Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 03 14

Žvaigždės pasirinkimas: 5 geriausios Rufuso Wainwrighto dainos pagal Ugnę Skonsmanaitę

Jau kovo 20-ąją Lietuvos melomanai sulauks vienos įdomiausių šių dienų muzikos asmenybių – Vilniaus kongresų rūmuose pirmą kartą koncertuos amerikiečių dainininkas Rufusas Wainwrightas. Populiari TV laidų vedėja Ugnė Skonsmanaitė jau yra savo akimis stebėjusi jo koncertą, kuris jai paliko gilų įspūdį: „Buvo taip gražu, kad po to dar tris dienas verkiau – tiesa, su šypsena ir įsimylėjusi visą pasaulį.“
Rufusas Wainwrightas
Rufusas Wainwrightas / Asmeninio albumo nuotr.

Visur, kur keliauja, bohemos numylėtinis Rufusas Wainwrightas gali pasigirti įžymių gerbėjų būriais. Komplimentus jam žeria Eltonas Johnas, Kylie Minogue, Stingas, Billy Joelas, buvęs R.E.M. lyderis Michaelas Stipe'as, titulinę savo naujausio albumo dainą kartu su Rufusu įrašęs Robbie Williamsas, kino režisierius Bazas Luhrmannas, aktoriai Jeremy Ironsas, Scarlett Johansson ir daugelis kitų žinomų pramogų ir meno pasaulio žmonių.

Išskirtiniu balsu, neįprastomis melodijomis, erudicija ir išmone spinduliuojančiais tekstais žavintis dainininkas minimas kaip vienas geriausių pasaulyje dainų kūrėjų. Kovo pradžioje jis pradėjo gastroles po Europą, kurių metu pristato ką tik išleistą geriausių savo dainų albumą „Vibrate“.

Asmeninio albumo nuotr./Rufusas Wainwrightas
Asmeninio albumo nuotr./Rufusas Wainwrightas

„Kai tik pasirodė pranešimas apie koncertą Lietuvoje, iškart skyniau bilietus ir rekomendavau visiems draugams. Visada žavėjausi Rufusu Wainwrightu – man jis patinka ir kaip muzikantas, ir kaip asmenybė. Prieš kelerius metus buvau jo koncerte Niujorke.

Tai buvo vasara, koncertas vyko Bruklino parke po atviru dangumi. Kelias dainas jis sudainavo su savo tėčiu Loudonu, kuris taip pat yra muzikantas“, – pasakojo Rufusą ne tik išgirsti, bet ir ranką jam paspausti Vilniuje besitikinti Ugnė.

Prisiekusi Rufuso gerbėja išvardijo penkias jo dainas, kurios priverčia greičiau plakti jos širdį.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Ugnė Skonsmanaitė
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./Ugnė Skonsmanaitė

„Cigarettes and Chocolate Milk“. Pirmoji daina antrajame Rufuso albume „Poses“, išleistame 2001-aisiais. Kūrinio tema – nuopuolis ir geismai, o taip pat – priklausomybės, užvaldančios gyvenimą: tai gali būti ir heroinas, ir šokoladas. Pats Rufusas niekada neslėpė, kad šiuo gyvenimo laikotarpiu be saiko jausmo mėgavosi seksu, alkoholiu ir narkotikais. „Tai viena dainų, kurių klausausi dažniausiai. Mano ausimis, šios dainos nuotaika – labai pozityvi. Ji puikiai tinka ir dienos pradžiai, ir prieš miegą“, – neabejoja Ugnė. Beje, dainą įrašyti padėjo muzikos veteranas Jimas Keltneris – būgnininkas, grojęs su Johnu Lennonu, Neilu Youngu ir daugybe kitų garsenybių. 

VIDEO: „Cigarettes and Chocolate Milk“

„I Don't Know What It Is“. Kaip ir dauguma Rufuso dainų, ši – pilna įdomių užuominų. Dainininkas prisimena, kad kūrinio idėja atsirado grupės „The Strokes“ vakarėlyje Niujorke. „Buvo toks jausmas – nežinome, kas iš tiesų yra kieta, bet toks jausmas, kad galbūt būtent tai dabar vyksta šioje vietoje. O gal ir ne. Visiško sumišimo jausmas. Tai nereiškia, kad man ten nepatiko ar kad nemėgstu „The Strokes“. Tiesiog atspindėtas sutrikimas, kuris tuo metu buvo jaučiamas muzikos pasaulyje“, – 2003-aisiais išleistos dainos istoriją prisimena Rufusas. Vėliau į kūrinį jis įpynė labai asmeniškų motyvų ir užuominų į seną filmą, kuriame vaidino jo dievaitė, aktorė ir dainininkė Judy Garland. Kūrinį prodiusavęs Marius DeVriesas prisipažino, kad ši daina jam tapo vienu didžiausių iššūkių – sudėtingai sudėliotos orkestro, choro ir vokalo partijos. Ugnė į šią dainą žiūri paprasčiau: „Tiesiog labai gražu. Ši daina sukelia nenusakomus jausmus, kai klausaisi jos daug kartų“. 

VIDEO: „I Don't Know What It Is“

„Rules And Regulations“. Daina iš 2007-aisiais išleisto Rufuso albumo „Release The Stars“, labiausiai išgarsinta kiek komiško vaizdo klipo, kuriame aplink Rufusą dainininką šoka būrelis retro stiliaus apatiniais pasidabinusių vyrų. Pritariantysis vokalas – dueto „Pet Shop Boys“ vokalisto Neilo Tennanto, kuris prodiusavo šį albumą ir yra vienas geriausių Rufuso bičiulių. „Šios dainos tekstas – tiesiog stebuklingas. Tai – retas atvejis, kai muzikos kūrinio žodžius galima ir verta skaityti kaip literatūrą“, – atkreipia dėmesį Ugnė. 

VIDEO: „Rules And Regulations“

„Who Are You New York?“. „Ši daina šiame sąraše turi būti. Juk būtent Niujorke mačiau Rufuso koncertą. Tai miestas – kuriame norėčiau gyventi, o Rufusas – tikras niujorkietis“, – sako Ugnė. Ji visiškai teisi – Niujorkas išties galėtų suteikti Rufusui simbolinį ambasadoriaus titulą. Užuominų į gimtojo miesto žavesį, grožį, linksmybes, nuotaiką galima rasti daugelyje šio atlikėjo dainų. Šiame kūrinyje, kuris pradeda 2010-aisiais išleistą albumą „All Days Are Nights: Songs For Lulu“, dainininkas meilę Niujorkui išreiškė bene ryškiausiai. „Skaičiau knygą apie Niujorką – tokį, koks jis buvo šeštajame, septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Tai buvo kur kas labiau laukinis ir beprotiškas miestas. Palyginus su tais laikais, dabar jis – kone senamadiškas. Bet aš vis tiek jį myliu“, – pristatydamas kūrinį, sakė Rufusas.

VIDEO: „Who Are You New York?“

„Imaginary Love“. Daina iš dar 1998-aisiais išleisto pirmojo ir bene mažiausiai žinomo Rufuso albumo. „Dainos tema – tai, kaip jaučiuosi įsimylėjęs. Tada įsivaizduoju, jog viskas bus kaip tobulame sapne – o tai, žinoma, viską sugriauna. Įsivaizduoju, kaip glostau savo meilės objekto galvą taksi vidurnaktį, kaip geriame šampaną prabangiame viešbučio kambaryje. Bet gyvenime retai taip būna – dažniausiai tiesiog vienas einu namo lietuje“, – apie šį kūrinį pasakojo Rufusas Wainwrightas. „Labai sena ir graži daina. Man ji primena pasaką – būtent tokia yra jos nuotaika“, – prisipažįsta Ugnė.

VIDEO: „Imaginary Love“

Daugiau nei dvidešimt geriausių Rufuso Wainwrighto repertuaro dainų jau kovo 20-ąją skambės Kongresų rūmuose. Koncerte dalyvaus ir ypatinga viešnia – Rufuso sesuo Lucy Wainwright Roche, su kuria vakaro žvaigždė ketina atlikti keletą duetų.

Bilietai į bohemiškiausią muzikinį pavasario vakarą platinami visose „Ticketpro“ kasose ir internetu – www.ticketpro.lt

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius