-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 08 16

Tarsi virusas internete plintanti daina sujaudino emigrantus

Dainų autorius ir atlikėjas Kazimieras Jakutis-Pagulbis su marčia Vaida sukūrė dainą, kuri sulaukė didelio internautų susidomėjimo. Mėgėjiškai mobiliuoju telefonu nufilmuota daina sujaudino ir emigrantę, kurios gyvenimo istorija ir tapo dainos sukūrimo atspirties tašku. Vos per parą įrašą peržiūrėjo daugiau nei 66 tūkstančiai internautų.
Kazimieras Jakutis-Pagulbis su marčia Vaida
Kazimieras Jakutis-Pagulbis su marčia Vaida / Asmeninio albumo nuotr.
Temos: 2 Muzika Emigracija

Neseniai kartu su grupe Vokietijoje vietos lietuviams koncertavęs K.Jakutis susipažino su moterimi, kuri ne tik papasakojo savo išvykimo iš gimtinės istoriją, tačiau pasakė ir frazę, tapusią K.Jakučio dainos žodžiais.

„Ji sakė, kad aštuonerius metus jau gyvena Vokietijoje, tačiau jos sava ten dar nelaiko. Tuo tarpu Lietuvoje ji jaučiasi jau svetima. Tada, skrendant lėktuvu, ir gimė dainos žodžiai. Keista – juose nėra poezijos aukštumų, tačiau galbūt tai yra jautri, daugeliui lietuvių artima tema“, – sakė K.Jakutis.

Dainų autorius ir atlikėjas pasakoja, kad dažniausiai savo dainų vaizdo klipams jis samdo profesionalų komandą, jiems yra kuriami scenarijai, o filmavimams sugaištama daug laiko.

Asmeninio albumo nuotr./Kazimieras Jakutis-Pagulbis su marčia Vaida
Asmeninio albumo nuotr./Kazimieras Jakutis-Pagulbis su marčia Vaida

„Šį kartą viskas buvo atvirkščiai. Mūsų namuose Anykščiuose viešėjo mano sūnus Domas su šeima. Domas laiką leido su savo dukra, o mes su marčia Vaida nusprendėme nufilmuoti dainą. Sode ant stovo pastatėme mobiliojo ryšio telefoną, ir abu kartu be jokių repeticijų sudainavome. Vaidai, kaip ir man, patinka dainuoti“, – pasakojo atlikėjas.

Tačiau mėgėjiškas vaizdo klipas sulaukė netikėtos reakcijos – žmonės juo dalinosi ir komentavo, prisimindami savo ar artimųjų emigracijos istorijas.
„Mano šeimoje emigracijos problema nėra aktuali. Vaikai sukūrė šeimas ir gyvena čia, Lietuvoje. Imu galvoti, kad pats iki šiol nesuvokiau mūsų šalies emigracijos dydžio“, – sakė K.Jakutis.

Nors su emigrante, kurios istorija ir tapo dainos atspirties tašku, atlikėjas nebuvo pasikeitęs kontaktais, tačiau moteris dainą pati pamatė internete – ji suprato, kad kūrinys skirtas jai.

„Tai pirma daina, kuri yra skirta man“, – socialiniame tinkle rašė šiuo metu Vokietijoje gyvenanti moteris.

Penkias kompaktines plokšteles ir vieną DVD diską išleidęs atlikėjas kartu su grupe aktyviai koncertuoja įvairiuose Lietuvos regionuose. Iš Aukštaitijos kilęs ir vieno iš jos kaimų – Pagulbio – sceninį slapyvardį pasirinkęs K.Jakutis dainuoja pagal savo, Antano Miškinio, Jono Strielkūno, Alfo Pakėno bei kitų poetų eiles.

Lietuviškų čiužinių gamybos įmonę „Lonas“ įkūręs K.Jakutis vėliau jos valdymą perleido sūnums, o pats pasinėrė į kūrybą. Savo dainose autorius ir atlikėjas daug dėmesio skiria gimtajai Aukštaitijai, jis dainuoja apie meilę Lietuvai. Daug dėmesio kūrėjo dainose skiriama moterims – mylimajai ir mamai.

K.Jakučio koncertai išskirtiniai ir savo scenografija. Gyvą garsą ir „gyvas“ detales vertinantis K.Jakutis į koncertus vežiojasi specialiai jiems pagamintus žibinčius – šviesos šauklius, kuriuose dega žvakės ir kurie pagaminti iš senų durų ar sienojų.

Kartu su juo į koncertus keliauja ir autentiškos pirties durys iš Pagulbio sodybos Molėtų rajone – jos statomos prie įėjimo į koncertų sales.

„Mano vaikystės svajonė – stovėti scenoje su mikrofonu – tampa gyvenimu, pilnu ieškojimų, išgyvenimų ir atradimų. Keitėsi daug kas – mintys, žodžiai, žmonės ir net muzikos stilius.

Asmeninio albumo nuotr./Kazimieras Jakutis-Pagulbis su marčia Vaida
Asmeninio albumo nuotr./Kazimieras Jakutis-Pagulbis su marčia Vaida

Tačiau niekada nesikeitė potraukis muzikai. O dabar, netikėtai pats sau, atradau, kad reikia dainuoti ne tik apie meilę lietuviškam kaimui, apie meilę moteriai, tačiau prisiminti ir kitas temas, kurios, panašu, žmonėms yra ir artimos, ir jautrios“, – pasakojo K.Jakutis.

Netikėtai gimusią dainą apie emigraciją K.Jakutis ketina įtraukti į savo repertuarą ir dainuoti ją per koncertus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius