-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 09 05

„Sostinės dienas“ skambiai atidarė gracingieji vokiečiai „De Phazz“

Penktadienio vakarą Vilniaus Katedros aikštėje vyko miesto festivalio „Sostinės dienos“ atidarymo koncertas: stilinga muzika vilniečius ir miesto svečius lepino neblėstančio populiarumo vokiečių grupė „De Phazz“.
„De Phazz“ koncerto akimirka
„De Phazz“ koncerto akimirka / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Jų muzikos stilius nenusakomas. Jie madingi ir stilingi. Jie įtinka ir išrankiausiems snobams, ir ekscentriškiems menininkams, ir kaprizingam jaunimui, ir tiesiog alternatyvos popsui ieškančiam nepretenzingam klausytojui.

Tačiau Lietuvos publikai pristatinėti grupės „De Phazz“, matyt, jau seniai nebereikia. Šįkart į Vilnių atvyko 8 žmonių komanda, kuroje – ir grupės lyderis bei prodiuseris Pit Baumgartner, taip pat charizmatiškieji vokalistai Pat Appleton ir Karl Frierson. 

Lietuvoje „De Phazz“ lankėsi jau tiek kartų, kad spėjo šalį pamilti, o grupės vokalistas yra sakęs: „Kam mums Holivudas, jei turime Vilnių!“

Užtat ir šįsyk koncertuodami sostinėje vokiečiai jautėsi kaip namie. O ir publika „De Phazz“, į sceną užlipusius po juos „apšildžiusių“ „Keymono“, pasitiko kaip puikiai pažįstamus ir smarkiai išsiilgtus, bet ilgai nematytus svečius: gausiomis ovacijomis, šūksniais, aplodismentais. 

Efektingo koncerto metu „De Phazz“ vilniečiams ir miesto svečiams padovanojo ir naujausius, ir gerbėjams gerai pažįstamus, pamilti spėtus kūrinius. Patys stebėjosi šilta publikos reakcija – dėkojo, džiaugėsi puikia atmosfera. 

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„De Phazz“ koncerto akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„De Phazz“ koncerto akimirka

Apie „De Phazz“

„De-Phazz“ pirmo pripažinimo sulaukė 1997 m. Jau išleidus debiutinį albumą „Detunized Gravity“ grupę užgriuvo stulbinanti sėkmė. „De-Phazz“ buvo oficialiai paskelbta muzikos stiliaus lounge krikštatėviais, o jos muzika buvo legaliai ir nelegaliai kopijuojama nuo tekančios saulės šalies iki laukinių vakarų pakrantės. Grupės atliekama jazz ir soul muzikos elementų nestokojanti kūryba greitai tapo tikra savo žanro klasika.

Tuo tarpu patiems charizmatiškiesiems vokiečiams, regis, visiškai nerūpi, kaip vadinamas unikalus jų kūrybos rezultatas. „Nereikia kalbėti apie muziką, ją reikia jausti“, – mėgsta sakyti „De Phazz“ įkūrėjas ir prodiuseris Pitas Baumgartneris.

Nuobodžiauti „De Phazz“ neleidžia ir klausytojams, atėjusiems į jų pasirodymus: jų gyvi koncertai visada garantuoja puikų vokalą ir skoningą instrumentinę muziką, praturtintą įspūdingu šou. Net santūriausia publika „De Phazz“ koncertuose pasiduoda jų skleidžiamai energijai ir jau suskambus pirmiesiems kūriniams pakyla šokti.

Be „De Phazz“ ir „Keymono“ didžiuosiuose festivalio koncertuose Katedros aikštėje pasirodys ir kitos Europos muzikos žvaigždės – žaibiškai iškilusi indie rock/dance-punk grupė „WhoMadeWho“ iš Danijos (rugsėjo 6 d.) bei populiarieji estai „Ewert and The Two Dragons“ (rugsėjo 7 d.), o taip pat sėkmingiausi ir įdomiausi pastarųjų metų lietuvių kolektyvai – „Colours of Bubbles“, „Liūdni slibinai“. 

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„De Phazz“ koncerto akimirka
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„De Phazz“ koncerto akimirka

Apie „Sostinės dienas“

Sostinės dienose“ visi ras sau įdomių renginių – net informacinių technologijų specialistai laukia pirmosios pasaulyje išmanios mugės, kurioje apsipirkti bus galima nepravėrus piniginės, o turint tik išmanų mobilųjį telefoną. 

„Sostinės dienų“ organizatoriai džiaugiasi, jog šventę beveik visais metais lydi saulėti ir gana malonūs orai. Jie šventės neaplenks ir šiemet. Tad gerą nuotaiką ir giedras šypsenas visi vilniečiai ir svečiai pirmą kartą kviečiami įamžinti bendroje nuotraukoje „Šypsokis, Vilniau“, kurios fotografavimas vyks šeštadienį, rugsėjo 6 d., 15 val. Katedros aikštėje.

Itin turtinga ir intriguojanti šiemetinė „Sostinės dienų“ muzikinė programa bei renginių paletė ir kitose scenose, kurių „dūzgiančiame“ Gedimino prospekte bus net keturios: prie Kudirkos ir Lukiškių aikščių, Nacionalinio dramos teatro bei Žemaitės skvero.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Keymono“
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Keymono“

Čia vyks daugybė skirtingų grupių koncertų, įvairių stilių muzikos projektai, interaktyvūs spektakliai ir kiti nuotaikingi renginiai. Šiose scenose bus galima gyvai išgirsti žinomiausius ir ypač laukiamus muzikos atlikėjus – Giedrę Kilčiauskienę, Eveliną Sašenko, Aktorių trio (Kostą Smoriginą, Saulių Bareikį, Olegą Ditkovskį), Liną Adomaitį su grupe, Neringą su linksmąja „Tele Bim Bam“ komanda; grupes „Saulės kliošas“, „Garbanotas bosistas“, „Žalvarinis“, „The Ditties“, „The Coco‘nuts“ (Latvija), Few Nolder ir Marką Palubenką, Eglę Sirvidytę, Eduardo Gimenez  ir „4Tango“, „Subtilu-z“ ir Rūtą Švipaitę, Šv. Kristoforo kamerinį orkestrą ir maestro Donatą Katkų, vyrų vokalinis ansamblį „Quorum“ ir daugybę kitų muzikos atlikėjų. „Žodžio magiją“ eilių skaitymu ir muzikavimu festivalyje kurs garsieji aktoriai Rolandas Kazlas, Vidas Petkevičius, Andrius Bialobžeskis, Gediminas ir Ainis Storpirščiai, bardai iš Škotijos Steve Dowling ir Mano McLaughlin, rašytojas Juozas Erlickas stebins „Neregėta programa“, o Improvizacijų teatras „Kitas kampas“ pralinksmins net pačius niūriausius.  

Šventės epicentru tapęs „dūzgiantis” Gedimino prospektas nusidriekęs iki pat Lukiškių aikštės, kuris lankytojų patogumui tradiciškai suskirstytas į keturias erdves: „Menų ir muzikos gatvę“, „Gardžių lauktuvių kelią“, „Knygų alėją“ bei „Žaidimų ir atrakcijų parką“. Pirmą kartą gausybė dailės, tapybos, grafikos ir kiti profesionalūs vizualaus meno darbai bus eksponuojami ant aukščiausios kokybės plokštumų-sienelių, kurias specialiai iš Austrijos atveža „Sostinės dienų“ rėmėja – profesionalių klojinių sistemų bendrovė „Doka“.

„Dūzgiančio prospekto“ Žemaitės skvere bus rengiama speciali mankšta su pasaulio garsenybių gydytoju ir Filomenos Taunytės mokiniu Samueliu Tacu, į festivalį specialiai atvykstančiu iš Niujorko. O žavingoji Beata Nicholson kvies „Sostinės dienų“ lankytojus sudalyvauti atvirose kulinarijos pamokose. 

Antrus metus alternatyvaus meno mėgėjus džiugins „Sostinės dienose“ vyksiantis tarptautinis gatvės meno festivalis „Vilnius Street Art“. Menininkai Aryz (Ispanija), M-City (Lenkija), Ernest Zacharevič (Lietuva, Malaizija), Tank Petrol (Lenkija, Didžioji Britanija), Jurgis Tarabilda, Gabija Žilionytė (Lietuva) savo piešiniais „kalbėsis“ su tokiais miesto architektūriniais objektais kaip Profsąjungų rūmai, Lukiškių kalėjimas, Liubarto tiltas ir kt.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Keymono“
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./„Keymono“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius