Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 08 07

Šimtmečius menančios pilies kieme – magiškas Alinos Orlovos koncertas su styginių kvintetu

Trečiadienio vakarą Trakų pilies kieme buvo kaip niekad šilta ir jautru. Čia pirmą kartą skambėjo melancholiškosios Alinos Orlovos dainos, kurios suskambo dar stipriau – pritariant styginių kvintetui.
Alinos Orlovos koncerto akimirka
Alinos Orlovos koncerto akimirka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Alina Orlova – ir Lietuvoje, ir užsienyje gerai žinoma dainuojamosios poezijos, alternatyvios muzikos, indie žanro dainų kūrėja bei atlikėja. 2007 m. pelniusi alternatyvios muzikos A.LT „Metų proveržio“ apdovanojimą ir „Pravda“ naujokų apdovanojimą su daina „Nesvarbu“, į plačiuosius vandenis ji išplaukė 2008-aisiais, pristačiusi debiutinį albumą „Laukinis šuo dingo“.

Vėliau atlikėja pasirodė ir Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Airijos, Prancūzijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos scenose ir festivaliuose. Žaismingas, estetiškas bei drauge ir liūdnas A.Orlovos vokalas sužavėjo ir užsienio atlikėjus.

Ji dainavo ir su garsia Jungtinės Karalystės atlikėja Natasha Bedingfield bei amerikiečių prodiuseriu ir dainų kūrėju Johnu Forte. Jų bendro turo metu buvo sukurtas ir dokumentinis filmas „The Russian Winter“, rodytas Niujorko „Tribeca“ filmų festivalyje, kurio globėjas yra žymus aktorius Robertas De Niro.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alinos Orlovos koncerto akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alinos Orlovos koncerto akimirka

Šiuo metu dainininkė yra išleidusi keturis studijinius albumus –„Laukinis šuo dingo“ (2008 m.), kuris praėjusiai metais perleistas vinilinės plokštelės formatu, „Mutabor“ (2010 m.), „88“ (2015 m.) – šis, beje, britų muzikos kritiko Kierono Tylerio buvo išrinktas metų albumu – ir „Daybreak“ (2018 m.). Apie pastarąjį albumą plačiau – ir šiame interviu.

O trečiadienio vakarą šimtmečius menančiame pilies kieme, pritariant styginių kvintetui, A.Orlova atliko dainas iš savo naujausio albumo „Daybreak“. Koncerto metu gerbėjai taip pat išgirdo ir ankstesnės atlikėjos kūrybos dainas.

„Trakų pilyje groju pirmą kartą. Tai yra ypatinga vieta ir gana reikšmingas įvykis man. Tokia patirtis man labai įdomi, tikiuosi, kad kartu su visais atėjusiais sukursime ypatingą atmosferą“, – prieš koncertą savo mintimis dalijosi A.Orlova.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alinos Orlovos koncerto akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Alinos Orlovos koncerto akimirka

Paskutiniame A.Orlovos albume „Daybreak“ (2018 m.) – vos pora lietuviškų dainų, kitos – rusų ir anglų kalbomis. Kaip priežastį tokiam žingsniui žengti muzikantė įvardija surimtėjusį santykį su lietuvių kalba.

„Pasidarė sunkiau rašyti lietuvių kalba. Jaunystėje kažkaip drąsiau, ryžtingiau eksperimentuoji su kalba, su tekstais. O dabar atsirado tokia savicenzūra, lūkestis iš savęs, kiek tas tekstas pagal mane turėtų būti geras. Galbūt tiesiog šiuo metu nerandu poetinės pozicijos, estetikos, kas buvo anksčiau mano pirminiame etape, pradedant nuo 17-os, 18-os metų“, – teigia pašnekovė.

Paklausta apie naujajame albume pasirodančias nelaimingos meilės, skyrybų temas, apie santykį tarp teksto ir asmeninio gyvenimo, sukauptų patirčių, A.Orlova teigia, kad poezijos neparašysi, jei nežinosi tų dalykų, jeigu nebūsi jų patyręs, tad paralelės – neišvengiamos.

Koncerto akimirkos – galerijoje:

Jau vienuolika metų Alina Orlova dovanoja klausytojams poezijos prisirpusią kūrybą. Koncertuose klausytojų dėmesį atlikėja prikausto savo nuoširdumu, nesuvaidintomis emocijomis bei giliais dainų tekstais.

„Koncertui Trakų pilies kieme parinkau tokias dainas, kurios, manau, puikiai tiks šiam ypatingam ir jaukiam ir kiek melancholiškam vakarui. Tai bus tarsi daugiau nei dešimtmetį trunkančio mano muzikinės karjeros etapo apibendrinimas, savotiškai retrospektyvinis koncertas, vedantis į naujus kūrybinius ieškojimus ir atradimus. Gal ir simboliška, kad toks koncertas įvyks šimtmečius menančioje pilyje, bet tinkamesnę erdvę koncertui vargu ar sugalvočiau“, – sako A.Orlova.

Paprašyta įvardyti ateities planus, atlikėja gerbėjams praneša geras žinias: „Muzikoje laukia vasarą ir rudenį vyksiantys koncertai Lietuvoje ir užsienyje. Taip pat jau mąstau apie naujus įrašus, nes praėjo metai. Bandau po truputį įvaldyti ir naujus instrumentus. Nors yra koncertai, paraleliai kuriu tai, kas nauja.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius