-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 09 26

Vilniuje pirmą kartą koncertuos mažas „glamūrinis“ orkestras „Pink Martini“

Vilniaus „Siemens” arenoje pirmą kartą mūsų šalyje koncertuos išties unikalus kolektyvas – mažasis „glamūrinis“ orkestras „Pink Martini“. Visame pasaulyje garsios grupės stiliaus apibūdinti vienu žodžiu tiesiog neįmanoma – jų kūryboje meniškai persipina klasika, džiazas, lotynų ritmai, tango ir kiti muzikos žanrai, o dainų tekstai skamba anglų, prancūzų, mandarinų, ispanų ir kitomis kalbomis. Grupė yra išleidusi aštuonis studijinius albumus, tarp kurių – DVD su simfoniniu orkestru, pelnė ne vieną svarbų apdovanojimą ir yra pardavusi daugiau kaip 2 mln. albumų kopijų.
„Pink Martini“
„Pink Martini“ / Grupės archyvo nuotr.

„Pink Martini“ – tai smagus muzikinis nuotykis pasauliniu mastu... Jei 1962 m. Jungtinių Tautų Organizacija kurtų savo grupę, aš tikiuosi, kad TA grupe būtume būtent mes“, – sako „Pink Martini“ įkūrėjas ir lyderis Thomas Lauderdale‘as. Prieš dvidešimtmetį gimtajame Portlende, JAV Oregono valstijoje, T.Lauderdale‘as domėjosi politika ir svajojo tapti miesto meru. Kaip ir dera būsimiems politikams, jis lankydavose visuose oficialiuose renginiuose, tačiau su nuoskauda pripažino, kad skambanti juose muzika buvo „nuobodi, pernelyg garsi ir visiškai svetima“...

Semdamasis įkvėpimo iš klasikos šedevrų, senamadiškos pop-muzikos ir džiazo standartų bei tikėdamasis atkreipti į save konservatorių ir liberalų partijų dėmesį, 1994 m. menininkas įkūrė „mažąjį orkestrą“, kuriam davė romantišką pavadinimą – „Pink Martini“. Pagrindinis kolektyvo tikslas buvo atlikti „gražesnę“ muziką renginiuose, kuriuose buvo diskutuojama civilinės teisės, aplinkosaugos, būsto, bibliotekų, parkų ir švietimo klausimais.

Netrukus Harvardo universitete T.Lauderdale‘as sutiko Chiną Forbes, arba „Dieviškąją kaimynę“. Jis studijavo istoriją ir literatūrą, ji – anglų literatūrą ir tapybą. Iš tikrųjų jiedu paslapčia susitikinėjo ir drauge dainavo G.Puccini ir G.Verdi arijas, o retsykiais – ir Barbros Streisand šių kūrinių interpretacijas. Jųdviejų ir kolektyvo „Pink Martini“ debiutinis albumas „Sympathique” pasaulio šviesą išvydo 1997 m. ir greitai tapo ne tik Prancūzijos sensacija, bet ir tarptautinio masto fenomenu. 2000 m. grupė buvo nominuota  „Metų dainos“ ir „Geriausio naujoko“ kategorijose „France Victoires de la Musique Awards” ceremonijoje. Kiti du albumai – „Hang On Little Tomato” (2004) ir „Hey Eugene!” (2007) tapo auksiniais Prancūzijoje, Kanadoje, Graikijoje ir Turkijoje. 2011 m. grupė išleido du albumus – geriausių dainų rinkinį „A Retrospective” bei „1969“, bendradarbiaujant su japonų dainininke Saori Yuki.

Lyrinio ir melodingo „Pink Martini“ orkestro sudėtyje – dvylika muzikantų. Prieš keletą metų pagrindinei kolektyvo vokalistei Chinai Forbes buvo atlikta balso stygų operacija ir grupėje ją laikinai pakeitė ne mažiau talentinga dainininkė ir aktorė Storm Large, taigi šiuo metu „Pink Martini“ turi net dvi vokalistes – C.Forbes ir S.Lange.

Su savo unikaliu daugiakalbiu repertuaru grupė gastroliavo beveik visose Europos šalyse, o taip pat Azijoje, Graikijoje, Turkijoje, Artimuosiuose Rytuose, Šiaurės Afrikoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir JAV. Grupė semiasi įkvėpimo romantiškuose 1940-50 m. Holivudo miuzikluose: akimirka – ir Jūs jaučiatės vienu svarbiausių Rio de Žaneiro sambos parado dalyviu, o jau kitu momentu – esate 1930-ųjų Prancūzijos kabareto žvaigždė arba itin svarbi Neapolio rūmų kviestinė persona. Nuostabi muzikinė kelionė laike kartu su unikaliu orkestru „Pink Martini“ tęsiasi! Bilietus platina „Tiketa“.

„Pink Martini – tai neabejotinai kažkas originalaus šiuolaikinėje muzikoje, net jei grupė nutarė maudytis eklektiškoje nostalgijoje. Orkestras sujungia intelektualiąją ir populiariąją kultūrą idealiai, daug geriau, nei tai padarytų bet kuris kitas kolektyvas”, – grupę 2005-aisiais apibūdino „The Washington Times”.

Jūsų dėmesiui – viena populiariausių grupės „Pink Martini“ dainų „Hey, Eugine“:

VIDEO: „Pink Martini“ daina

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius