-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 16

„Vilnius Jazz“ atidaryme – 4 valandų džiazo dozė su garsiais užsienio svečiais

Ketvirtadienio vakarą į Rusų dramos teatrą sugrįžo džiazas. Čia prasidėjo 28-asis, visą savaitgalį truksiantis, seniausias džiazo festivalis „Vilnius Jazz“.
 Japonų džiazo kolektyvas „Hikashu
Japonų džiazo kolektyvas „Hikashu“ / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Antanas Gustys
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Antanas Gustys

Ir nors mažasis „Vilnius Jazz“ startas prasidėjo dar trečiadienį sostinės Rūdininkų knygyne skambant prancūzų žvaigždės Dominique Pifarely ritmams, oficialus festivalio atidarymas kaip įprasta vyko teatre.

Bohemiškas jaunimas, vyresnės, garbaus amžiaus sulaukę meniškos sielos, ištikimi ir kone nei vieno koncerto nuo pat 1987 metų nepraleidžiantys gerbėjai, svečiai iš užsienio – publika čia rinkosi pati įvairiausia. Pilnutėlėje salėje matėsi vos pavienės laisvos kėdės.

Dar prieš paskelbiant festivalį atidarytu susirinkusiems svečiams žodį tradiciškai tarė „Vilnius Jazz“ siela vadinamas festivalio įkūrėjas ir jo vadovas Antanas Gustys. Pasidžiaugęs kasmet vis augančiu renginiu, jis pasveikino atvykusius ir paskelbė festivalio startą.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Roberto Ottaviono ir  Alexanderio Hawkinso duetas
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Roberto Ottaviono
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Roberto Ottaviono ir  Alexanderio Hawkinso duetas
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Alexanderia Hawkinsas ir Roberto Ottaviono

Pirmo „Vilnius Jazz“ vakaro programoje – labai skirtingi, tačiau visi savitai įdomūs atlikėjai iš užsienio.

Pirmiausia scenoje pasirodė originalus italo Roberto Ottaviono ir brito Alexanderio Hawkinso duetas. Lietuvoje pirmą kartą viešinčios žvaigždės sostinės publikai pristatė praėjusiais metais įrašytą legendinio JAV saksofonininko Steve‘o Lacy mirties 10-osioms metinėms dedikuotą projektą „Forgotten Matches: The Worlds of Steve Lacy“.

Pasak džiazo ekspertų, imtis S.Lacy muzikos yra labai drąsu ir net beprotiška. Jau 6-ajame dešimtmetyje jo melodinės ir ritminės idėjos, tembrų spektras buvo įvardijami kaip aukštasis džiazo pilotažas.

Tačiau nepabijojęs plataus užmojo duetas liko įvertintas ir Vilniuje – jų pasirodymas sulaukė garsių žiūrovų ovacijų.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./„Reis-Demuth-Wiltgen“
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./„Reis-Demuth-Wiltgen“
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./„Reis-Demuth-Wiltgen“
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Michelas Reisas, Marcas Demuthas, Paulas Wiltgenas

Iškart po šio, maždaug valandą trukusio pasirodymo, R.Ottaviono ir A.Hawkinsas sceną užleido viena perspektyviausių Liuksemburgo džiazo grupių vadinamai „Reis-Demuth-Wiltgen“.

Nuotaikingos vaikinų trijulės gastrolių grafikas kruopščiai suplanuotas. Pasaulį baigiantys išmaišyti muzikantai į Vilnių atvyko tiesiai iš Azijos, o paskutinius koncertus „Reis-Demuth-Wiltgen“ turėjo Kinijoje ir Japonijoje. „Kiekvienoje šalyje koncertuojame tik kartą, turime vos po vieną pasirodymą“, – Vilniaus publikai prasitarė pianistas Michelas Reisas.

1998-aisiais susikūrusioje, po kelerių metų išbarsčiusioje, o vėliau 2011-aisiais vėl atsinaujinusioje grupėje šiandien kolektyvas groja trise. Be M.Reiso grupėje yra dar du nariai – būgninkas Paulas Wiltgenas bei kontrabosą valdantis Marcas Demuthas.

„Reis-Demuth-Wiltgen“ koncertas nepaliko abejingų ir „Vilnius Jazz“ festivalyje. Publika svečius iš Liuksemburgiečius pasitiko itin šiltai.

Po dvi su pusę valandos skambėjusios muzikos žiūrovai galėjo kiek atsikvėpti, o po pertraukos vėl užėmę savo vietas gavp dar dozę šiuolaikiško džiazo.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./ Japonų džiazo kolektyvas „Hikashu
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./ Japonų džiazo kolektyvas „Hikashu“
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./ Japonų džiazo kolektyvas „Hikashu
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./ Japonų džiazo kolektyvas „Hikashu“
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./ Japonų džiazo kolektyvas „Hikashu
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./ Japonų džiazo kolektyvas „Hikashu“

Netrukus prožektorių šviesos nukrypo į spalvingąjį japonų džiazo kolektyvą „Hikashu“. Šešių muzikantų grupėje kiekvienas jų – tarsi personažas.

Fortepijonas, gitara, trimitas, būgnai, tokie „instrumentai“ kaip pučiama didžiulė žarna, čežantis plastikinis maišelis – visa tai galima išgirsti originaliuose „Hikashu“ performansuose.

Netikėti eksperimentinės muzikos garsai skambėjo ir Rusų dramos teatre. Tiesa, žinantys šių japonų kūrybos braižą, netruėjo nustebti. Kolektyvas ne naujokas ir „Vilnius Jazz“, grupė po trejų metų pertraukos čia viešėjo jau antrą kartą.

Jų pasirodymas Vilniuje priminė nedidelį spektaklį. Kiekvienas muzikantas toks įdomus, kad, rodos, jau nesvarbu, ką jie grotų, į juos įdomu tiesiog žiūrėti.

Intensyvus „Hikashu“ pasirodymas užbaigė keturias valandas trukusią pirmos „Vilnius Jazz“ dienos programą. Festivalis sostinėje vyks iki sekmadienio, spalio 18 dienos. 

Daugiau vakaro akimirkų – nuotraukų galerijoje:

Penktadienį čia bus galima išgirsti bendrą lietuvių, latvių ir estų projektą „Tree Stones Quartet“, jau spėjusį suintriguoti D.Pifarely, trijulę iš Nyderlandų ir Senegalo „Reijseger-Fraanje-Sylla“.

Šeštadienį džiazo mylėtojų laukia švediškos muzikos dozė. Čia koncertuos saksofonininkas Martinas Kuchenas, Skandinavijos improvizuotojų kolektyvas „Angles 8“, ukrainietis bosininkas Markas Tokaras bei Lietuvos džiazo kūrėjas Arkadijus Gotesmanas.

Sekmadienį vyks net du koncertai, kurių viename pasirodys lietuvių kolektyvai „Brave Noises“, „Gone4Square“, „Sin“ ir bendras projektas su islandais „Sons of Gislason“. Festivalį užbaigs amerikiečių giaristas Billas Frisellas su grupe.

VIDEO: Roberto Ottaviano - Soffio Primitivo
VIDEO: ALEXANDER HAWKINS ENSEMBLE - 'Step Wide, Step Deep - Space of Time Danced Thru'
VIDEO: Reis Demuth Wiltgen Trio - No Stone Left Unturned
VIDEO: Claude Parle - Itaru Oki - Ugo Boscain - Fred Marty + Jean-Luc Petit - La Marguerite - 27/01/2013

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius