Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 28

Pirmą kartą Lietuvoje koncertavusius rokerius „Okean Elzy“ gerbėjai pasitiko iškėlę Ukrainos vėliavas

Penktadienio vakarą Vilniaus Teatro arenoje pirmąjį koncertą mūsų šalyje surengė grupė „Okean Elzy“, kuri be ginčų pripažįstama geriausiu ir populiariausiu Ukrainos roko kolektyvu. Lietuvos publikai ukrainiečiai grojo šįmet išleisto albumo „Zemlia“ dainas, naujausius kūrinius ir per du karjeros dešimtmečius sukauptus hitus.
„Okean Elzy“
„Okean Elzy“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Pasiklausyti ukrainiečių rokerių susirinko pilna Teatro arenos salė: visos sėdimos vietos buvo užimtos, vieni stoviniavo ant laiptelių, o aistringiausi grupės gerbėjai būrėsi aplink sceną. Nors ant bilietų buvo parašyta, kad koncertas prasidės 19 valandą, „Okean Elzy“ scenoje pasirodė vėluodami 40 minučių.

Vos grupės nariai įžengė į sceną, minia pradėjo ploti ir šūksniais pasitiko ukrainiečius. Keletas žiūrovų salėje mojavo didelėmis Ukrainos vėliavomis, o daugelis kitų mažomis popierinėmis vėliavomis, kurios buvo dalinamos prie įėjimo.

Po pirmos dainos grupės lyderis į publiką kreipėsi lietuviškai. „Labas vakaras“, – pasisveikino jis. Publika tokius „Okean Elzy“ lyderio Sviatoslavo Vakarčiuko žodžius pasitiko griausmingomis ovacijomis. Vėliau S.Vakačiukas į susirinkusius kreipėsi angliškai, o galiausiai ukrainietiškai, paklausdamas, ar salėje yra suprantančių šią kalbą. Salė pradėjo pritariamai ošti. Tuomet nuskambėjo ukrainiečių revoliucionierių iškeltas šūkis „Laisvė tautoms! Laisvė žmogui!“.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka

Kiekviena grupės „Okean Elzy“ daina buvo pasitikta ir palydėta ovacijomis. Pasirodymų metu susirinkusieji šoko ir mokantys dainų žodžius dainavo kartu su grupės lyderiu.

„Seniai norėjome aplankyti Lietuvą, bet vis nesusiklostydavo tinkamos aplinkybės. Esame groję Rygoje, Taline, o Vilniuje – ne. Iš jūsų šalies gauname daug gerbėjų laiškų. Džiaugiamės, kad pagaliau galėsime su visais jumis susitikti“, – prieš pasirodymą sakė „Okean Elzy“ lyderis.

Kartais sakoma, kad ukrainiečiams „Okean Elzy“ reiškia tą patį, ką rusams – „Mumij Trol“, o latviams – populiarieji „Brainstorm“, dabar save vadinantys „Prata Vetra“. Kitaip tariant, tai – grupė, kurios įtaka ir talentu mažai kas drįsta abejoti.

Kitaip nei daugelis Lietuvą aplankančių Rusijos roko atlikėjų, grupė nemiega ant laurų ir nuolat eina į priekį – kiekvienas šios grupės albumas nustebina naujais skambesio elementais, grupės kūryba visada laiko ranką ant laikmečio pulso ir visada išlieka aktuali.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka
VIDEO: Океан Ельзи - Rendez-Vous

Grupės koncertai atšaukti Rusijoje

Penktadienį pirmą kartą Lietuvoje koncertuojanti  grupė „Okean Elzy“ aštrius savo gimtinės ir Rusijos santykius pajuto tiesiogiai. Rusijoje grupė turi daugybę gerbėjų ir jau keliolika metų ten nuolat koncertuoja. Į Rusiją grupė planavo vykti iš Vilniaus – ten buvo suplanuota dešimt koncertų dideliuose šalies miestuose.

Jau atšaukta daugiau nei pusė koncertų šioje šalyje, beveik nėra abejonių, kad toks pat likimas laukia ir likusių grupės pasirodymų.

„Norime pabrėžti viena – per visą karjerą savo noru ar iniciatyva nesame atšaukę nė vieno koncerto. Visus klausimus užduokite organizatoriams“, – žinią gerbėjams pasiuntė „Okean Elzy“ muzikantai.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka

Koncerto Sankt Peterburge rengėjai užsiminė, kad pasirodymą turėjo atšaukti ne savo noru, tačiau nepanoro konkrečiau paaiškinti priežasčių. Panašių miglotų paaiškinimų grupė sulaukė ir iš kitų koncertų Rusijoje organizatorių.

Oficialiai priežastys neįvardytos, tačiau mąstantiems klausytojams jos visiškai aiškios. Pernai Ukrainoje prasidėjus protesto akcijoms prieš tuometį šalies vadovą Viktorą Janukovyčių, „Okean Elzy“ koncertavo mitingų epicentru tapusiame Maidane ir neslėpė palaikymo protestuotojams. Grupė čia nufilmavo ir vaizdo klipą, kuris apskriejo viso pasaulio žiniasklaidą.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka

Apie grupę „Okean Elzy“

Grupės išpopuliarėjimas praėjusio amžiaus pabaigoje buvo žaibiškas – filosofijos ir atradimų kupina „Okean Elzy“ muzika buvo tarsi gaivaus oro gūsis fonogramų nuvargintai publikai. Jau po pirmųjų poros karjeros metų grupė rengė pasirodymus dideliuose festivaliuose Prancūzijoje ir Vokietijoje. 1998-aisiais sukurtas grupės vaizdo klipas „Tam, de nas nema“ prasiskynė kelią į muzikinį Prancūzijos kanalą MCM, o taip pat – į Rusijos MTV. Čia jis tapo pirmuoju kanalo „įsileistu“ klipu pagal dainą, atliekamą ukrainiečių kalba.

Kai 1999-aisiais grupė atvyko į vieną didžiausių Rusijos festivalių „Maxidrom“, jos nariai buvo apstulbę – publika atmintinai žinojo visas „Okean Elzy“ dainas. Grupės populiarumą Rusijoje ir visoje Rytų Europoje dar labiau įtvirtino kultinis kino filmas „Brat 2”, kurio garso takelyje skambėjo du grupės kūriniai.

VIDEO: „Okean Elzy“ hitas „Ja tak hochiu do tebe“

Grupės koncertų maršrutai greitai nusidriekė ne tik iki Londono ar Paryžiaus, bet ir iki Niujorko ir Čikagos. Į Kijevą persikėlęs kolektyvas šturmavo didžiausias sales – čia „Okean Elzy“ koncertai surenka keliolika tūkstančių žiūrovų. 2005-aisiais išleistas albumas „GLORIA“ pasižymėjo ir įspūdingu rekordu – vos per šešias valandas jis buvo išpirktas 100 tūkstančių egzempliorių tiražu ir per tokį trumpą laiką tapo „platininiu“.

Charizmatiškojo S.Vakarčiuko į priekį vedama grupė yra pripratusi prie didelių minių. Dar 1995-aisiais prie Lvovo operos teatro į pasirodymą susirinko apie 7 tūkstančius žiūrovų, dar prieš išleisdama pirmąjį singlą, jauna grupė jau koncertavo kartu su roko klasikais „Deep Purple“. Šiandien tai – bene vienintelė Ukrainos grupė, dėl kurios pasirodymų iš prestižinių Ukrainos salių yra išnešamos kėdės – kad tilptų kuo daugiau žiūrovų. Bet visi norintieji vis tiek netelpa.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Koncerto akimirka
VIDEO: Святослав Вакарчук. "Така як ти" (акустика)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius