Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 08 14

Psichodelinio roko grupė „Unknown Mortal Orchestra“ atvyko į Lietuvą

Pradėdamas karjerą grupės „Unknown Mortal Orchestra“ lyderis Rubanas svajojo „atverti naują muzikinę dimensiją“. Klausantis šio psichodelinio rokenrolo akivaizdu, kad jam pavyko. Šioje naujoje dimensijoje atsidursime ir mes. Jau šįvakar UMO išstos gyvai ir su geru garsu VU Botanikos sode Kairėnuose. O kelionės pradžioje vietiniais gidais pabus viena populiauriausių Lietuvos indie grupių – „Garbanotas Bosistas“. Būtent jiems patikėta apšildyti viso pasaulio hipsterių mėgstamą grupę.
 „Unknown Mortal Orchestra“
„Unknown Mortal Orchestra“ / Cybele Malinowskos nuotr.

Kelionės erdve ir laiku

Jau pirmadienį į Vilnių atvykusi grupė vakarą skyrė poilsiui, kad šiandien scenoje pasirodytų visa jėga. Čia jie atvyko iš Kopenhagos, o iš Lietuvos trauks į Belgiją – didžiulį festivalį „Pukkelpop“. Toliau jų ilga koncertinė trajektorija drieksis į gimtąją Naująją Zelandiją, vėliau – Kiniją, Japoniją, Malaiziją, Meksiką... Sąrašas ilgas ir tikrai įspūdingas.

„Jie išplečia proto ribas“, – šiemet po UMO koncerto skelbė „Pitchfork“. Tikėtina, kad jų koncerte apsidairę aplink išvysite daugybę užsimerkusių žmonių. Grupės iš Naujosios Zelandijos muzika nuneša ne tik į tolimus pasaulio kraštus, bet ir į kosmosą ar tiesiog praeitį. Koncertuose jų dainos virsta gitaros solo, kurios įtraukia ir priverčia užmiršti viską aplinkui. UMO gyvų pasirodymų energija, estetika ir jėga yra kažkas tokio. Muzikos intensyvumas išlaikomas nuo pirmos iki paskutinės akimirkos, o jei to dar neužteks – grupės lyderis Rubanas su gitara nušoks tiesiai į publiką.

Šiuolaikiniai laisvamaniai

UMO muzikoje aidi 7–8 dešimtmečių atmosfera, Vudstoko romantika ir šiuolaikinės mados. „Jie yra vėliavnešiai to skambesio, kuriame susilydo rokenrolo jėga ir aštrumas su popmuzikos precizika, spalvingumu ir šiluma“, – rašo muzikos kritikai. Šiemet jie keliauja po pasaulį pristatinėdami naujausią albumą „Sex & Food“. Bet koncertus pradeda nuo savo pirmosios, jau legendine tapusios dainos „Ffunny Ffrends“. Rubanas Nielsonas ją paviešino „Bandcamp“ platformoje dar 2010-aisiais, daugiau nesuteikdamas jokios informacijos. Toks paslaptingumas ir unikalus skambesys muzikos gerbėjų ratuose užvirė tikrą košę. Rubanui teko prisiimti atsakomybę. Taip atsirado „Unknown Mortal Orchestra.“

VIDEO: Unknown Mortal Orchestra - Can't Keep Checking My Phone - Live on Conan 08/25/15

Dabar grupėje, be lyderio Rubano, groja ir jo brolis, būgnininkas Kody, bosistas Jacobas Portraitas ir klavišininkas Thomas Mabus. Vidinis grupės klimatas toks savitas, kad kritikai nustojo ieškoti panašių į juos. Vos užlipę į sceną jie padės suprasti, kodėl visi keturi grupės albumai buvo šitaip išgarbinti kritikų. „Gitaros partijos tokios techniškos, kad sužavės net konservatyviausius roko gerbėjus, bet svarbiausias grupės privalumas – skambesio ir atlikimo kūrybiškumas“, – rašė tinklalapis „NME“.

Muzika paprastiems žmonėms

Sunku net nuspręsti, kuris grupės albumas pelnė aukščiausius įvertinimus. Kiekvienas jų turi savitą atspalvį ir istoriją. Štai pirmojo albumo viršelyje – paslaptingas statinys buvusioje Jugoslavijoje: „Jis iš praeities, pastatytas ateičiai, o dabar – apleistas“, – paralelę su savo muzika veda Rubanas. Antrasis albumas pasakoja apie vakarėlius, nerimą ir nemigą. Trečiasis „Multi-Love“ – apie netradicinius meilės ryšius. Na, o naujausias pasižymi plačia geografija – jis įrašytas keliaujant po pasaulį.

VIDEO: Unknown Mortal Orchestra - Everyone Acts Crazy Nowadays (Official Video)

UMO jau seniai priėmė visos svarbiausios JAV televizijos pokalbių laidos: jie jau buvo Jimmy Fallono, Carsono Daly, Conano, Setho Meyerso svečiais. Didieji muzikos festivaliai – „Glastonbury“, Roskildė, „Pukkelpop“, „Sziget“, „Pitchfork“ ir kiti – taip pat jau ne kartą mėgavosi UMO sukuriama atmosfera.

UMO groja muziką paprastiems žmonėms. Jie nesprendžia sudėtingų politinių problemų ir nebando priblokšti savo virtuoziškumu (nors galėtų). Labiausiai jie nori, kad klausytojas atsipalaiduotų ir pamirštų visa, kas jį supa. Jauki, žalia koncerto Vilniuje vieta suteiks tam kuo puikiausias sąlygas. Bus šių dienų hipių festivalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius