Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 04 20

Ukrainiečių orkestras „Lords of the sound“ skaičiuoja per filmus lietas ašaras

O varge, koks kurčias iki šiol buvau – būtent toks jausmas aplanko po ukrainiečių „Lords of the sound“ koncerto. Posakis – žiūrėti ir matyti, klausytis ir girdėti – įgauna prasmingą reikšmę. Netrukus supranti, kas iš tiesų per filmus verčia pravirkti ar jaudintis. Šis orkestras atlieka garsiausių pasaulio filmų muzikinius takelius.
„Lords of the sound“
„Lords of the sound“ / Organizatorių nuotr.

Pirmą kartą Lietuvoje – orkestras iš Kijevo „Lords of the sound“ su programa „Oscar Music Awards“. Orkestras koncertuoja kartu su Ukrainos muzikinių projektų „X Faktorius“ ir „The Voice“ finalininkais Jaroslavu Radionenko ir Margarita Meleško. Orkestras ką tik džiugino Prahos ir Rygos publiką.

Kai tik išgirstame filmo „Titanikas“ pavadinimą, įsivaizduojame du jaunuolius, plaukiančius didžiuliame laive – pačiame priešakyje.

Jis ją apkabinęs per liemenį, o ji – ištiesusi rankas į šalis – tarsi skrenda. Ir ausyse suskamba fleitos garsas bei garsioji Celine Dion atliekama daina.

Bet ar pamenate, kokia muzika mus supo, kuomet laivas grėsmingai skendo? Kokie virpesiai sutapo su mūsų baimių dažniais?

Išgirsti šią muziką – lyg laiko mašina grįžti du dešimtmečius atgal, kuomet sėdėjai kino teatre ir stebėjai šį kino šedevrą, kartais nevaldydamas ašarų. Jei vaizdai išbluko, juos primena už orkestro rodomi kadrai, o dieviškus garsus nuspalvina sumaniai apgalvotas apšvietimas.

Organizatorių nuotr./„Lords of the sound“
Organizatorių nuotr./„Lords of the sound“

Orkestras atlieka tokių garsių filmų kaip „Mulen Ružas“, „Žvaigždžių karai“, „Matrica“, „Titanikas“, „Šerlokas Holmsas“, „Karibų piratai“, „Penktasis elementas“ ir daugelio kitų filmų garso takelius.

Jau po pirmo kūrinio „perkandi“ viso šio koncerto meninį užmanymą – atverti žmonėms akis, o tiksliau – ausis. Lai visi suvokia, kad iš tiesų ne vaizdas mus jaudina, džiugina ar graudina. Talentingieji kompozitoriai dažnai lieka kažkur anapus, o jų muzika neišnyksta – nusėda pasąmonės kloduose ir mus augina, taurina, daro jautresniais.

Klausai ir grauži nagus – kodėl, laukdamas geros kokybės naujo filmo, nesulaukei geros garso kokybės? Kodėl prie gero ekrano nepasirūpinai geromis garso kolonėlėmis? Kaip galėjai būti toks kurčias, kai mėgavaisi vaizdais?

Tai, kas dažnai mums atrodo savaime suprantama, iš tiesų yra pasaulinio garso kompozitorių darbas.

Tuo pačiu tai yra atsakymas skeptikams, kad beprotiškai sudėtingus kūrinius kurpė tik mūsų klasikos atstovai. Visi „Lords of the sound“ atlikti kūriniai tai paneigs – muzikos dvasia gyvesnė ir tikresnė nei bet kada.

Tai dar ne viskas. Daugelis pamena legendiniame filme „Penktasis elementas“ skambėjusią ariją, kurią atliko rašalo spalvos ateivė. Pasirodo, šios arijos diapazonas įmanomas tik ateiviams ir siekia keturias su puse oktavos. Šis efektas buvo sukurtas kompiuteriu.

Fantastiška, kad šiuos ateiviškus parametrus galima išgirsti gyvai. Ukrainiečio Jaroslavo Radionenko balso galimybės – kosminės. Nuo gąsdinančio požemio virpesio iki švaraus falceto, kurį galima supainioti su kuria operos primadona.

Margaritos Meleško balsas – ne mažiau užburiantis. Jei kas netiki, gali paieškoti internete, kokius kūrinius ji pajėgia atlikti. Tai ne tik balso galimybės, bet ir asmenybės spindesys, užburiantis ir pribloškiantis visus iki horizonto.

Organizatorių nuotr./„Lords of the sound“
Organizatorių nuotr./„Lords of the sound“

Atlikėjai jau džiugino panevėžiečius. Ketvirtadieni jais žavėjosi keli šimtai Šiaulių „Saulės“ koncertų salės lankytojų. Penktadienio vakaras – Klaipėdoje. Toliau kiekvieną dieną fantastiškas šou bus atliekamas kituose šalies miestuose. Savaitgalį – Kaune ir Vilniuje. Pirmadienį ir antradienį – Alytuje ir Marijampolėje.

Turo organizatoriai primena, kad tai – daugiau nei koncertas. Tikras šou, kuriame kiekvienam kūriniui parinktos unikalios vizualizacijos, šviesos efektai ir gyvas vokalas.

Simfoninis orkestras „Lords of the Sound“ iš Kijevo, diriguojamas vieno garsiausių Ukrainos dirigentų Vitalijaus Saražinskio, susibūrė prieš daugiau nei trejus metus ir yra laikomas vienu geriausių orkestrų Ukrainoje. Per šį laiką 30 profesionalių muzikantų sparčiai išpopuliarėjo ir jau yra sulaukę pripažinimo.

Organizatorių nuotr./„Lords of the sound“
Organizatorių nuotr./„Lords of the sound“

Skiriamuoju „Lords of the Sound“ bruožu tapo teminiai koncertai. Muzikantai pasirodymų metu žiūrovus stebina demonstruodami gebėjimus atlikti įvairių stilių muziką, tačiau jų vizitine kortele tapo garsiausių Holivudo filmų muzika. Šou „Oscar Music Awards“ skambės muzika iš Oskarams nominuotų ir apdovanotų filmų, o renginio stilius primins apdovanojimų teikimo ceremoniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius