2015 09 12

Po 30 metų atgimė festivalis „Lituanika“: Vilniaus Kalnų parke skamba roko dainos

Šeštadienį Vilniaus Kalnų parke prasidėjo muzikos festivalis „Lituanika“, skambėsiantis visą savaitgalį. Renginio metu į sceną lipa garsūs ir nusipelnę Lietuvos muzikantai, taip pat svečiai iš užsienio.
Festivalio „Lituanika“ akimirka
Festivalio „Lituanika“ akimirka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

1985-aisiais Lietuvą sudrebinęs ir už šalies laisvę per muziką jau bandęs kalbėti roko muzikos festivalis „Lituanika“ šiais metais švenčia 30 metų jubiliejų. Ta proga į sceną lipa muzikos grandai, jų klausosi nostalgiškai nusiteikusi publika. 

Šeštadienį roko pionierių dainas Kalnų parko scenoje atlieka aktorius ir bardas Andrius Kaniava, teatro režisierius ir dainininkas Vidas Bareikis, aktorius ir dainininkas Ainis Storpirštis, taip pat „Keistuolių teatro“ aktoriai Ilona Balsytė, Darius Auželis, Dalius Skamarakas.

VIDEO: Festivalis „Lituanika“: pirmoji diena
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Festivalio „Lituanika“ akimirka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Festivalio „Lituanika“ akimirka

Atlikėjų pasirodymus lydi gyvos muzikos grupė, kurioje tikras Lietuvos muzikantų elitas: būgnininkas Linas Būda, gitaristai Andrius Daugirdas, Gintaras Šulinskas, Aleksandras Tenas bei talentingas pianistas Richardas Banys.

Pirmąją dieną scenoje taip pat koncertavo „Rebelheart“, estai „Hetero“, latviai „Jumprava“, jaunasis atlikėjas BA., Saulius Prūsaitis. Pirmąją festivalio dieną vainikavo „Anties“ pasirodymas scenoje.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Saulius Urbonavičius ir Martynas Starkus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Saulius Urbonavičius ir Martynas Starkus

Apie legendinį festivalį „Lituanika“ 

Pirmasis festivalis „Lituanika“ įvyko 1985-aisiais. Išvėsusioje populiariosios muzikos scenoje tai buvo tikras sprogimas. 1986, 1987, 1988 metais Vilniaus koncertų ir sporto rūmai vos sutalpino norinčius pasiklausyti geriausių Sovietų sąjungos grupių ir užsienio garsenybių. Trys festivalio dienos virto šešiomis, o festivalio scenoje pa-sirodydavo daugiau nei dvidešimt grupių. 

Per keturis „Lituanika“ metus, padedant Lietuvos bičiuliui, tuomet itin populiariam muzikos kritikui Artiomui Troickiui, Vilniaus scenoje pasirodė beveik visos geriausios to meto roko grupės, A. Troickis tarsi jautė neseniai iš rūsių išlipusių roko grupių talentą ir siuntė jas į „Lituaniką“. 

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Arnas Klivečka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Arnas Klivečka

Dar ir dabar daugelis Rusijos roko klasikų – „Akvarium“, „Kino“, „Nautilius“, „Avia“ „Bravo“, „Brigada S“, „DDT“, „Aukcion“, latviai „Lyvi“, „Jumprava“, Gunaro Grapso grupė prisimena Vilniaus festivalį kaip itin reikšmingą savo karjeros etapą. 

1988-aisiais „Lituanika“ festivalyje pasirodė „Die Toten Hosen“ iš Vakarų Vokietijos, „Lombard“ iš Lenkijos ir daugybė kitų.  1986 metais „Lituanikos“ festivalyje prasidėjo grupių „Antis“ ir „Foje“ skrydis, vėliau iškilo „BIX“, „Katedra“, „Ad  Libitum“ ir kitos lietuviškos roko grupės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius