Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2011 metais garsenybės glumino mokslininkus pasisakymais apie banginių spermą ir kojų padėties sukeliamą orgazmą

Garsenybėms ir šiais metais nepritrūko išmonės, dėstant pasaulio žiniasklaidai abejotino patikimumo „mokslines“ teorijas – pradedant aiškinimais apie banginių spermos lemiamą jūros vandens sūrumą, storosios žarnos valymo priemonių naudą, baigiant samprotavimais apie moterų pėdų padėtį orgazmo metu.
Nicole „Snooki“ Polizzi
Nicole „Snooki“ Polizzi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kasmet didžiausius pseudomokslinius nusikalbėjimus fiksuojanti organizacija „Sense About Science“ (SAS) šių metų laurus skyrė vieno JAV televizijos realybės šou žvaigždei Nicole Polizzi, šios šalies prezidento posto siekiančiai respublikonei Michelle Bachmann ir amerikietei roko dainininkei Suzi Quatro.

„Man dažnai skaudėdavo gerklę, o tada viena iš mano seserų papasakojo, kad visos ligos kyla iš storosios žarnos. Pradėjau kiekvieną rytą gerti storosios žarnos valomuosius miltelius, sumaišytus su šviežiomis sultimis, ir pajutau milžinišką skirtumą“, – S.Quatro sakė Didžiosios Britanijos dienraščiui „Daily Mail“.

Tačiau SAS kreipėsi į įvairių sričių ekspertus, prašydama pakomentuoti kai kurias absurdiškiausias garsenybių išdėstytas teorijas.

„Storoji žarna labai svarbi kai kurioms ligoms, tačiau tikrai nėra visų susirgimų priežastis, – nurodė gastroenterologė Melita Gordon. – Peršalimai kyla ne iš storosios žarnos; juos sukelia virusai, kurie patenka pro nosį ir burną. Storosios žarnos valikliai neduoda jokios naudos jūsų gerklei – arba storajai žarnai.“

Nors SAS šias apžvalgas rengia daugiausia dėl pramogos, tačiau ši organizacija taip pat sako turinti rimtą tikslą – pasirūpinti, kad pseudomokslinės teorijos nebūtų priimamos už gryną pinigą.

Kai M.Bachmann per vieną televizijos laidą papasakojo apie vieną moterį iš Floridos miesto Tampos, kurios dukra esą tapo „protiškai atsilikusi“ dėl vakcinos prieš žmonių papilomos virusą (HPV), padedančios apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio, gydytojai pareiškė nuogąstaujantys, kad šio pasisakymo padarytai žalai atitaisyti galimai prireiks daugelio metų.

„Kyla pagunda ignoruoti garsenybių komentarus apie mokslą ir sveikatą, tačiau jų nuomonės sklinda plačiai ir toli, o kartais garsenybei išsakius savo nuomonę apie apsisaugojimą nuo vėžio arba aplinkos apsaugą, jos poveikį būna sunku atitaisyti“, – sakė SAS generalinė direktorė Tracey Brown.

„Kai garsenybės dominuoja viešojoje erdvėje, būtina siekti išlaikyti atitinkamą pagrįsto mokslo ir įrodymų spaudimą“, – pridūrė ji.

SAS apžvalgoje taip pat buvo atkreiptas dėmesį į neseniai išsakytą N.Polizzi pareiškimą: „Iš tiesų paplūdimiai man nelabai patinka. Nekenčiu ryklių, o vandenyje pilna banginių spermos. Štai kodėl vandenynas yra sūrus.“

Okeanografijos ekspertas Simonas Boxallas nustebo, išgirdęs N.Polizzi iškeltą prielaidą.

„Reikėtų daug banginių spermos, kad jūra taptų tokia sūri“, – sakė jis.

Kai kurie labiausiai intriguojantys į mokslines teorijas pretenduojantys pareiškimai neretai būna pagrįsti nuogirdomis iš vakarėlių, kurie niekada nepasižymėjo kaip patikimas informacijos šaltinis.

Prancūzas batų dizaineris Christianas Louboutinas žavėjosi vieno vakarėlio viešnios jam išsakyta nuomone apie avalynę.

„Ji sakė, kad aukštakulnių seksualumą lemia pėdos išlinkis – nes moters pėda būna būtent tokioje padėtyje, kai ji patiria orgazmą. Taigi apsiavusios aukštakulnius galite tikėtis pajusti orgazmą“, – aiškino jis.

Seksologas Kevanas Wylie pabrėžė, kad svarbu skirti priežastį nuo pasekmės.

„Galbūt moters pėda ir gali atsidurti tokioje padėtyje per orgazmą, tačiau tai nereiškia, kad kojai atsidūrus tokioje padėtyje kitokiomis aplinkybėmis bus sukeltas orgazmas“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius