Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Aktorė Selma Blair prisipažino apie jai diagnozuotą išsėtinę sklerozę: „Esu neįgali“

Holivudo aktorė Selma Blair (46 m.) atvirai prisipažino apie jai prieš kelis mėnesius diagnozuotą nepagydomą nervų sistemos ligą – išsėtinę sklerozę. Apie tai aktorė garsiai pasipasakojo, kad aplinkiniams nebekiltų klausimų, kodėl ji kartais paeiti gali tik į ką nors įsirėmusi, o pakelti nukritusį daiktą kartais gali prireikti ir amžinybės.
Selmą Blair išgarsino 1999-ųjų filmas „Erotiniai žaidimai“ (nuotraukoje dešinėje ji sėdi ant žemės)
Selmą Blair išgarsino 1999-ųjų filmas „Erotiniai žaidimai“ (nuotraukoje dešinėje ji sėdi ant žemės) / Vida Press nuotr.

Apie savo ligą garsi aktorė pasipasakojo instagrame, paviešinusi asmenukę iš naujo „Netflix“ serialo „Another Life“ filmavimo. Nors ši nuotrauka neatrodo niekuo ypatinga, po ja slypi kur kas daugiau – Selma Blair pripažino, kad apsirengti ir įsikūnyti į savo heroję jai reikia be galo daug fizinių pastangų ir aplinkinių pagalbos.

„Instagram“ nuotr./Paviešinusi šią nuotrauką Selma Blair prisipažino apie ją diagnozuotą nepagydomą ligą
„Instagram“ nuotr./Paviešinusi šią nuotrauką Selma Blair prisipažino apie ją diagnozuotą nepagydomą ligą

„Prieš dvi dienas buvau šiame persirengimo kambaryje. Ir jaučiu patį didžiausią dėkingumą. Tokį didžiulį, kad net nusprendžiau tuo pasidalinti. Genialioji kostiumų dizainerė Alisa Swanson ne tik kuria drabužius, kuriais vilkės (mano herojė) Harper Glass naujame „Netflix“ seriale, bet ir atsargiai sukiša mano kojas į kelnes, per galvą apvelka mano marškinėlius, užsagsto sagas ir pasiūlo savo petį, kad į ją atsirėmusi galėčiau pastovėti“, – ir po viso to sekė atviras aktorės prisipažinimas: „Aš sergu išsėtine skleroze“.

„Instagram“ nuotr./Selma Blair
„Instagram“ nuotr./Selma Blair

Selma Blair dėkinga ne tik kostiumų dizainerei, bet ir apskritai visai komandai bei serialo kūrėjams, kurie net ir žinodami apie jos ligą, vaidmenį patikėjo būtent jai. Juk su sveika aktore būtų buvę gerokai paprasčiau.

„Su Dievo palaiminimu ir „Netflix“ prodiuserių galia bei supratingumu, aš turiu darbą. Nuostabų darbą, – džiaugėsi aktorė. – Aš esu neįgali. Kartais pargriūnu. Pametu ką nors. Mano atmintis miglota. Bet laikausi“.

Selma Blair taip pat pasipasakojo, kad šią diagnozę išgirdo rugpjūčio 16-ąją, ir nuo to laiko sulaukė neįtikėtinos artimiausių draugų bei šeimos paramos, palaikymo ir pagalbos. Savo įraše ji jiems taip pat širdingai dėkojo.

Kita priežastis, dėl ko aktorė savo istorija dalijasi viešai, yra viltis įkvėpti kitus, gyvenančius su ta pačia liga.

„Instagram“ nuotr./Selma Blair su sūnumi
„Instagram“ nuotr./Selma Blair su sūnumi

„Negalite sulaukti pagalbos, jei patys jos nepaprašysite. Iš pradžių tai gali atrodyti labai sunku (...) Bet aš esu dalytis norintis žmogus ir noriu, kad mano gyvenimas kažkokiu būdu būtų pilnavertis. Noriu vėl žaisti su savo sūnumi. Noriu eiti gatve ir joti savo žirgu. Aš sergu išsėtine skleroze ir su tuo susitaikiau. Bet jeigu pamatysite mane gatvėje, mėtančią daiktus, drąsiai jauskitės prieidami ir padėdami man juos pakelti. Nes man vienai tai padaryti reiktų visos dienos. Ačiū jums ir norėčiau, kad mes visi tarp iššūkių turėtume ir gerų dienų.“

Selma Blair galiausiai padėkojo ir savo draugei, taip pat aktorei Elizabeth Berkley, kuri ją privertė nueiti pasirodyti gydytojui, savo broliui.

„Simptomus jaučiau daugybę metų, bet niekada į juos rimtai nežiūrėjau iki kol nenukritau tiesiai priešais gydytoją mėgindama išsiaiškinti, kas man yra su, kaip aš tada maniau, užspaustu nervu. Greičiausiai šią nepagydomą ligą turėjau jau mažiausiai 15 metų. Ir jaučiu palengvėjimą, kad dabar bent jau žinau, kas man yra“, – sakė Selma Blair.

Apie išsėtinę sklerozę

Išsėtinė sklerozė yra lėtinė, šiuo metu neišgydoma visos nervų sistemos autoimuninė liga. Ji pasireiškia centrinės nervų sistemos lėtiniu uždegiminiu procesu, kuris pažeidžia galvos smegenis, stuburo smegenis ir atskirus nervus. Priklausomai nuo to, kuri nervų sistemos dalis labiausiai pažeidžiama, ligos simptomai gali pasireikšti labai skirtingai – raumenų funkcijos ir jų kontrolės sutrikimais, pusiausvyros sutrikimais, regos ar kalbos sutrikimais, psichikos sutrikimais ir t. t.

Pasaulyje yra apie 2,3 mln. sergančiųjų šia liga, Lietuvoje – apie 2 000. Dažniausiai ji pasireiškia jauniems, 20–40 metų amžiaus žmonėms.

Laiku diagnozavus išsėtinę sklerozę ir skyrus tinkamą gydymą ligą galima pažaboti – sumažinti jos aktyvumą, o tai sulėtina neįgalumo progresavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius