Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 12 30 /21:47

Vilniuje koncertavęs Goranas Bregovičius gerbėjus užkrėtė balkaniškos muzikos virusu

Senuosius, 2012 metus, palydėti su trankia muzika, karštais ritmais ir uždegančiu vokalu nusprendę vilniečiai bei miesto svečiai sekmadienio vakarą būriais traukė į atlikėjo Gorano Bregovičiaus ir grupės „Weddings And Funerals Orchestra“ koncertą.
Gorano Bregovičiaus koncertas Vilniuje
Vilniuje balkanišką muzikos vakarėlį surengė Goranas Bregovičius su grupe / Luko Balandžio nuotr.

Balkaniškų ritmų koncerte svečias pristatė naujausią muzikinę programą ir dainas iš šių metų rugsėjo mėnesį pasirodžiusio albumo „Champagne For Gypsies“, kurio kūrinius įrašyti padėjo Rumunijos čigonų scenos pažiba Florinas Salamas, šveicarų dainininkas Stephanas Eicheris ir populiarioji grupė „Gipsy Kings“.

Luko Balandžio nuotr./Gorano Bregovičiaus koncertas Vilniuje
Luko Balandžio nuotr./Gorano Bregovičiaus koncertas Vilniuje

„Taip jau sutampa, kad Vilniuje kone kiekvieną sykį lankausi žiemą. Man patinka vaikščioti apsnigtomis jūsų miesto gatvėmis, džiaugiuosi, kad vėl turėsiu galimybę pasimatyti su jūsiške publika, kuri mane visada nuostabiai priima“, – dar artėjant koncertui linkėjimus per pasirodymo organizatorius savo gerbėjams perdavė muzikantas.

Gorano muzikoje susipina tradiciniai Balkanų muzikos motyvai, ryškūs perkusinių instrumentų, elektrinės gitaros ir pučiamųjų garsai, net regis ir tango.

Balkaniškos muzikos virusas įtraukė visus

Muzikantai koncertą, kaip ir dažniausiai, pradėjo salėje tarp žiūrovų, taip paversdami juos svarbia pasirodymo dalimi. Jau nuo pirmų dainos „Gas Gas“ akordų klausytojų kojos pradėjo mušti ritmą, rankos mojuoti, o kai kurie pasileido šokti.

„Sveiki, labai malonu ir vėl čia būti, tikiuosi, jums patiks mano koncertas. O šią dainą norėčiau skirti jau anapilin iškeliavusiai Cesariai“, – koncertą Vilniuje pradėjo Goranas, skirdamas dainą „Ausencia“ pasaulyje garsiai atlikėjai velionei Cesariai Evoro.

Šalia jau gerai žinomų dainų, Goranas atliko ir dainas iš naujausio albumo „Presidente“, „That Man“ ir kitas.

Kaip ir kiekvieną G.Bregovičiaus koncertą, į pasirodymą susirinkusius klausytojus apima lengva beprotybės būsena. Ne išimtis ir šis koncertas Vilniuje. Nors iš pradžių lietuviška publika ir buvo kiek kukloka, vėliau muzika nugalėjo ir arena pašėlo. Scenos priekyje būriavosi didžiausi muzikanto gerbėjai, kurie ne tik šokinėjo, plojo ir mojavo rankomis, bet ir mėtė ant rankų savo draugus. Salės gale šokių salę atidarė irgi ne mažesni Balkanų muzikos gerbėjai, vyrensi klausytojai, šeimos su vaikais. O vėliau per visą salę nuriedėjo vienas kitam už pečių susikibusių koncertų lankytojų traukinukas.

Apimti dar didesnės euforijos, gerbėjai netrukus šoko prie pat scenos. Šokančių rankų jūroje skendo Gorano dainos, aistringi muzikos ritmai ir sniegą tirpdančios emocijos. Neįtartum, kad visai šalia, tik už sienos, Vilniaus gatvės padengtos sniegu, Neabejotinai „Pramogų arena“ sekmadienio vakarą tapo atskira planeta, kurios karalius – baltu kostiumu pasipuošęs G.Bregovočius.

Kelis kartus muzikantai jau bandė atsisveikinti su gerbėjais Vilniuje, tačiau milžiniškos ovacijos neleido Goranui palikti scenos. „Aš šią dainą labai mėgstu, dainuoju ją, kai geriu. Ji yra iš pirmojo albumo. Tad mes pradėsime dainą, o aš pradėsiu gerti“, – koncerto pabaigoje publikai pareiškė muzikantas ir dainos „Jeremija“ žodį „artilerija“ paprašė skanduoti visą salę. O šį savo koncertą Vilniuje Goranas užbaigė dainomis „Bella ciao“ ir „Kalashnikov“.

G.Bregovičiaus kūryba ir pasiekimai

Keliolikoje pasaulio šalių namus turintis, Paryžiuje ir Belgrade daugiausia laiko praleidžiantis muzikantas save vadina tiesiog Balkanų kompozitoriumi, nepriskirdamas savęs nė vienai tautai.

Nuo paauglystės iš muzikos gyvenantis kūrėjas išgarsėjo prieš keturis dešimtmečius – kaip roko grupės „Bijelo dugme“ lyderis. Komunistinėje santvarkoje rokas buvo viena nedaugelio maišto galimybių, tad Goranas su bičiuliais ja naudojosi – semdamiesi įkvėpimo iš Vakarų grupių, muzikantai pelnė didelį populiarumą, kurį liudija faktas, jog 2005-siais į trumpam atsikūrusios grupės koncertą Belgrade susirinko ketvirtis milijono žiūrovų.

Didelį postūmį Gorano tarptautinei karjerai padarė bendradarbiavimas su kitu Balkanų ekscentriku režisieriumi Emiru Kusturica. Goranas sukūrė garso takelį trims daug dėmesio sulaukusiems kino menininko filmams „Čigonų laikas“, „Pogrindis“ ir „Arizonos svajonė“.

Per daugiau nei keturis karjeros dešimtmečius G.Bregovičius bendradarbiavo su daugybe žymių atlikėjų – Iggy Popu, Cesaria Evora, Ofra Haza, Lenkijoje itin populiaria dainininke Kayah, Graikijos artistu George‘u Dalarasu ir kitais.

Luko Balandžio nuotr./Vilniuje balkaniaką muzikos vakarėlį surengė Goranas Bregovičius su grupe
Luko Balandžio nuotr./Vilniuje balkanišką muzikos vakarėlį surengė Goranas Bregovičius su grupe

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius