Metas dar labiau paryškinti šią datą kalendoriuose. Paskelbta, kad „Rhye“ VU Botanikos sodo scenoje apšildys viena įdomiausių Lietuvos grupių „Golden Parazyth“.
„Rhye“
„Rhye“ / Asmeninio albumo nuotr.

„Rhye“ koncerte valgėme jam iš delno“, – rašo kritikai. Šios muzikos klausymasis lyginamas su religine patirtimi. Nors ji sukurta, rodos, iš tokių paprastų elementų. „Rhye“ dainuoja tyliai ir hipnotizuojančiai, lyg šnibždėtų į ausį. Ir ne veltui: juk tai miegamojo baladės apie pačius intymiausius jausmus.

VIDEO: Rhye: NPR Music Tiny Desk Concert

„Rhye“ nori likti šešėlyje

Mike‘as Miloshas su grupe jau lankėsi Lietuvoje – prieš trejus metus pasirodė sausakimšame menų fabrike „Loftas“. Tai koncertas, kurį buvo būtina pakartoti. Nuo – iki. Tada visi bilietai buvo tiesiog iššluoti. Liūdininkai iki šiol dalinasi šiltais epitetais. Panašaus susidomėjimo tikimasi ir šįkart.

„Rhye“ – tikras vokalinis chameleonas. Jo aukštas ir trapus balsas užliūliuos, panardins, o gal net pravirkdys. Tinklalapis „Pitchfork“ rašė, kad „nepaprasto grožio aranžuotės visiškai panaikina atstumą tarp klausytojo ir dainos“.

Dar besivadindamas Milosho vardu šis kanadietis išleido du albumus ir taip iškart atkreipė muzikos pasaulio dėmesį. „Rhye“ vardas ilgai slėpė Mike‘o tapatybę – jis troško likti šešėlyje, kad už jį kalbėtų tik muzika. „Nenoriu būti ryškiai apšviestas. Iš pradžių net prašydavau, kad per koncertus nebūtų įjungiama pagrindinė scenos šviesa“, – prisipažįsta indie scenos veteranas.

Vardan idėjos M.Miloshas priima įspūdingai nekomercinius sprendimus. Pavyzdžiui, atsisakė 400 tūkst. dolerių pasiūlymo, kad jo daina suskambėtų automobilio reklamoje. Toks pasirinkimas tikrai nepradžiugino jo tuometinės leidybinės kompanijos. Sklando gandai, kad „Rhye“ sugrojo beveik 500 koncertų vien tam, kad galėtų „išsipirkti“ savo sutartį su „Universal“ ir taip tapti visiškai nepriklausomu kūrėju.

VIDEO: Rhye - Softly (Acoustic) | Mahogany Session

Tačiau kad ir kokia tyli buvo jo muzika, „Rhye“ buvo lemta išgarsėti. Debiutinis albumas „Woman“ susilaukė „Guardian“, „Pitchfork“, „Rolling Stone“, „Spin“, „Uncut“ ir kitų kritikų komplimentų. Jam atsivėrė didžiausių festivalių vartai. Ir kelio atgal nebebuvo: nors suplanuotas kaip trumpalaikis projektas, „Rhye“ tapo reikšmingu muzikos vardu.

„The xx“, Sade, „Cigarettes after Sex“, Kate Bush – visų šių atlikėjų gerbėjai turėtų pro ausis nepraleisti ir „Rhye“. Šiemet pasirodęs antrasis darbas „Blood“ tik patvirtina visapusišką M. Milosho talentą. Jis pats kuria visą muziką bei žodžius, režisuoja vaizdo klipus ir net albumo viršeliui fotografuoja jį įkvepiančias nuogas moteris.

Romantišką vakarą pradės mūsiškiai „Golden Parazyth“

Nors „Rhye“ pasirodymas bus svarbiausia ir saldžiausia vyšnia ant torto, tačiau tą patį vakarą klausytojai turės progą išgirsti ir Lietuvos muzikos kūrėjus „Golden Parazyth“.

„VU Botanikos sodas yra unikali vieta, kuri ypač tinka tokiai romantikos pritvinkusiai ir klausymui skirtai muzikai“, – prognozuoja „Golden Parazyth“ siela Giedrius Širka. Jie šią unikalią erdvę jau išbandė praėjusią vasarą – savo pačių jėgomis surengė koncertą, kurį nufilmavo nacionalinė televizija. Tad tikrai žino šios jaukios vietos privalumus.

VIDEO: Golden Parazyth - Forbidden Fruit (Official Audio)

„Golden Parazyth“ patys geros muzikos klauso, tokia pat ir kuria. Jie mėgsta daug įvairių grupių. „Rhye“ jau seniai yra tarp jų favoritų. „Labai svarbu skambesys ir muzikavimas. Mes kaip muzikantai mėgstame „Rhye“ už garsą ir kokybišką darbą scenoje. Gera stebėti atsidavusių muzikos profesionalų darbą“, – sako grupė.

Ši kūrybinė sąsaja neatsitiktinė. Kai „Rhye“ pirmą kartą koncertavo Lietuvoje, juos taip pat „apšildė“ „Golden Parazyth“. Per tą laiką abi grupės nukeliavo labai toli, pasikeitė ir subrendo.

„Kiekvienas didesnis ar mažesnis „apšildymas“ yra labai sveika patirtis mums kaip atlikėjams. Galimybė pamatyti kitos grupės „virtuvę“ iš arti yra svarbi mūsų progreso dalis. Be abejo, visada svarbu labai gerai pasiruošti pasirodymui, nes tai nėra mūsų solinis koncertas ir dalis žmonių mus girdės pirmą kartą. Pasirodysim su visa grupe. Mūsų laukia labai gražus ir efektingas koncertas“, – sako G. Širka.

„Rhye“ viešnagę Lietuvoje pristato muzikos agentūra „8 Days A Week“. Tai bus dar vienas tobulas besibaigiančios vasaros vakaras. Jautrus ir aistringas. Be jokio stogo. Specialiai skirtas susitikti su seniai matytais draugais, o gal net kam nors prisipažinti meilę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Reklama
Atsakė, ko dažniausiai vaistinėse dairosi senjorai – domisi tiek vaistais, tiek vaistininkų patarimais
Reklama
Išskaidote investicijas? Ar žinote visas rizikas bei galimybes?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius