-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 08 21

Raudondvario dvaras virto muzikų rezidencija

Visą savaitę Raudondvario dvare reziduos 8 kompozitoriai ir 6 akordeonistai iš Malaizijos, Kinijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Italijos, Ispanijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos. Susibūrę į „Composers+ Summer Academy“ ir bendradarbiaudami tarpusavyje jie kuria šiuolaikinę muziką akordeonui – tiek solo instrumentui, tiek orkestro sudėtyje.
Spaudos konferencijos akimirka
Spaudos konferencijos akimirka

Pirmadienį Raudondvario dvaro menų inkubatoriuje įvykusioje spaudos konferencijoje apsilankęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pasidžiaugė, kad „Composers+ Summer Academy“ vyksta ne kur nors didmiestyje, o štai tokiame dvare, kuriame gimsta meninės instaliacijos, vyksta jaunų, talentingų muzikantų koncertai.

„Esame labai dėkingi, kad Martynas Levickis čia atveda profesionalų meną“, – muzikų rezidencijos sumanytojui komplimentų nestokojo V.Makūnas.

„Aš manau, kad svarbiausia – visi šie žmonės, kurie čia susirinko drauge kurti, – sakė M.Levickis. – Šiemet ypatingai jaučiama stipri kūrybinė energija. Visi kompozitoriai ir akordeonistai iki praėjusio savaitgalio tarpusavyje nebuvo pažįstami, bet vos atvykę į Raudondvarį, nuo pat pirmos dienos, labai entuziastingai kibo į darbus, jų dialogas užsimezgė iškart.“

Martynas Levickis (kairėje)
Martynas Levickis (kairėje)

„Kompozitorius čia kuria ne vienas, atsiskyręs, užsidaręs mažame kambarėlyje, kaip žmonės pratę įsisvaizduoti, bet kaip tik – jis iškart dirba su muzikantais, gali išgirsti jų pastabas. Tai yra labai naudinga“, – sakė Londone gyvenanti lietuvių kompozitorė ir „Composers+ Summer Academy“ mentorė, daktarė Rūta Vitkauskaitė.

Mentoriaus statusu dvare vieši ir ispanų kompozitorius bei akordeonistas, profesorius Iñaki Alberdi. „Jau spėjau pamatyti, kokią fantastinę gamtą jūs turite. Upės, ežerai, maži miesteliai. Įspūdis – puikus. O ir šie kursai man teikia daug džiaugsmo. Darbas labai intensyvus, bet viskas vyksta labai sklandžiai, puikiai suorganizuota“, – kalbėjo I.Alberdi.

Tai, kaip muzikai dirba, konferencijos dalyviai galėjo pamatyti savo akimis: pasivaikščiojimas po Raudondvario pilį buvo panašus į atradimų ekskursiją, nežinant, kas laukia už kiekvienų praveriamų durų. Didesnėse menėse prie ilgo stalo susėdę kompozitoriai rašė natas kompiuterių ekranuose, diskutuodami tarpusavyje, bendraudami su mentoriais. Kiti dirbo duetais su akordeonistais per visus tris pilies aukštus.

Spaudos konferencijos akimirka
Spaudos konferencijos akimirka

Pasmalsauti, kaip čia gimsta muzikos kūriniai, netrukus galės kiekvienas: trečiadienį nuo 10 val. ryto dvare bus surengta Atvirų durų diena. Šią savaitę Raudondvario dvare įvyks ir koncertai. Vieną jų ketvirtadienį, rugpjūčio 24 dieną, 20.30 val. surengs Martynas Levickis su styginių kvartetu „SinChronic“.

Taip pat žiūrovų laukia 3 nemokami koncertai: rugpjūčio 22 d. pasirodys Maris Rozenfelds iš Latvijos, 23 d. – Pietro Roffi iš Italijos, o rugpjūčio 26 dieną įvyks finalinis renginys „Pasaulinės premjeros“, kurio metu bus pristatyti ką tik rezidencijoje gimę kūriniai. Tikėtina, kad bus sukurta ir įspūdingų kūrinių Lietuvos šimtmečio tema, – svečiams iš užsienio tai pasirodė puiki proga panaudoti lietuvių liaudies dainų motyvus savo muzikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius