Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 08

Paramos koncerte pagerbtas nužudytas Tomas Dobrovolskis, atvyko ir Akvilė Dobrovolskė

Ketvirtadienio vakarą menų fabrike „Loftas“ vyko juodu kaspinu pažymėtas koncertas. Būrys Lietuvos muzikantų susivienijo ir savo muzika bei dainomis pagerbė žiauriai sumuštą ir neišgyvenusį kompozitorių Tomą Dobrovolskį.
„4Fun“
„4Fun“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

 

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tomas Dobrovolskis ketvirtadienį buvo pašarvotas Vilniaus laidojimo namuose „Nutrūkusi styga“
L.Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Tomas Dobrovolskis pašarvotas Vilniaus laidojimo namuose „Nutrūkusi styga“

Gruodžio 24-osios naktį Vilniaus senamiestyje, Vingrių gatvėje, šunį vedžiojęs Tomas Dobrovolskis chuliganų buvo žiauriai sumuštas, jį ištiko koma, per dvi savaites muzikas taip ir neatsigavo.

T.Dobrovolskis penktadienį palaidotas Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje. Šeima nusprendė palaikų nekremuoti.

Kraupus įvykis sukrėtė Lietuvos visuomenę. Ketvirtadienį Vilniaus „Lofte“ surengtas koncertas T.Dobrovolskiui atminti ir jo šeimai paremti.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Paramos koncertas Tomui Dobrovolskiui
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./  Aukų dėžutė-būgnas

„Iki paskutinės minutės tikėjome, kad jis pasveiks, todėl rengėme koncertą, skirtą jam palaikyti. Deja, viskas susiklostė kitaip“, – sakė vienas iš koncerto organizatorių Algirdas Barniškis-Blėka.

Koncerte atlikėjai pasirodė be atlygio, o žiūrovai vietoj bilietų laisva valia galėjo aukoti pačių pasirinktą sumą muzikanto šeimai paremti.

Tiek prie įėjimo, tiek salėje buvo galima rasti ne vieną aukų dėžute virtusį būgną. Šis instrumentas pasirinktas ne šiaip sau, būtent juo dažniausiai grodavo šviesaus atminimo perkusinininkas.

Menų fabrikas duris atvėrė nuo 18 val. 30 min. Pradžioje iš lėto rinkęsi žmonės galiausiai užpildė visą menų fabriką – 19 val. prasidėjus koncertui „Loftas“ buvo sausakimšas.

Tarp susirinkusiųjų buvo galima pamatyti ne tik muzikos pasaulio atstovų: muzikantai, dainininkai, televizijos ir radijo laidų vedėjai, prodiuseriai, aktoriai, įvairių sričių menininkai – vienam vakarui visus juos susivienijo Tomo Dobrovolskio tragedija.

Sveikindamiesi jie spaudė rankas, stipriai apsikabindavo, tačiau žvelgdami vienas kitam į akis sunkiai mezgė kalbą, tarsi ieškodami tinkamų žodžių vidinei emocijai išreikšti.

Koncerto nepraleido ir muziko žmona Akvilė Dobrovolskė. Didžiulio skausmo slegiama ji su šeimos nariais ir artimaisiais muzikantų pasirodymus stebėjo iš balkono.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Akvilė Dobrovolskė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Akvilė Dobrovolskė

Šalia jos sėdėjo ir Tomo sūnus iš pirmos santuokos, 21-erių Viktoras. Jau ilgus metus vaikinas su motina ir kitu jos vyru gyvena Vokietijoje, tačiau su tėčiu visuomet šiltai sutarė, bendravo.

Akvilei tai taip pat buvo ne pirma santuoka, tačiau su pirmu vyru ją taip pat išskyrė tragiška lemtis, jis žuvo autoavarijoje. Tuo metu Akvilė skaičiavo paskutinius nėštumo mėnesius ir laukėsi judviejų sūnaus Jorio, kuriam šiandien jau 14 metų.

Žmonės.lt žiniomis ją su Tomu supažindino pirmojo vyro brolis, vėliau įsižiebė ir šilti jausmai. Būtent Tomas Akvilei padėjo užauginti berniuką, jį laikė lyg savo sūnumi. Dobrovolskiai taip pat susilaukė jų bendro vaiko, prieš devynerius metus jiems gimė dukra Modė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Baras, prie kurio užmuštas Tomas Dobrovolskis, traukia nelaimes, bet tokių Vilniuje – ne vienas

Ketvirtadienio koncerte ne vienas reiškė užuojautą šeimai, braukė ašarą. Jausmus virpino ir muzikantų prisiminimai apie Tomą. Keturias valandas trukusiame koncerte dainavo daugiau nei 20 atlikėjų. 

Jų pasirodymus buvo nuspręsta rengti dvejose scenose: viena jų – mažesnė, jaukesnė, labiau skirta pavieniams atlikėjams, kita, pagrindinė – grupėms. Viso koncerto metu joje metu buvo rodomos T.Dobrovolskio įvairias gyvenimo akimirkas iliustruojančios nuotraukos.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Arkady Gotesmanas, Liudas Mockūnas ir Vytis Nivinskas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Arkadijaus Gotesmano, Liudo Mockūno ir Vyčio Nivinsko pasirodymas

Vakarą pradėjo jausmingas Sauliaus Petreikio ir Lietuvoje gyvenančio bei kuriančio belgų gitaristo, kompozitoriaus Chriso Ruebenso dueto pasirodymas. Iškart po to į pagrindinę sceną žengė Andrius Mamontovas. Linkėdamas stiprybės Tomo šeimai jis atliko kelis kūrinius, vėliau jis išsakė mintį apie tai, kad net jei žmonės išeina, muzika – lieka.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Paramos koncertas Tomui Dobrovolskiui
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Paramos koncertas Tomui Dobrovolskiui

Bliuzo ritmais susirinkusiųjų širdis virpino grupė „The Road Band“, abejingų nepaliko ir Arkadijaus Gotesmano, Liudo Mockūno, Vyčio Nivinsko džiazo trijulė. Daug susirinkusiųjų ovacijų sulaukė ir džiazą bei alternatyvią muziką tarpusavyje derinantis Vytautės Pupšytės ir Vyčio Smolsko duetas „Soul Moustache“.

Scenoje taip pat koncertavo iš naujo atgimusi, neseniai naują albumą išleidusi grupė „Biplan“. „Taip norisi pasakyti ką nors gero, bet trūksta žodžių. Būkime širdimi visi su Tomu“, – sakė grupės lyderis Maksas Melmanas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Biplan“
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Biplan“
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Andrius Kulikauskas
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Andrius Kulikauskas

Čia susirinkusiems grojo Andrius Kulikauskas ir Justė Kazakevičiūtė, Arina Borunova ir Martynas Kuliavas, taip pat – Vytauto Labučio, Gedimino Laurinavičiaus ir Arūno Šlausto trijulė.

Itin šiltai sutiktas buvo Saulius Auglys, į sceną žengęs drauge su „Vilniaus mušamųjų“ ansambliu. Ritmingas jų numeris kaip reikiant išjudino ir visus susirinkusius, akimirkai net privertė atsiplėšti nuo liūdnų emocijų. „Ir taip visiems aišku, kad nei vienas čia neatėjo pasidžiaugti, bet verkti turbūt irgi nereikia. Veikiausiai to būtų norėjęs ir Tomas“, – svarstė į „Loftą“ atvykusių jaunuolių būrys.

Perkusininkus pakeitė išskirtinio balso savininkas Jeronimas Milius. Drauge su pianistu Feliksu Zakrevskiu atliekamos jausmingos dainos ne vieną sugraudino.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Paramos koncertas Tomui Dobrovolskiui
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Jeronimas Milius

Vakaro metu koncertavo ir folkmuzikos kvartetas „Saulės Broliai“, taip pat Julija Ritčik ir grupė „4Fun“, folkroko kolektyvas „Žalvarinis“, grupė „Gin’Gas“.

Paramos koncerte į sceną žengė ir ilgamečiai T.Dobrovolskio scenos kolegos Neda Malūnavičiūtė ir Olegas Ditkovskis. Drauge su jais Tomas koncertavo ne vienerius metus, kartu dalyvaudavo gastrolėse. Visi jie bendravo ir po darbų, šeimomis, O.Ditkovskis net tapo Dobrovolskių dukros Modės krikštatėviu.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Neda ir Olegas Ditkovskis
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Neda Malūnavičiūtė ir Olegas Ditkovskis

Gedulingą koncertą užbaigė Marko Palubenkos, galiausiai – grupės „Bix“ pasirodymas. „Tomas buvo nuostabaus gėrio žmogus. Jis skruzdėlės negalėtų nuskriausti – jis galėtų jai pagroti“, – yra sakęs grupės lyderis Saulius Urbonavičius-Samas.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Bix“
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Bix“

Ketvirtadienio vakarą „Lofte“ skambėjo įvairi muzika: rokas, džiazas, bliuzas, eksperimentinės, improvizacinės muzikos garsai. T.Dobrovolskis ir pats mėgo įvairią muziką, buvo multiinstrumentalistas, dalyvaudavo įvairiuose meno projektuose, muzikos festivaliuose. Su įvairiais projektais apkeliavo ne tik Lietuvą, bet ir daugelį užsienio valstybių, buvo dažnas svečias Lenkijoje, Latvijoje, Danijoje, Švedijoje, Anglijoje, Belgijoje, Suomijoje, Islandijoje, Izraelyje.

Po muziko mirties ne vienas jo kolega ir scenos sunkiai rinko žodžius ir tramdė ašaras. Tomą daugelis įvardijo kaip ypač pozityvų, taikų, malonų žmogų, su kuriuo visuomet būdavo lengva rasti bendrą kalbą, kuris visuomet patardavo, užjausdavo, motyvuodavo į gyvenimą žvelgti šviesesnėmis spalvomis.

 
Norintys ir galintys padėti T.Dobrovolskio šeimai, gali pervesti norimą sumą į žmonos Akvilės sąskaitą:

Akvilė Dobrovolskė
SWED bankas
LT107300010119440341
Mokėjimo paskirtis: „Parama T.Dobrovolskio šeimai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius